Ključne strategije koje Jeff Bezos koristi za visoku produktivnost

Jeff Bezos je najbogatija osoba na svetu, CEO Amazona, vlasnik Washington Posta i osnivač 2 milijarde dolara vrednog fonda za pomoć porodicama bez doma i formiranje nove mreže predškolskih ustanova u oblastima sa niskim prihodima.

Pomislili ste kako Bezos sa radom počinje pre zore, dnevno obavi više od 10 sastanaka i svake sedmice donosi važne odluke. Istina je zapravo drugačija. Bezos je to objasnio na prošlonedeljnom događaju koji je održao Economic Club of Washington, D.C. On koristi protuintuitivni pristup upravljanja sopstvenim vremenom.

Ovo su njegove tri ključne strategije za produktivnost:

1. Dovoljno sna

Studije The National Sleep Foundation-a su pokazale kako nam dobar san pomaže u jasnijem razmišljanju, boljem pamćenju informacija i donošenju odluka. Kada ne dobijemo dovoljno kvalitetnog sna to ugrožava našu, nazovimo „izvršnu funkciju“ – skup sposobnosti potrebnih za dobro obavljanje zadataka u školi, na poslu i u ostalim oblastima svakodnevnog života. Bezos tako odlazi ranije na spavanje kako bi osigurao osam sati sna, jer kako kaže, tada razmišlja bolje, ima više energije i bolje je raspoložen.

2. Ne dogovara sastanke pre 10 sati ujutro

Za razliku od menadžera koji svoj dan započinju u zoru, Bezos svoje jutro voli da započne uz šolju kafe, novine i doručkom sa svojom porodicom. Nekima to izgleda kao potpuno gubljenje vremena, ali Bezos se tako priprema za dan koji sledi. Ono što je još zanimljivo je da on svoje sastanke uglavnom završava do ručka.

3. Donosi samo nekoliko odluka dnevno

Kao izvršni direktor, Bezos navodi da je njegov primarni posao da donosi mali broj kvalitetnih odluka. „Ako imam tri dobre odluke dnevno, dovoljno je“, rekao je. To ne znači da on odluke donosi sporo, već smatra da za održavanje energije i dinamike u kompaniji morate donositi odluke visokog kvaliteta relativno brzo, što je dosta jednostavno za startupove, a vrlo izazovno za velike kompanije. Zato Bezos radi na tome da donosi nekoliko ključnih odluka koje će Amazon gurati napred, a jednom je izjavio: „Iako je Amazon velika kompanija, želim da ima srce i dušu male.“