Gubite motivaciju? Ove 4 stvari će vas napuniti energijom za rad

Istraživanja psihologa su pokazala da je snaga volje ne samo precenjena, već je i ograničena, u nedostatku motivacije u poslovanju, karijeri ili uopšte u životu. Navodimo samo nekoliko jednostavnih načina da se ponovo pokrenete.

1. Nagradite sebe

Ništa ne može proći bez malo proslave i nagrađivanja. Prema Charles Duhigg-u, dobitniku Pulitzer nagrade, snažne navike su formirane u tri faze: znakovi, rutina, nagrada. To znači da naš mozak može jednostavno da ponavlja ponašanja ako je značajna nagrada uključena u proces. Nagrada može biti šta god zamislite, od istezanje tela svakih sat vremena, do izlaska sa prijateljima nakon dugog radnog dana.

2. Razgovarajte sa zadovoljnim kupcima

Uprkos svakodnevnim problemima kojima smo stalno bombardovani, najjednostavniji način da vratite vašu strast u posao jeste razgovor sa zadovoljnim kupcima. Velika je verovatnoća da su kupci zadovoljni proizvodom ili uslugom koju nudite, pa ako ih o tome i pitate ne bi trebalo da bude problema da podele sa vama, a to će vam pomoći da ponovo primetite sve pozitivne i lepe delove posla koji radite.

3. Naučite nove veštine

Učenje novih veština može se direktno primeniti na vaše poslovanje ili karijeru, poput Photoshop-a ili programiranja, ali takođe možete učiti i neku životnu veštinu, poput stranog jezika koji vam može pomoći u ličnom razvoju.

4. Učinite kvalitet (a ne kvantitet) svog sna prioritetom

Mnogi su uvereni da je broj sati spavanja od velike važnosti da biste se osećali odmorno. Međutim, koliko ste se samo puta nakon 9–10 sati sna probudili čangrizavi i neispavani. To nam može potvrditi da je kvalitet sna puno značajniji od njegovog kvantiteta.

Dve stvari koje možete učiniti da poboljšate kvalitet sna su:

1. Smanjite plavo svetlo – plavo svetlo je značajan faktor kojim se smanjuje nivo melatonina, hormona u našim telima zaduženog za spavanje. Istraživanja su pokazala da dnevno provedemo i više od 10 sati ispred ekrana različitih uređaja koji sadrže štetno plavo svetlo, a kao najbolji način rešavanja problema je nošenje naočara za kompjuter koje će umanjiti dotok plavog svetla do vaših očiju.

2. Pravilo 90 minuta – umesto pokušaja da izračunate koliko sati spavate, možete koristiti kalkulator. Prema istraživanjima, REM faza je u ciklusu od 90 minuta što znači da ako ujutro želite da se probudite u 6 sati, uveče biste trebali da odete na spavanje u 22:30 ili ponoć kako bi se zadovoljilo pravilo od 90 minuta.

Sve dok vaše raspoloženje zavisi od stanja vašeg poslovanja, osuđeni ste na neuspeh. Razlog tome su i različiti spoljni uticaji na koje ne možete uticati, zato se fokusirajte na učenje novih veština jer je to nešto što je u potpunosti pod vašom kontrolom i čini vas motivisanijim i zadovoljnijim.