3 TED govora koji objašnjavaju kako Blockchain menja poslovanje

Verovatno ste do sada već nešto čuli o blockchain-u, kao i o jednoj od njegovih najpopularniih verzija, kriptovaluti Bitcoin.

Zašto je to tako važno i zašto bi trebalo da mislite o tome, su veoma škakljiva pitanja da bi se na njih odgovorilo.

Blockchain tehnologija je već sada testirana u prodavnicama i ima potencijala da promeni dosadašnji način poslovanja brojnih prodavnica. Sticanjem osnovnog razumevanja kako funkcioniše – i kako bi mogla da se uklopi u vaše poslovanje – može vam pomoći da više ne razmišljate na kratke staze već da se fokusirate na buduće inovacije kojima biste dugoročno poboljšali poslovanje.

Kao glavne prednosti blockchain-a navodi se uklanjanje posrednika kao što su banke ili vlada kako bi se izvršila transakcija, kao i uklanjanje potreba za zadržavanjem ličnih podataka klijenata poput brojeva kreditnih kartica. Isto tako blockchain transakcije su znatno transparentnije, a sve kako bi javnost znala više o proizvodu koji kupuje.

Nekoliko poslednjih TED Talk-ova su se fokusirali na probleme te tehnologije i pokušali su da pojednostave celi koncept blockchain-a kako bi smo ga bolje razumeli, što možete i pogledati u nastavku.

1. Explaining Bitcoin to a fifth grader

George Donev koristi primer transakcije između Alice, Boba i banane kako bi opisao Bitcoin i blockchain tehnologiju na jedan od najjednostavnijih i najjasnijih načina. Ovo je odličan način za početak razumevanja osnovnog blockchain koncepta i kako on radi.

2. How blockchain is changing money and business

Don Tapscott objašnjava karakteristike izgradnje poverenja blockchain tehnologije i kako će da utiče na finansijski svet kroz nekoliko primera iz života. Ovo je dobar početak učenja kako da najbolje koristite blockchain za vaše poslovanje.

3. How blockchain could radically transform the economy

Jedna od prednosti blockchaina je i eliminisanje posrednika poput banaka kako bi se olakšala trgovina i transakcije. U ovom video zapisu, Bettina Warburg govori o tome zašto ovaj promenjeni model trgovanja može biti dobra stvar za našu ekonomiju u budućnosti. Ovaj Ted Talk želi da prikaže dalekosežni potencijal blockchain tehnologije za svaki tip poslovanja, nezavisno od njegove veličine.


Bez obzira na to da li verujete li ili ne da je ovo budućnost transakcija, blockchain tehnologija će samo nastaviti da raste i da se širi i u druge sfere poslovanja i društva. Tako da, što pre razumete njenu svrhu, brže ćete moći da se uključite u igru i da iskoristite sve njene prednosti.