Kako besplatno povećati saobraćaj na web strani?

Osnovni cilj svake web strane je što veći broj poseta, što duže vreme zadržavanja i što manja stopa napuštanja. Svežim i informativnim sadržajem moguće je privući nove korisnike i probuditi zanimanje za svoje proizvode ili usluge.

Iako imate odličan sadržaj, ponekad ostvarujete mali broj poseta. Saobraćaj je moguće povećati putem različitih medija, a neke su nabrojane i opisane u tekstu.

1. Objava sadržaja na Facebook stranici dirme

Svaki novi sadržaj koji stvorite potrebno je podeliti na svojoj Facebook stranici. Iako Facebook organski neće dosegnuti velik broj ljudi, sigurno će povećati broj poseta webu.

2. Objava linkova na drugim društvenim mrežama

Iako su druge društvene mreže nešto slabije zastupljene kod nas, nemojte zaboraviti da podelite link i na njima.

3. Objava sadržaja na privatnim Facebook profilima

Idealno bi bilo kada bi zaposleni u firmi delili web sadržaj na svojim profilima jer svi smo mi mikro influenceri i možemo doprineti promociji firme, ali i povećanju saobraćaja na web stranici. Zajedno smo jači.

4. Deljenje sadržaja u relevantnim Facebook grupama

Odličan način za povećanje saobraćaja na web stranici je deljenje sadržaja u Facebook grupama. Ako je sadržaj relevantan i koristan grupi, možete očekivati znatno povećanje saobraćaja na web stranici. Poštujete pravila grupe i nemojte spamovati. Mnogi članovi jedne grupe najčešće su članovi i drugih sličnih grupa pa tako objava istog sadržaja u različitim grupama nije poželjna. Imajte na umu da mogu pristići pozitivni, ali i negativni komentari.

5. Facebook oglasi

Kao što je ranije spomenuto, Facebook organski dostiže do vrlo malog dela naših pratioca pa je potrebno napraviti Facebook oglase kako bismo dosegnuli nove korisnike i čitaoce. Pazite da ciljate relevantnu publiku.

Napomena: Nije besplatno, ali s malim budžetom moguće je učiniti mnogo.

6. Objava dela sadržaja na LinkedIn člancima

Svaki vlasnik LinkedIn profila može objavljivati sadržaj na svom profilu kao članak. Ako započnete s objavljivanjem članaka na LinkedInu možete steći veliki broj pratitelja. Iako Google ne karakterizuje objave na webu i objave na LinkedIn člancima kao dupli sadržaj, preporučujemo da objavite samo deo članka na LinkedInu, a za ostatak stavite link na svoj web kako bi zainteresovani nastavili čitanje tamo. Želite povećati saobraćaj na svojoj web stranici, a ne LinkedInu.

7. Objava linkova u LinkedIn grupama

Ovde važe slična pravila kao i u Facebook grupama pa pripazite na pravila grupe i nemojte spamovati.

8. Objava na Medium

Na Medium je moguće objaviti sadržaj pod rel=canonical što znači da će čitoci provoditi vreme na Mediumu, ali oko 90% SEO vrednosti ide izvornom članku pa je tako veća mogućnost da će se upravo vaš izvorni članak prikazati na Google stranici s rezultatima. Osim objave celog sadržaja, moguće je objaviti i jedan njegov deo i na kraju staviti link ka web stranici kako bi korisnici nastavili sa čitanje. Izaberite strategiju koja vam najviše odgovara.

Preporuka je da sadržaj za Medium bude na engleskom jeziku.

9. Objava na različitim portalima s rel=canonical

Svoj sadržaj možete objaviti i na različitim portalima koristeći rel=canonical. Ovo je izvrstan način da Googleu date do znanja koji sadržaj je izvorni, iako ne mora značiti da će vaš članak biti ispred članka objavljenog na portalu. Za ovaj način objavljivanja sadržaja potrebno je mnogo iskustva, poznanstava i proaktivnog kontaktiranja urednika portala.

10. Newsletters

Ovo je za neke zastarela metoda, ali newsletteri su izvrstan način dovođenja saobraćaja na web. Potrebno je imati bazu podataka potencijalnih čitaoca usklađenu s GDPR-om i možete započeti sa slanjem sadržaja članovima te baze. Newsletteri imaju poprilično velik CTR.

11. Slide share

Od svog web sadržaja napravite prezentaciju i na kraju postavite link ka izvornom članku.

12. Youtube

Zamolite kolegu iz kancelarije ili nekog influencera da prokomentiše vaš sadržaj na Youtube kanalu i da pozove pratitelje na čitanje vaše poslednje blog objave.

13. Quora

Odgovaranjem pitanja na Quori možete povećati saobraćaj na stranici. Ovo važi samo za stranice na engleskom jeziku jer je to jedini jezik koji Quora podržava. U svakom slučaju možete odgovoriti na postavljeno pitanje i preusmeriti čitaoce na svoju web stranicu ukoliko žele više informacija o određenoj temi.

14. Osvežite sadržaj na webu

Ako imate sadržaj koji više nije aktuelan, uvek ga možete osvežiti i prilagoditi, tako ćete uz minimalne napore imati svež sadržaj.

15. Reddit

Sa sadržajem na Redditu morate biti zaista pažljivi jer vas korisnici mogu pohvaliti, ali mogu ostaviti i lošu kritiku. U svakom slučaju objavom na Redditu možete povećati saobraćaj na svom webu.

Iskoristite potencijal navedenih kanala promocije kako biste povećali saobraćaj na svojoj web stranici, ali imajte na umu da sam sadržaj mora biti izuzetno kvalitetan i da je potrebno da pratite sve smernice marketinga sadržaja.