PRIJEVARA U FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA | Zabihollah Rezaee, Richard Riley | iLearn.rs

PRIJEVARA U FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA

Autori: Zabihollah Rezaee, Richard Riley
ISBN: 978-953-246-144-2
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2014.
Opšte informacije: Meki povez, 356 str., 15,0 cm x 22,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

besplatna dostava
5.280,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

SPREČAVANJE I OTKRIVANJE!

U ovom novom veku, prevara u finansijskim izveštajima je sve više postala ozbiljan problem za poslovanje, državu i investitore. Ustvari, problem preti da potkopa poverenja tržišta kapitala i korporativnih vođa. Posebno teško su pogođeni revizori zbog svoje nesposobnosti da otkriju prevaru velikih razmera. Novčane štete i sudske nagodbe vredne više stotina miliona dolara na teret revizorskih firmi postale su uobičajne, a jedna od najvećih revizorskih firmi, Arthur Andersen, u potpunosti je nestala.

Sa praktičnim alatima i tehnikama za izvršavanje odgovornosti protiv prevara, ova knjiga je jedini izvor koji će vam trebati da prepoznate prve upozoravajuće znakove lošeg finansijskog postupanja, a i praktičan je vodič u njegovom sprečavanju.

Sada potpuno ažurirana i puna najnovijih primjera, Prijevara u financijskim izvještajima, drugo izdanje ne samo da objašnjava razumljivim jezikom kako se čine finansijske spletke, već takođe nudi vredan savet kako ih sprečiti i otkriti. Drugo izdanje posebno je pisano imajući na umu javne kompanije – i opremljeno je vodičem organizacija koje postavljaju standarde poput PCAOB, AICPA i SEC, davajući teoretske i praktične savete koji su idealni za vas – bili vi menadžer ili revizor – kako bi vam pomogli da prepoznate i zaustavite prevaru u finansijskim izveštajima.

Drugo izdanje nastavlja fokus na značaj korporativnog upravljanja u sprečavanju i otkrivanju prevara u finansijskim izveštajima s najnovijim izveštajima o:
• ispitivanju stvarnih prevara i praktičnim alatima i tehnikama za izvršavanje njihovih odgovornosti protiv prevara,
• inicijativama koje utiču na finansijsko izveštavanje i korporativno upravljanje, kao i na funkcije revizije, poput pravila sprovođenja povezanih sa SOX i SEC,
• preporukama SEC Advisory Committee (Savetodavnog odbora SEC-a, op. prev.) za smanjenje složenosti procesa finansijskog izveštavanja i poboljšanje kvaliteta finansijskih izvseštaja,
• novim inicijativama u finansijskom izveštavanju i reviziji, uključujući kretanje prema IFRS i IAAS i upotrebi XBRL platforme izveštavanja,
• reformama korporativnog upravljanja u eri nakon SOX zakona, uključujući odredbe SOX zakona, globalnu regulativu i najbolju praksu, etičke obzire i načela korporativnog upravljanja direktno i jasno, ovaj izuzetni priručnik nudi vam savremeno razumevanje prevara u finansijskim izveštajima, uključujući odvraćanje od prevare, njeno sprečavanje i otkrivanje. Njegov jednostavan jezik ilustruje teorijske i praktične koncepte i postupke kako bi olakšao razumevanje složenih procesa finansijskog izveštavanja i izloženosti raznim aktivnostima prevare.

„Prevara u finansijskim izveštajima: sprečavanje i otkrivanje, je vredan vodič za istražitelje prevara, revizorske odbore, poslovodstva i regulatore; i za još jedan važan zupčanik u ovom krugu: investitore koji mogu sve izgubiti.”
– Joseph Wells, osnivač i predsednik Udruženja ovlašćenih istražitelja

Kratak sadržaj

FINANCIJSKO IZVJEŠTAVANJE I PRIJEVARA U FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA:
Definicija prijevara u financijskim izvještajima
Struktura financijskog izvještavanja

PROFIL, TAKSONOMIJA I SHEME PRIJEVARA U FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA:
Prepravljanje knjiga je prijevara
Realizacija, sprečavanje i otkrivanje
Taksonomija i sheme

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE I NJEGOVA ULOGA U SPREČAVANJU I OTKRIVANJU PRIJEVARA U FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA:
Uloga korporativnog upravljanja
Nadzorna odgovornost odbora direktora
Revizorski odbori i korporativno upravljanje
Odgovornost uprave
Uloga interne revizije
Uloga eksternih revizora
Upravljačka tijela
Digitalni (računalni) pristupi prijevari forenzičkom računovodstvu
Prijevara u digitalnom okruženju
Praksa ispitivanja prijevare, edukacija i istraživanje


ZABIHOLLAH REZAEE, PhD, CPA, CFE, CIA, CGFM, CMA, je predsednik Thompson-Hilla i profesor računovodstva na Univerzitetu u Memphisu, a dve godine je radio za Standing Advisory Group (SAG) Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). Objavio je preko 175 članaka u raznim računovodstvenim i poslovnim časopisima, kao i šest knjiga, uključujući Corporate Governance and Ethics.

RICHARD RILEY, PhD, CPA, CFE, je počasni profesor javnog računovodstva na katedri Louis F. Tanner na Univerzitetu West Virginia. Dobio je 2008. godine priznanje kao ACFE pedagog godine, a 2009. za inovacije u podučavanju računovodstva dobio je priznanje Američkog računovodstvenog udruženja. Forenzički je računovođa i Ovlašćeni istražitelj prevara koji je razvio i sproveo obrazovne programe za United States National Institute of Justice i Internal Revenue Service. Uz zapaženu akademsku karijeru, radio je kao stariji računovođa u računovodstvenoj firmi Deloitte & Touche.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda