Kako da zadržite produktivnost u radu od kuće

Ne morate se brinuti zbog gužve u saobraćaju, biranja odevne kombinacije iz dana u dan, ili brzinskog šminkanja na parkingu. Ipak, sva udobnost koju vam pruža rad od kuće može negativno da utiče na vašu produktivnost i da vam umanji mogućnost za napredak. Kako se to ne bi dogodilo, predlažemo vam da sledite ove savete koji će rad od kuće približiti onom u kancelariji, ali bez pojačanog stresa, piše Index.hr.

Nemojte raditi u krevetu

Iako ćebad i mekani jastuci zvuče kao okruženje iz snova, nažalost nisu dobro radno okruženje. Osim što će vas preterana udobnost uspavati, od poluležećeg položaja mogla bi da vas zaboli kičma. Zato ustanite, sedite za sto, uvalite se u najudobniju stolicu i nastavite posao, prenosi ladiesin.ba.

Održavajte svoju rutinu

Iako vas niko ne vidi, nemojte se zapustiti. Ustanite na vreme, obavite higijenske potrebe, obucite se i doručkujte. Započnite dan kao i kada biste radili u kancelariji kako biste se bolje razbudili i uneli u radnu atmosferu.

Uzmite pauzu

To što radite od kuće, ne znači da vam ne treba pauza. Obavezno iskoristite pauzu za ručak kako biste se malo osvežili i odmorili, a, ako vam je potrebno, uzimajte i petominutne pauze samo kako biste malo pročistili misli ili popili nekoliko gutljaja kafe bez ometanja.

Komunicirajte s ljudima

Verojatno ste sami (barem u prostoriji), ali, to ne treba da vas spreči da nazovete prijatelje, momka, devojku ili sestru i da jednu petominutnu pauzu iskoristite za kratak razgovor. Ovaj potez će podsaknuti vašu produktivnost i više se nećete osećati usamljeno.

Nemojte mijenjati pozicije

Kada pronađete svoj radni kutak, njega se i držite. Tako ćete barem delimično imati osećaj kao da ste u kancelariji i na svom radnom mestu. Premeštanjem pozicija mnogo lakše ćete izgubiti fokus na posao i vašu će pažnju vrlo moguće zaokupiti potpuno nebitne sitnice.

Držite se dalje od frižidera

Kako ne biste preterali s deset užina i tri ručka, savetujemo vam da vaš radni kutak u vidokrugu nema frižider ili policu sa slatkišima.

Ne dopuštajte da vas ukućani ometaju

Ako vaši cimeri ili porodica ne rade od kuće, njima je teško da pojme da je vama potreban mir i koncentracija u svakom trenutku. Postavite granice, ako je potrebno zaključajte svoju sobu i dajte svima do znanja da je vaš posao jednako ozbiljan kao i kancelarijski.