ROBA ŠIROKE POTROŠNJE IZAZOV ZA PROPAGANDU | Sara Denegro | iLearn.rs

ROBA ŠIROKE POTROŠNJE IZAZOV ZA PROPAGANDU

Autori: Sara Denegro
ISBN: 978-86-914881-6-1
Izdavač: Društvo za unapređenje marketinga
Godina: 2014.
Opšte informacije: Meki povez, 112 str., 14,5 cm x 20,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

610,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

ZA SAVREMENO TRŽIŠTE NIJE DOVOLJNO IMATI KVALITETAN PROIZVOD, ODGOVARAJUĆE CENE I DOSTUPNOST PROIZVODA. PREDUZEĆE KVALITETNOM PROMOCIJOM NA TRŽIŠTU MORA DA OBJAVI POSTOJANJE PROIZVODA!

Suštinu marketinškog koncepta čini okrenutost potrošaču. Centralno mesto potrošača rezultat je napora preduzeća u ostvarivanju profita, njegovom stalnom rastu.

Promociji, a posebno propagandi, na ekonomskom polju posvećuje se sve veća pažnja. Poznata je činjenica da povećanje proizvodnje, jačanje proizvodnosti, širenje asortimana roba i usluga dovodi do rasta životnog standarda, ali je simptomatično da sve te promene prati uvek i paralelno rast zanimanja za promociju.

Osnovna namera ove knjige je da prikaže tradicionalne promotivne aktivnosti za robu široke potrošnje uz sagledavanje psihologije ponašanja potrošača, njihove motivacije i potreba, koji se javljaju kao početna i važna karika u lancu procesa donošenja odluke o kupovini.

Najveća sadašnja vrednost Koka-kole je tržišna pozicija robne marke. Dva osnovna dela robne marke su ime i znak. Elementi pomoću kojih se sa sigurnošću uspostavlja naklonost i poverenje potrošača omogućavaju raspoznavanje porekla i kvaliteta proizvoda. Uticaj psihologije u formiranju marke proizvoda je veliki i zadovoljavanje njenih principa je neophodno. Značaj i izgradnja zaštitnog znaka proizvoda je posebno obrađen, kao i idejno, odnosno likovno oblikovanje ambalaže proizvoda i njen značaj u tržišnoj utakmici. Istraživanja ukazuju da za ogroman broj izjednačenih proizvoda u prodajnom miksu odlučujuće mesto pripada ambalaži. Stvaranje trgovinskih robnih marki je delikatan marketinški zadatak.

Većinu proizvoda ljudi ne traže i ne kupuju samo zbog toga što su stvoreni i što su se pojavili na tržištu. Potencijalni kupci prvo moraju da saznaju da proizvodi postoje i da osete želju da ih poseduju. Tražnja se stvara pobuđivanjem osećanja potrebe i želje. Cilj najvećeg broja promotivnih aktivnosti je da podstakne ljude na kupovinu određenog proizvoda.
Da bi se to postiglo, jedna od marketinških aktivnosti je proučavanje ponašanja potrošača. Na taj način preduzeća organizuju promotivnu aktivnost, kao i izradu propagandne poruke koja će na najbolji način doprineti i podstaći ciljnu grupu tj. potrošača na akciju.

Motivacija pokreće potrošača na akciju. Taj model polazi od činjenice da svaki pojedinac poseduje promenljivu snagu kod različitih potreba, želja i očekivanja. Ta snaga može biti interpersonalnog karaktera i rezultat nekog spoljnog uticaja. U psihologiji se potreba definiše kao osećaj nedostatka nečega čijim se pribavljanjem uspostavlja biološka i psihološka ravnoteža. Ako je organizam u stanju neravnoteže pokreću se interni psihološki mehanizmi za uspostavljanje ravnoteže, odnosno stvara se osećaj potreba. Zato se veliki broj promotivnih aktivnosti bazira na identifikaciji sa nekom od ljudskih potreba.

Pod uticajem velikog broja faktora nastaju razni stimulansi i motivacije koji utiču na ponašanje potrošača. Pod eksternim faktorima koji deluju iz okruženja podrazumevaju se: geografski (područje, klima, gustina naseljenosti itd.), demografski (broj stanovnika, starosna struktura, pol, stepen obrazovanja, itd ), ekonomski faktori (prihodi i rashodi), kultura itd. Upoznavanjem eksternih faktora bolje se upoznaju ciljne grupe, odnosno uspostavlja se bolji kontakt sa njima.

Interni faktori su: mentalno stanje i karakteristike ličnosti. Stavovi potrošača ispoljavaju se individualno i pod snažnim uticajem eksternih faktora.

Proučavajući motive i potrebe potrošača savremene industrije svojom aktivnošću počinju da stvaraju i razvijaju kod potrošača nove potrebe za sopstvenim proizvodima. Da bi to ostvarile usmeravaju promotivne aktivnosti kroz njene mnogobrojne oblike. I najbolja reklamna kampanja će propasti ako se pravilnom promocijom ne obezbedi veoma informisana, zainteresovana i motivisana publika.

Putem estetskog oblikovanja propaganda deluje na svest potrošača dvostruko: na opažanje proizvoda i na njegovo opredeljenje za kupovinu. U tu svrhu preduzeće koristi masovne medije.

Glavni i konačni motivacioni cilj je da se proizvedu uticaji na konzumenta propagandne poruke koji će ga navesti da postupi u skladu sa željama samog oglašivača: da kupi proizvod, da ima o njemu povoljno mišljenje i da nastavi da ga upotrebljava i kupuje. Da bi se to ostvarilo ima mnogo prethodnih zadataka koje treba obaviti, pa će se onda osigurati kupovina, naklonost ili upotreba.

Promocija mora da dokaže primaocu poruke zašto i kako određeni proizvod može bolje „da završi posao” od starih tipova proizvoda. A čim se pojavi konkurencija, ne u vrsti nego u robnoj marci, biće potrebno da se pređe na specifičniju konkurentsku promociju.


Kratak sadržaj

I Uvod
1 Potreba promotivne aktivnosti
2 Proizvod kao objekat promotivne aktivnosti
2.1 Značaj i izgradnja zaštitnog znaka ili marke proizvoda
2.2 Idejno-likovno oblikovanje ambalaže i proizvoda u funkciji promocije

II Potrebe potrošača kao orijentir u kreiranju propagandnih poruka
1 Potrebe i motivacioni procesi potrošača
2 Svrha istraživanja
3 Faktori ponašanja potrošača
3.1 Eksterni faktori ponašanja potrošača
3.2 Interni faktori ponašanja potrošača

4 Potrebe i ponuda proizvoda

III Psihologija propagande
1 Analiza propagandne poruke
2 Analiza primaoca propagandne poruke

IV Uticaj promotivnih aktivnosti firme na odluku o kupovini
1 Informisanje potrošača
1.1 Percepcija
1.2 Prihvatanje informacija i pamćenje

2 Proces odlučivanja


SARA DENEGRO je diplomirani ekonomista. Uglavnom radeći u oblasti trgovine robom široke potrošnje poželela je da stekne akademsku titulu magistra. Magistarski rad je odbranila u inostranstvu. Iz njenog magistarskog rada, koji je imao drugačiji naslov, proistekla je knjiga "Roba široke potrošnje izazov za propagandu".

Za sada je to njena jedina knjiga, a pošto i dalje radi u istoj oblasti možemo da očekujemo nova pisana dela.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda