ZDRAVO, IMAM FENOMENALNO IME | Aleksandra Votkins | iLearn.rs

ZDRAVO, IMAM FENOMENALNO IME

Autori: Aleksandra Votkins
ISBN: 978-86-920411-2-9
Izdavač: Društvo za unapređenje marketinga
Godina: 2017.
Opšte informacije: Meki povez, 98 str., 15,0 cm x 21,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

550,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

KAKO STVORITI PRIVLAČNU ROBNU MARKU!

Bez obzira da li ga ljudi vide u prodavnici e-knjiga, pročitaju na identifikacionoj kartici koju nosite na sajmu ili na displeju telefona, ime vaše robne marke ostavlja ključni prvi utisak. Čak i više od vaših cipela.

Napisala sam ovu knjigu da bih pokazala kako svako, čak i najnekreativnija osoba, može da dođe do fenomenalnog imena robne marke i da se pri tome zabavi.

Stvaranje imena nije nauka. Ipak, davanje imena firmama izvor je smešnog žargona, kao na primer „inženjering verbalnog identiteta”, „rigorozne metodologije”, „računarska lingvistika” i „naučna analiza koja se primenjuje u nestrukturiranom i nedisciplinovanom procesu stvaranja imena robne marke”. Neki pokušavaju da izmisle imena koristeći matematiku. Oni uzimaju potpuno dobru reč, mešaju je sa drugom rečju i dobijaju sasvim neuračunljivo ime. Ili, oduzimaju nekoliko slova savršene reči i dobijaju slučajno ime koje izgleda kao da je napravljeno u nekoj fazi igre Scrabble.

Zvuči li bilo koje tako dobijeno ime imalo kreativno?

Konzumenti ne vole imena robnih marki stvorenih naučnim procesom, lingvističkim vuduom ili igranjem abecedom. Imena te vrste ne komuniciraju sa nama jer ne stvaraju emocionalnu vezu.

Najsnažnija imena robnih marki privlače ljude i pokreću ih na kupovinu zato što su zasnovana na bliskim rečima i konceptu koji razumeju i cene: brave Kriptonit, tehnička podrška SOS, parfem Opsešn, igračke Lepi Žabac, blender Nindža – to su imena koja mnogo govore.

Kao propagandni tekstopisac u agenciji Ogilvy & Mather, naučila sam veštinu stvaranja emocionalne veze s rečima. Godinama kasnije počela sam da stvaram i otkrivam imena. Kao što pametan naslov ističe sadržaj, ubrzava biznis i podstiče prodaju, i ime robne marke može da poseduje te magične moći.

Daću vam svoju torbu trikova.


Kratak sadržaj

Predgovor
Uvod


5 dobrih osobina superprijemčivih imena
7 smrtnih grehova
Strategije, tajne i gluposti
Vaša mapa brenda
Kako biti mašina za ideje
12 pravila za postizanje saglasnosti
Za i protiv

O autoru


ALEKSANDRA VOTKINS (ALEXANDRA WATKINS) je priznati stručnjak za zvučna imena brendova, osnivač firme za davanje imena Eat MY Words. Zanimljiva je gošća  televizijskih emisija. Često je citiraju u štampi, a predstavljena je i u vodećim publikacijama, kao što su Wall Street journalInc. i Entrepreneur. Alexandra je popularni predavač na MBA programima, bila je često gost na Stanford Graduate School of BusinesSan Francisco State University i USF School of Management i njihovog  udruženja učenika. Takođe je predavala početnicima u agenciji Procter & Gamble, zaposlenima u UnCollegeIn-House Agency ForumGeneral Assembly, itd.

Prvi put se upustila u davanje imena kada ju je GAP angažovao da smisli imena za njihovu prvu liniju proizvoda za negu tela. Ubrzo potom, ušla je u posao radeći na svoj način u odličnoj ekipi za brendiranje Landor putem sajta Match.com. Sa svojim svežim, nekonvencionalnim stilom u davanju imena, Alexandra je ubrzo postala neizbežan izvor mnogobrojnim firmama za brendiranje i davanje imena širom zemlje. A Landor joj je dao dovoljno posla da otvori sopstvenu firmu. Od tada, smišlja hiljade imena za grickalice, software, losione za zaštitu od sunca, sajtove društvenih mreža, sportsku odeću, obuću, slatkiše i morsku hranu. Dala je imena i mnogim stvarima koje ljude goje i opijaju, uključujući nacionalno priznat čizburger sa slaninom (koji, gle ironije, ovde mora da ostane bezimen).

Pre Eat My Words, Alexandra je bila i autor reklamnih tekstova. Radila je u vodećim propagandnim agencijama severno i južno od Zapadne obale, od toga pet godina u Ogilvy and Mather, gde je pomogla lansiranju Microsoft Windows i naučila jezik kompjuteraša. Sredinom devedesetih uskočila je u tačka com mašinu za pravljenje novca i bila u njoj sve do njihovog kraha. Alexandra je uzela novac, otišla i provela godine u Australiji, na Novom Zelandu, Baliju i Fidžiju. Po povratku je otkrila svoju strast za davanje imena i ubrzo je osnovan Eat My Words.

Kad god može Alexandra skuplja pečate u pasošu. Prošla je četrdesetpet zemalja na šest kontinenata, gde je uživala u lokalnim specijalitetima, kao što su veverica na roštilju u Tanzaniji, karpaćo od noja u Južnoj Africi, smrznuto meso od kamile u Libiji i marinirani jastog u Kubi. Omiljeno jelo joj je Jif puter od kikirikija, na kojem je preživela dva dana na dalekom ostvu Amantani na jezeru Titicaca u Peruu.

Sada planira nove avanture.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda