Dozvolite svom timu da koristi talenat i znanje

Neki zaposleni idu na posao da rade šta im se kaže. Neki znaju viziju svoje kompanije i pokušavaju da je prate. Ali tu je i treća opcija – kada radnik shvati kako kompanija može da postigne svoju viziju i pronađe način da tome lično doprinese, bez obzira kakav mu je opis posla.

Lideri postaju lideri tako što izaberu treću opciju, piše Forbes.

Njihov izazov, kao onih koji upravljaju, je da pomognu onima koje vode da urade to isto.

Kako navesti druge da daju sve od sebe na taj način? Počinje od toga šta lider ne treba da radi.

Ne treba da uplaši zaposlene. Ako samo jedna osoba počne da utiče na druge tako što “proširi glas”da je preduzimanje rizika kažnjivo, da je šef nestrpljiv, ili da se stare procedure moraju bespogovorno pratiti, onda je krucijalna saradnja među liderima i onima koje vode počela da se raspada.

Kako Forbs ističe, najbolji lideri zamenjuju strah sa radoznalošću, uvek se trude da otkriju nove teritorije i nagrade inovativnost radnika.

Oni znaju da je njihova glavna uloga da budu mentori i da pružaju podršku.

“Ako već odaberete tim zbog njihovih veština i znanja, dozvolite im da ih koriste. Nemojte im diktirati šta da rade”, navode u tekstu.

Najdragoceniji osećaj na svetu je kada vidite da drugi ljudi ideju razvijaju sve više i više i dalje nego što biste vi ikada mogli.

Ali liderstvo ne znači samo da čekate da tim izvrši svoj zadatak. Lider je neko ko treba da postavi visoke standarde rada dok istovremeno podržava njihov pristup obavljanju zadatka.

Dobar lider je i “težak saradnik” i “negovatelj” istovremeno, nema tu izbora.