UMEĆE VLADANJA | Nikolo Makijaveli, Sun Cu | iLearn.rs

UMEĆE VLADANJA

Autori: Nikolo Makijaveli, Sun Cu
ISBN: 978-86-89203-02-8
Izdavač: Kontrast izdavaštvo
Godina: 2014.
Opšte informacije: Meki povez, 173 str., 14,5 cm x 20,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

800,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

Umeće vladanja objedinjuje u sebi spise Vladalac i Umeće ratovanja. Ona je još jedna u nizu koncept knjiga kojima se produkcija Kontrast izdavaštva odlikuje. Ovim izdanjem, želeli smo da pokažemo kako se u različitim vremenskim periodima i na različitim meridijanima, veliki mislioci razumeju i kako ova veze govori više o univeralnosti ljudske prirode nad kojom vlast teži da ovlada, nego bilo šta drugo. Smatrali smo da integracioni naslov Umeće vladanja na najbolji nacin obuhvata tematiku objedinjenih naslova, obzirom da Umeće ratovanja, čini samo jedan od zadataka svakog uspešnog Vladaoca. Izdanje se takođe odlikuje efektnim grafčkim dizajnom i više nego popularnom cenom.

Vladalac je filozofsko-politički traktat iz XVI veka, napisan iz pera diplomate i političkog teoretičara Nikole Makijavelija, a prvi put je objavljen 1532, pet godina nakon autorove smrti. Spada u žanr principum specula – političkih pisama kojima se kraljevi i vladari savetuju kako da organizuju svoje države. Za svoje vreme bila je inovativna po korišćenju žargonskog jezika, što je prvi započeo Dante Aligijeri u Božanstvenoj komedijiVladalac (u originalu “Princ”) se smatra jednim od prvih dela savremene filozofije, naročito političke filozofije, čija je srž u smatranju efektne istine važnijom od bilo kakvog apstraktnog ideala. Vladalac, takođe, stupa u konflikt sa dominantnim katoličkim i sholastičkim doktrinama po pitanju etike i politike.

Umeće ratovanja je drevna kineska vojna studija, sastavljena od 13 poglavlja. U svakom od njih se analizira po jedan aspekat ratovanja. Ona se smatra fundamentalnom istočnjačkom ekspertizom vojnih strategija i taktika. Evropa se sa ovom knjigom prvi put upoznaje 1772, kada je prevedena na francuski jezik. Ključna teza Umeća ratovanja je da je rat neophodno zlo koje se po svaku cenu mora izbeći kada god je to moguće. U ratu se mora biti brz i efikasan, kako bi se izbegli finansijski gubici. Neki od poznatih istorijskih ličnosti koji su praktikovali taktike iz ove knjige su Mao Cedung, Daglas Mekartur i generali carskog Japana. Danas Umeće ratovanja ima veoma intenzivan uticaj na vojnu filozofiju, ali i na poslovne i pravne strategije.


NIKOLO MAKIJAVELI (1469-1527) bio je italijanski politički filozof tokom renesanse, koji se smatra osnivačem moderne političke filozofije i etike. Njegovo osnovno obrazovanje obuhvatalo je poznavanje gramatike, retorike i latinskog jezika. Dok se početkom šesnaestog veka bavio raznim diplomatskim pozivima (bio je neka vrsta rukovodioca službe za izradu svih državnih dokumenata u Firenci), uključujući i bavljenje odnosima sa papom i drugim italijanskim gradovima-državama, bio je svedok brutalnih metoda građenja države koje je sprovodio Cezare Bordžija, zajedno sa svojim ocem papom Aleksandrom VI. Njegovo glavno delo "Vladalac" u mnogome je inspirisano tim iskustvom. U tom periodu, gradeći svoje teoretske i filozofske stavove, Makijaveli je bio zadužen za upravljanje firentinskom milicijom, iz koje je odlučio da protera prevrtljive i nepoverljive plaćenike, a da na njihovo mesto postavi građane Firence, što se pokazalo uspešnim.

SUN CU (544–496 p.n.e.) je bio kineski vojni general, strateg, i filozof koji je živeo u Prolećnom i Jesenjem istorijskom periodu stare Kine. Pravo značenje imena je “Gospodar Sun”. Na rođenju je dobio ime Sun Vu, dok je van porodice iz poštovanja bio oslovljavan sa Čangking. Istorijski izvori se razlikuju, kada je u pitanju njegovo vreme rođenja, ali i njegov identitet, pa se stoga često poistovećuje sa svojim potomkom Sun Binom, koji je napisao ekspertizu o ratovanju identičnog naslova - "Umeće ratovanja". Tako da se Sun Cuu tek tradicionalno pripisuje autorstvo nad navedenom knjigom, koja je izuzetno vrednovana, drevna kineska knjiga o borbenoj strategiji. Sun Cu je imao veoma bogatu i uspešnu vojnu karijeru, a za jedan od njenih vrhunaca se smatra poznata Bitka kod Bodžua, u kojoj su snage države Vu (za koju se Sun Cu borio) odnele važnu i ubedljivu pobedu nad snagama države Ču (mada neki istoričari iz tog perioda ne pominju Sun Cua u navedenoj bici).

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda