Kako funkcioniše Google algoritam i pretraživanje?

Pomoću algoritama pretraživači odlučuju koju će stranicu pozicionirati više u rezultatima pretraživanja. Google godišnje izbaci nekoliko novih ili ažuriranih algoritama koji utiču na on-site i off-site faktore na web stranicama.

Algoritmi

Algoritmi potiču još od persijskog matematičara al-Khwarizmija koji je u 9. veku napisao knjigu u kojoj opisuje postupke za računanje u sistemu indijskih brojeva.

Algoritam je metoda ili način kojim dolazimo do rešenja određenog problema.

Ako ovu definiciju primenimo na Google dobijamo sledeće:

„Google algoritam je metoda ili način na koji Google odlučuje o redosledu rezultata pretraživanja.“

Google algoritmi pomažu da se ispune želje osoba koje pretražuju

Korišćenjem algoritama Google nastoji da što preciznije ispunjava želje onih koji pretražuju da bi pronašli željene informacije, odgovore, proizvode, usluge, savete… Google svakim danom sve bolje i bolje shvata šta tačno želimo da pronađemo. Prisetimo se da na samom početku Google nije imao autocomplete mogućnost, ni nultu poziciju, ni Google flights, ni mnoge druge mogućnosti. Godinu po godinu Googleovi računari postaju sve inteligentniji, ako se to može reći za računar. Google već duže vreme koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi predvideo i ispunio želje korisnika da pronađu željeni sadržaj.

Google algoritam funkcioniše tako da pretražuje web stranice na osnovu ključnih reči upisanih u pretraživač i Page ranga koga definiše na osnovu više od 200 faktora. Faktore možemo podeliti na on-site i off-site faktore. Više o faktorima i SEO optimizaciji pročitajte u blog objavi Uvod u SEO optimizaciju.

Neki od značajnijih Google algoritama su:
Mobile-First Index

Pomoću ovog algoritma Google želi da ohrabri SEO stručnjake da više rade na sadržaju za mobilne uređaje.

Google HTTPS

Prema analizama Moza sredinom aprila 2017. godine procenat stranica na SERP-u s HTTPS protokolom bio je 50%, danas je taj procenat skočio na više od 70%.

Google Penguin

Ovaj algoritam je uticao na sve koji imaju spammy linkove, linkove nevezane za sadržaj stranice i na one koji su se koristili Black hat SEO strategijama.

Google Panda

Algoritam je uticao na sadržaj web stranica koji mora biti kvalitetan i nikako dupliran.

RankBrain

Google je počeo koristiti mašinsko učenje.

BERT update

Bolje shvatanje long tail ključnih reči. Više informacija na blogu BERT update.

Ne utiče svaki algoritam jednako na rezultate pretraživanja, neki utiče više, a neki manje. Primera radi, kada je izbačen Rank Brain algoritam nije doneo preterane promene u rezultatima pretraživanja, već će kako vreme prolazi da utiče na pozicije u rezultatima pretraživanja. Panda i Penguin su odmah počeli da utiču na web stranice koje su imale duplirani sadržaj i spammy i irelevantne linkove.

U skoroj budućnosti možemo očekivati Google algoritme koji će dati prednost stranicama koje su optimizovane za pretraživanje putem glasa. Iako ono još uvek spava, u našem regionu uskoro dolaze nove generacije koje koriste mobilne uređaje sve prirodnije. U narednih nekoliko godina očekujemo sve veći broj pretraživanja putem glasa.

Autor teksta: Miško Macolić Tomičić

Izvor: Kako funkcionira Google Algoritam i pretraživanje?