4 načina da pročitate više knjiga ove godine

Ako ste odlučili da pročitate više, niste sami. Prema Statisti 2018. godine, 23% ispitanika je odlučilo da pročita više u novoj godini. Ipak, čitanje je poraslo u prvim danima pandemije, na 41% ispitanika koji su prijavili da čitaju više knjiga.

Jedan od izazova sa knjigama je vreme potrebno da ih sve pročitate. U svom klasičnom vodiču Kako čitati knjigu (How to Read a Book), Mortimer J. Adler i Charles Van Doren predlažu rešenje: Ne pokušavajte da ih pročitate sve, jer većina njih nije vredna toga. Oni kažu: „Svaku knjigu ne treba čitati sporije nego što zaslužuje i brže nego što je možete pročitati sa zadovoljstvom i razumevanjem.“

Najbolje ideje iz većine knjiga možete dobiti jednostavnim prelistavanjem. Ono vas takođe priprema da naučite više kada pročitate knjigu. Howard Yale McClusky je objavio eksperiment u Journal of Educational Psichology kojim je zaključio da bi preliminarno prelistavanje moglo poboljšati naknadni proces čitanja za studente.

Postoje dva nivoa metode prelistavanja Adlera i Van Dorena. Jedno uključuje prelistavanje (sifting) sadržaja, indeksa i zaključaka svakog poglavlja i beleženje onoga što već znate ili da li knjiga sadrži informacije koje želite da naučite.

Drugo je poznato kao površno čitanje, koje u osnovi veoma brzo čitanje knjige, samo da bi se osnovno razumela. Površno čitanje možda znate i kao „brzo čitanje“, termin koji su 1950-ih popularizovali Evelyn Wood i njen suprug. Otada je postao ključni deo samopomoći.

Iako je brzo čitanje korisna tehnika, naša opsesija bržim čitanjem i učenjem je pogrešna. Čitanje dve knjige ne čini osobu dvostruko obrazovanijom od one koja dva puta (ili čak jednom pažljivo) pročita jednu knjigu. Evo kako zaista možete koristiti prelistavanje u svoju korist.

PROČITAJTE 10% KNJIGE I PRIMENITE JEDNU LEKCIJU IZ NJE

Jednostavno dobijanje jedne ideje iz knjige ima veliku vrednost. Joss Whedon nije završio knjigu Getting Things Done, ali je dobio ideju da iz nje preduzme „naredne korake“.

Slično tome, Curtis Jackson piše u časopisu Hustle Harder, Hustle Smarter, nakon što je pročitao 48 zakona moći (The 48 Laws of Power), sve što je mogao da se seti je: „Učenik nikada ne nadmaši učitelja“. On razmišlja,

„U toj knjizi je bilo još 47 zakona, ali to je onaj koji mi je ostao zaglavljen u mozgu. I zato što me nikada nije napustio, toliko sam puta mogao da ga primenim tokom godina. Bukvalno sam zaradio milione sećajući se da sledim taj princip.“

Ne osećajte se loše zbog prelistavanja umesto čitanja. Autor bi verovatno voleo da ste bar prelistali knjigu, umesto da je uopšte ne pročitate. A ako je knjiga bila dobra, verovatno ćete kada je prelistate shvatiti koliko je važno da je pročitate celu. Generalno volim da čitam 50 stranica, ali ne moraju biti prvih 50.

PRELISTAVANJE NEINTERESANTNE KNJIGE

„Čitala sam iz mnogo razloga, zadovoljstvo mi je bilo najmanje“, piše autor i glavni koreograf Twyla Tharp u The Creative Habit. Tharp je u potrazi za inspiracijom ili uvidima koje može primeniti na svoj rad. Ako možete da se povežete sa Tharpom - i trebate da pročitate dokumente za posao ili da biste poboljšali svoje veštine - onda će tehnika prelistavanja biti neverovatno korisna. To ne znači da ne treba čitati iz zabave; vredi napomenuti da čitanje iz zadovoljstva ima i svoje zdravstvene prednosti.

OSTAVITE KNJIGU ZA KOJU OSEĆATE OBAVEZU DA JE ZAVRŠITE

Francis Bacon je rekao,

„Neke knjige treba probati, druge progutati, a neke sažvakati i svariti; to jest, neke knjige se čitaju samo u delovima; druge se čitaju cele, ali ne radoznalo; a neke treba čitati u potpunosti, sa marljivošću i pažnjom“.

Mogli bismo da primenimo Beconovo poređenje čitanja na hranu. Kada god sam uzeo knjigu u ruke, osećao sam potrebu da je dovršim, impuls sličan da pojedem svu hranu na mom tanjiru.

ČITAJTE SPORIJE

Kada pronađete knjigu koja vam se sviđa, ne pokušavajte da projurite kroz nju. Usporite i pravite beleške. Ponovo pročitajte određene delove koje ne razumete. Povežite ideje knjige sa drugim idejama ili iskustvima koja imate.

Prelistavanje ili brzo čitanje je jednostavan alat koji daje podršku celokupnom iskustvu čitanja, ali nije alternativa čitanju. Pomaže vam da odaberete pravu stvar za čitanje. Učenje se ne odnosi na to koliko knjiga čitate, niti čak ni na brzinu. Radi se o tome šta dobijate od svake od tih knjiga i pažljivo odabirete uz koje knjige ćete provesti sate, dane, nedelje, mesece i godine.