SAPIJENS: Kratka istorija čovečanstva | Juval Noa Harari | iLearn.rs

SAPIJENS: Kratka istorija čovečanstva

Autori: Juval Noa Harari
ISBN: 978-86-521-3533-2
Izdavač: Laguna
Godina: 2019.
Opšte informacije: Tvrdi povez, 562 str., 13,0 cm x 20,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

1.200,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

KULTNA KNJIGA 21. VEKA! PREVEDENA NA 60 JEZIKA, PRODATA U VIŠE OD 12 MILIONA PRIMERAKA!

Pre stotinu hiljada godina na Zemlji je živelo najmanje šest ljudskih vrsta. Danas postoji samo jedna – homo sapijens. Kako je naša vrsta uspela da pobedi u bici za prevlast? Zašto su naši preci lovci-sakupljači udružili snage da bi gradili gradove i osnivali carstva? Kako smo počeli da verujemo u bogove, nacije i ljudska prava, u novac, knjige i zakone; kako smo pali u ropstvo birokratije, radnog vremena i konzumerizma? Kako će naš svet izgledati u budućnosti?

Sapijensu Harari obuhvata čitavu istoriju čovečanstva, od prvih ljudskih bića pa do radikalnih preokreta na našem razvojnom putu: kognitivne, poljoprivredne i naučne revolucije. Crpeći materijal iz naučnih saznanja na polju biologije, antropologije, paleontologije i ekonomije, Harari istražuje kako su tokovi istorije oblikovali naša društva, i naše ličnosti. Jesmo li srećniji kako je vreme proticalo? Hoćemo li ikada uspeti da se oslobodimo nasleđa koje su nam ostavili preci? I možemo li išta da uradimo kako bismo uticali na budućnost koja je pred nama?


Sapijens se bavi najvećim pitanjima istorije i savremenog sveta.“
–  Džared Dajmond

„Ovo je jedna od najboljih verzija neverovatne priče o našoj nasilnoj, veoma sposobnoj vrsti koju je neki homo sapijens ikada ispričao.“ 
–  Washington Post

„Autor je obavio izvanredan posao sažeto prikazujući naš spori izlazak na scenu i konačno osvajanje vlasti nad čitavom planetom.“ 
–  ForbesKratak sadržaj

Hronološka tablica istorije

PRVI DEO: KOGNITIVNA REVOLUCIJA
1. Beznačajna životinja
2. Drvo znanja
3. Jedan dan u Adamovom i Evinom životu
4. Potop

DRUGI DEO: POLJOPRIVREDNA REVOLUCIJA
5. Najveća prevara u istoriji
6. Građenje piramida
7. Preopterećena memorija
8. Nema pravde u istoriji

TREĆI DEO: UJEDINJENJE ČOVEČANSTVA
9. Strela istorije
10. Miris novca
11. Zamisao o carstvu
12. Zakon vere
13. Tajna uspeha

ČETVRTI DEO: NAUČNA REVOLUCIJA
14. Otkriće neznanja
15. Brak nauke i imperije
16. Kapitalističko veruju
17. Točkovi industrije
18. Trajna revolucija
19. I živeli su srećno do kraja života
20. Kraj homo sapijensa

Pogovor: Životinja koja je postala bog
Spisak i izvori ilustracija
Beleške
ZahvalnostJUVAL NOA HARARI rođen je u Haifi u Izraelu 1976. godine, a diplomirao je na Univerzitetu u Oksfordu 2002. godine. Profesor Harari je sručnjak za istoriju sveta, srednjovekovnu i vojnu istoriju. Trenutno je usmeren ka istraživanju sledećih makro-istorijskih pitanja: Koji je odnos između istorije i biologije? Kakva je suštinska razlika između Homo sapijensa i životinja? Postoji li pravda u istoriji? Ima li istorija svoj pravac? Da li ljudi postaju srećniji tokom istorije? Koje i kakve etičke dileme pred nas postavlja uspon tehnologije u 21. veku.

Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada, a postao je poznat širom sveta nakon što je objavio knjigu Sapijens: Kratka istorija čovečansta, koja je prevedena na više od 50 jezika. Dve godine kasnije, objavio je i knjigu Homo deus: Kratka istorija sutrašnjice, koja je prodata u više od 4.000.000 primeraka i takođe prevedena na više od 50 jezika. Očekuje se i njegova knjiga 21 Lekcija za 21. vek u kojoj se posle pogleda u prošlost u Sapijensu i zagledanosti u budućnost u Homo deusu zaustavlja u sadašnjem trenutku i daje odgovore na ključna pitanja: Šta nam se sad upravo događa? Koji su današnji najveći izazovi i izbori? Na šta bi trebalo da obratimo posebnu pažnju?

Profesor Harari širom sveta drži predavanja na kojima predstavlja teme iz svojih knjiga i članaka, a redovno objavljuje u časopisima kao što su Guardian, Financial Times, The Times, Nature magazine i Wall Street Journal.

Često volontira za mnoge humanitarne organizacije i obraća se publici na otvorenim predavanjima kojima svi mogu da prisustvuju.

Delovi knjige

      Uvod

      Sadržaj

      Primer poglavlja

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda