Vodič kroz milenijumsku generaciju za početnike

Šta vam prvo pada na pamet kada neko spomene avokado? Verovatno milenijalac koji čeka u redu za precenjeni integralni tost sa narezanim avokadom uz koji će uzeti kafu za poneti sa ukusom bundeve posutu šarenim mrvicama. Bez glutena, naravno.

Pod milenijalce ili generaciju Y spadaju osobe rođene između 1980. i prve polovine 1990-ih godina. Osobe koje retko ko razume, a najmanje starije generacije koje ih smatraju lenjim i povlašćenim derištima čije je prirodno okruženje Instagram, zbog kojih je reč selfi dobila svoje mesto u rečniku i koji troše previše na putovanja iako se uvek žale kako nemaju novca.

Kada bismo dobili dolar svaki put kada se Baby Boomer požali na našu generaciju, imali bismo dovoljno novca da kupimo kuću na tržištu koje su oni uništili, šala je koja kruži društvenim mrežama milenijalaca i lagana osveta za sve komentare na račun milenijumske generacije.

Jer, uprskos tome što mnogi misle da su milenijalci povlašćena, razmažena, lenja i nesposobna derišta neobično opsednuta avokadom, aromatizovanom kafom i internetom, činjenica je da milenijalci čine dragocenu grupu zanimljivu svakom brendu i marketinškom stručnjaku (ili bi tako barem trebalo biti).

Koliko god ih je teško ozbiljno shvatiti radi svih internet šala koje kruže o njima, poslodavaca koji se žale na njihovu lenjost i osećaj povlašćenosti, kao i roditelja koji im još daju džeparac i ne mogu ih izbaciti iz kuće u samostalan život, milenijalci čine veliku potrošačku grupu i publiku koja se ne sme zanemariti ili podceniti.

Ali, kako shvatiti milenijalce kada oni jedva shvataju sami sebe? Možda u tome pomogne ovaj vodič za razumevanje milenijalaca, pisan od ponosne pripadnice milenijumske generacije koja, poput ostalih pripadnika ove grupe, gaji neobičnu ljubav prema avokadu i ne boji se da to javno kaže.

Milenijalci vole zabavan sadržaj

Više od bilo koje generacije pre njih, a čak i više od mlađih generacija, milenijalci su vrsta koja je opsednuta zabavom i zabavnim sadržajem na internetu. Milenijalci toliko vole zabavu da većina pripadnika ove generacije koristi društvene mreže samo kako bi pronašli nešto smešno na njima i podelili to na svojim profilima kako bi i drugi mogli da se smeju (iako retko ko razume njihov smisao za humor).

Razlog zbog koga toliko vole zabavu je jer ne shvataju previše ozbiljno ni sebe, a ni svet koji ih okružuje. Iako na prvi pogled bezbrižni, reč je o generaciji koja mora da se bori i dokazuje duplo više kako bi pronašla svoje mesto pod suncem za razliku od pripadnika generacija pre njih.

Milenijalci rade i žive u vremenima mobilnih poslova, velike konkurencije, turbulentnog tržišta i nestabilne ekonomije. Rade više, a plaćeni su manje od starijih generacija u njihovo vreme, teže pronalaze posao iako su u proseku kvalifikovaniji od Baby Boomera i manje su mogućnosti da će u skorijoj budućnosti moći da priušte nekretninu koja će ih vezati za jedno mesto i otplatu kredita.

Iz tog razloga, kao metodu opuštanja biraju zabavu i društvene mreže. Ponudite milenijalcima zabavan sadržaj koji će ih nasmejati i osvojili ste im srca.

Milenijalci veruju preporukama porodice, prijatelja i influencera

Više od bilo koje druge generacije milenijalci veruju preporukama bliskih ljudi ili onih koji su im bliski preko društvenih mreža. Gotovo su otporni na reklame i propagandne poruke i ne veruju ničemu što čuju ili pročitaju, a da je vezano za oglašavanje.

Milenijalci vole blogove, vlogove i prate influencere na društvenim mrežama čijim preporukama i veruju, podjednako kao i preporukama porodice i prijatelja pa su skloniji da potroše novac i kupe nešto jer su pročitali pozitivnu recenziju na blogu nego što će to učiniti jer su videli reklamu na televiziji ili u novinama.

Želite da se približite milenijalcima, da ih osvojite i naterate da potroše svoj novac, zaboravite na tradicionalne metode oglašavanja, umesto toga se usmerite se na influencer marketing i počnite pisati poslovni blog.

Milenijalci istražuju proizvode na internetu pre nego što ih kupe

Ne postoji generacija koja detaljnije istražuje proizvod pre nego što ga kupi od milenijumske generacije. Da li je tome razlog što imaju manje novca od starijih generacija u njihovo doba, teže se odvajaju od novca ili su samo oprezni, ne zna se, ali činjenica je da će prosečni milenijalac ili milenijalka detaljno istražiti svaki detalj pre nego što se odluče za kupovinu.

Nezavisno o toga da li kupuju novi MacBook ili samo patike za trčanje, milenijalci ulažu izuzetno puno vremena u proučavanje recenzija na blogovima, vlogovima, čitanju komentara na internetu ili na forumima.

Imate li proizvod ili uslugu, a milenijalci su vam ciljana publika, radije platite blogeru da napravi recenziju proizvoda nego da ulažete u tradicionalno oglašavanje.

Milenijalci ne vole agresivno oglašavanje

Zašto je pametnija odluka angažovati blogere i influencere? Jer milenijalci ne vole agresivno oglašavanje. Naprotiv, ova generacija je otporna na gotovo sve vrste direktnog i indirektnog oglašavanja i mogu namirisati reklamu na kilometar pa i više.

Možda jer su odrastali u 80-ima u zlatno doba TV reklama, malih ponija i He-Mana pa su otupeli na reklamne poruke, a možda jer su napokon shvatili da se u marketingu sve svodi na to da smo svi najbolji i imamo najpopularnije cene, čak i ako nismo najbolji, a ni cene nam nisu preterano konkurentne.

Većina milenijalaca će potpuno da preskoči oglašavanje dok gledaju filmove i serije, a više od 90% koristi neku vrstu blokiranja oglasa na internetu kako ih ne bi ometali u bezbrižnom surfovanju.

Isto tako, milenijalci ne veruju recenzijama poznatih osoba na društvenim mrežama pa, ako ste se upravo počeli da se preznojavate jer ste shvatili da ne možete platiti Lady Gagu da kaže reč-dve o vašem proizvodu na svom Instagram profilu, možete odahnuti jer milenijalci najviše veruju mikro influencerima.

Za razliku od velikih influencera koji već stoje rame uz rame poznatim osobama po popularnosti i cenama, mikro influenceri će vam naplatiti desetinu cene za svoje usluge pa ste i tu profitirali.

Milenijalci ne gledaju TV

Iako opsednuti serijama koje su upravo zbog milenijumske generacije gurnule filmove u drugi plan, milenijalci retko gledaju TV. Mnogi ga ni ne poseduju jer im je neshvatljiva ideja sedenja pred televizorom u isto vreme svake večeri kako bi pogledali novi nastavak omiljene serije.

Milenijalci vole da gledaju serije epizodu za epizodom, bez ometanja poput pauze za reklame, a vole to da rade sa slušalicama na ušima, iz kreveta i s laptopom na krilu. Pogodili ste, milenijalci su ona neobična vrsta koja preferira internet TV, Netflix i razne ilegalne metode gledanja sadržaja koje sada nećemo reklamirati.

Milenijalci ne uočavaju ni jumbo plakate postavljene uz put, najviše iz razloga jer gledaju u svoje mobilne telefone dok voze ili češće, dok ih vozi Uber.

Milenijalci su mobilni

Verovatno nema mobilnije generacije od milenijalaca. Iako se mnogi bave proučavanjem tog fenomena, trenutno nikome nije preterano jasan razlog tolike potrebe milenijalaca za uživanjem u životu, putovanjima sa rancem na leđima ili u preuređenom kombiju, poslu koji mogu raditi iz bilo kojeg dela sveta samo sa laptopom i internetom dok sve to ovekovečuju na društvenim mrežama.

S obzirom da odgovor na ovo pitanje trenutno niko ne može da da, pa ni sami milenijalci, dragocen podatak koji možete izvući iz ove informacije je da su milenijalci vezani za svoje mobilne telefone i laptopove, a internet ne spada u spisak stvari na kojima štede.

Iz tog razloga brendovi danas više ne smeju da ignorišu mobilnu optimizaciju sadržaja na internetu i web stranicama. Ne smeju da ignorišu moć društvenih mreža i suptilnog online oglašavanja, kao i digitalnog marketinga.

Ukoliko to učinite, propustićete celu jednu generaciju koju možete osvojiti samo ukoliko promenite način poslovanja i prilagodite se modernom digitalnom vremenu.

Milenijalci žele personalizaciju

Oslovite li milenijalca imenom u privatnim porukama na društvenim mrežama, na pola puta ste do uspeha da nešto i prodate. Milenijalci su plašljiva vrsta i potrebno im je pristupati s oprezom.

Na prvi znak agresivnog prodajnog pristupa, pobećiće, blokirati vas na Instagramu i više ih nikada nećete videti. Zato morate usvojiti sporiji pristup, napraviti sve da se vaš milenijalac oseća posebno i željeno i zato personalizujte sve što možete.

Drugim rečima, ukoliko uspete da učinite da milenijalci pomisle da vi njima činite uslugu, a ne oni vama, i da uopšte niste zainteresovani za njihov novac čak i kad jeste, postoji mogućnost da ste počeli da shvatate komplikovani način na koji milenijumski potrošački mozak funkcioniše.

Bonus savet – milenijalci su specifični po tome što su spremniji, više od svih drugih generacija zajedno, da vama i vašem brendu učine uslugu na internetu, samo u zamenu za besplatni proizvod ili uslugu.

Ukoliko tražite mikro influencere, proučite milenijumsku generaciju i njihove profile na društvenim mrežama. Velika je mogućnost da ćete profitirati i jako jeftino proći.

Milenijalci vole lepe priče

Možda zato što su im roditelji puno čitali bajke pre spavanja ili jer su odrasli na crtanim filmovima, milenijalci cene dobru priču više od ičega. U slučaju da ciljate na milenijumsku ciljnu grupu, bilo bi dobro da počnete pričati priče ili pronađete nekoga da to radi umesto vas.

Milenijalce ne zanimaju karakteristike proizvoda, pronaćiće ih na internetu. Ne zanimaju ih tehnički detalji i podaci. Nisu zainteresovani za benefite i načine na koje mogu profitirati od vašeg proizvoda ili usluge jer ih verovatno znaju bolje od vas.

Milenijalce zanima dobra priča. Zanima ih vaš zašto i opsednuti su višim ciljevima i motivacijom. Ukoliko se zapitate zašto se Apple tako visoko kotira među milenijumskom generacijom, reći ću vam da se u prestižu posedovanja jabuke krije samo deo istine, ostatak je u kvalitetno ispričanoj priči.