FINANCIJSKO RAČUNOVODSTVO | David Alexander, Christopher Nobes | iLearn.rs

FINANCIJSKO RAČUNOVODSTVO

Autori: David Alexander, Christopher Nobes
ISBN: 978-953-246-121-3
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2011.
Opšte informacije: Meki povez, 500 str., 19,0 cm x 24,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

5.730,00 RSD
2.600,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

IDEALNA KNJIGA ZA BILO KOGA S MALO PRETHODNOG ZNANJA ILI KOME JE OVA OBLAST NOVA!

Financijsko računovodstvo je idealna knjiga za bilo koga s malo prethodnog znanja ili kome je ova oblast nova. Njen jasan stil pisanja i jedinstven međunarodni fokus nadograđuje se na uspeh prethodnih izdanja učenjem finansijskog računovodstva na način koji nije vezan za određenu zemlju.

Ovaj potpuno ažuriran tekst koristi Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (IFRS) kao okvir da se objasne ključni koncepti i prakse dok ih povezuje sa savremenim i stvarnim primerima iz Evrope i šire.

NAMENA KNJIGE:
Ova knjiga je namenjena onima sa malo ili bez prethodnog znanja finansijskog računovodstva. Može biti posebno prikladna za sledeće vrste predmeta finansijskog računovodstva koji se predaju na na osnovnim ili postdiplomskim (npr. MBA) studijama:

• predmeti u bilo kojoj zemlji EU (ili EEA), s obzirom na sve veću upotrebu IFRS-a od strane kompanija uključuje se i obavezna upotreba za konsolidovana izveštavanja;
• predmeti van EU gde su IFRS bitna referentna tačka, npr. u Australiji, Novom Zelandu, Singapuru i ostalim delovima (britanskog) Commonwealtha;
• predmeti u Kini ili ostalim zemljama gde su standardi približeni IFRS-ima;
• predmeti bilo gde u svetu s kombinacijom studenata iz nekoliko različitih zemalja.

U zavisnosti od ciljeva čitaoca, naglasak (ili njegov nedostatak) može se staviti na određene delove ove knjige. Na primer, moguće je pre ili uz predmet baziran na ovoj knjizi izvoditi prošireni ispit dvostrukog knjigovodstva, tako da je Dodatak A nepotreban. Ili, u nekim predmetima, ne mora biti mesta ili volje za pokrivanje pitanja kao što je konverzija strane valute (Poglavlje 15) ili računovodstva za promene cena (Poglavlje 16).

Postoje četiri dodatka, koji će, nadamo se, čitaocima biti korisni tokom i nakon predmeta baziranog na ovoj knjizi. Dodatak A je detaljan tretman dvostrukog knjigovodstva. Dodaci B i C sažimaju zahteve IFRS-a, odnosno Četvrte smernice EU-a. Dodatak D pruža okvirnu povratnu informaciju na prve dve završne vežbe svakog poglavlja. Povratna informacija na ostale vežbe date su u Priručniku za predavače koji je dostupan elektronski putem popratne internet stranice www.pearsoned.co.uk/alexander. Priručnik takođe sadrži ostale materijale za pomoć predavačima. Ova knjiga završava rečnikom i indeksom pojmova.

KARAKTERISTIKE KNJIGE:
• IFRS-ove skraćenice i rečnik pojmova korišćenih u IFRS-u (i u računovodstvu UK-a i SAD-a) navedeni su na pristupačan način.
• Okviri "Aktivnosti" i "Zašto je to važno" integrisani su u svako poglavlje kako bi izazvali studente i podstakli dalje učenje.
• Opširne vežbe na kraju svakog poglavlja omogućuju studentima da provere svoje učenje. Odgovori na neke vežbe mogu se pronaći u Dodatku.
• Posebni dodaci o dvostrukom knjigovodstvu, zahtevima IFRS-a i Četvrte smernice EU-a omogućuju studentima da prilagode knjigu svojim pojedinačnim potrebama učenja.
• Knjiga je potpuno ažurirana da uključi promene od poslednjih nekoliko godina.
• Ažurirani stvarni primeri iz širokog raspona zemalja daju ovom tekstu istinsku međunarodnu perspektivu.
• Tekst je idealan za studente osnovnih studija i MBA studija širom sveta, kojima je to prvi predmet u finansijskom računovodstvu.

POHVALE KNJIZI

Ovu knjigu će rado dočekati i studenti i profesionalci. Tekst je lako čitati i dobro je predstavljen, primeri su vrlo korisni, a uz to dolazi i dobar raspon kvalitetnog dodatnog materijala."
— Christper Coles, Department of Accounting and Finance, University of Glasgow

Knjiga Finansijsko računovodstvo, Dejvida Aleksandera i Kristofera Nobesa, došla je u pravi čas. Bazirana je na osnovama u Evropskoj uniji. Napisana je izuzetno jasno. Karakteristika predavača je da gradivo ne komplikuje, već da ga pojednostavi i autori su to sigurno učinili. Neuobičajeno je da ne uzima za bazu standarde jedne zemlje već Međunarodne računovodstvene standarde koji će, duboko verujem, biti zahtevi širom sveta u budućnosti. Ova knjiga biće zanimljiva ne samo početniku, nego i onima koji žele da razumeju srž Međunarodnih računovodstvenih standarda. Autori naglašavaju da je računovodstvo još uvek primitivna tema, kao i da se u razdoblju promena odbacuju nevažni aspekti troškova i zamenjuju računovodstvenim fer vrednostima. Oni koji sada počinju da rade u računovodstvu videće velike promene u prvih nekoliko godina svoje karijere, kako mnoge ideje koje su promicale studentnima pre mnogo godina postaju profesionalna praksa, kao i kako se nacionalni standardi svake zemlje menjaju kako bi se uskladili s međunarodnim konsenzusom. Uživao sam čitajući ovu knjigu i siguran sam da će mnogi čitaoci takođe uživati. Čestitam autorima na njihovom uvidu pri proizvodnji tako odlične knjige i želim im svako dobro.
— SIR David Tweedie Predsednik, International Accounting Standards Board

Kratak sadržaj

Predgovor
Zahvale
Kratice

Dio 1: KONTEKST RAČUNOVODSTVA
1. Uvod
2. Neke osnove
3. Okviri i koncepti
4. Regulacija računovodstva
5. Međunarodne razlike i harmonizacija
6. Sadržaj financijskih izvješća
7. Analiza financijskih izvješća

Dio 2: PROBLEMI FINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA
8. Prepoznavanje i mjerenje elemenata financijskih izvješća
9. Materijalna i nematerijalna fiksna imovina
10. Zalihe
11. Financijska imovina, obveze i dionički kapital
12. Računovodstvo i oporezivanje
13. Izvješća o novčanom tijeku
14. Grupno računovodstvo
15. Prijevod (konverzija) strane valute
16. Računovodstvo za promjene cijena

Dio 3: ANALIZA
17. Financijska procjena
18. Međunarodna analiza

Dodaci
A. Dvostruko (dvojno) knjigovodstvo
B. Pregled sadržaja Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (International Financial Reporting Standards)
C. Pregled sadržaja Četvrte smjernice EU-a o kompanijskom pravu (kao što je prepravljena 2001., 2003., itd.)
D. Povratna informacija na vježbe

Riječnik pojmova
Indeks


DAVID ALEKSANDER je profesor računovodstva na University of Briminghah Business School u Engleskoj.

CHRISTOPER NOBES je profesor računovodstva na fakultetu Royal Holloway, University of London u Engleskoj. Od 1993. do 2001. bio je član odbora Accounting Standards Committee.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda