7 navika kojima možete unaprediti svoju radnu produktivnost

Produktivnost u poslovnom, ali i svakodnevnom životu igra veliku ulogu u uspehu svakoga od nas. Da bismo bili uspešni trebalo bi uložiti puno truda i rada, ali i kvalitetna organizacija vremena je vrlo važna. O unapređenju produktivnosti i organizaciji vremena napravljena je cela filozofija, a mi vam donosimo 7 jednostavnih navika uz pomoć kojih možete unaprediti svoju radnu etiku koju je objavio Forbes.

1. Jutro započnite pozitivnim mislima

Konstantno prisećanje na dobre stvari, na one na kojima ste zahvalni u životu, mogu vas učiniti zadovoljnijima i ulepšati vaš pogled na nadolazeći dan. Ako svoj dan započnete s pozitivnim mislima koje vam služe kao psihološka varka podizanja dobrog raspoloženja, velike su šanse da će vas pozitivna energija pratiti celog dana, a svoju pozitivu prenećete i na ostale.

2. Prethodno veče pripremite raspored za novi radni dan

Pre nego što odete u krevet pregledajte raspored za naredni dan. Uvođenje svakodnevnog planera aktivnosti je pozitivna navika koju je dobro usvojiti što pre. Svoje obveze možete unositi u brojne digitalne kalendare koje možete pronaći na internetu ili, ako ste više "stara škola", nabavite papirnu verziju. Organizovanjem svojih dnevnih aktivnosti možete se bolje pripremiti na sve nadolazeće aktivnosti.

3. Zapisujte bitne stvari iz razgovora

"Budala pamti, a pametan piše." Beležite sve i u svakom trenutku pa makar to bilo i na salveti. Zapisivanje važnih stavki iz svakog razgovora pomoćiće vam da brže upamtite važne informacije, a ranije kreirane beleške vam itekako mogu pomoći u budućem radu.

4. Iz svog života isključite "negativne osobe"

Svi mi u životu imamo ljude koji oko sebe šire tzv. "negativnu energiju". Bilo da je reč o prijateljima, kolegama ili ljudima u našem neposrednom okruženju. Takve osobe je dobro izbegavati i okružiti se "pozitivnim ljudima". Ako se okružite s pozitivnim i dobrim ljudima, sva ta pozitivna energija će dobro uticati na vas i vašu radnu produktivnost.

5. Uvek tražite povratne informacije o vašem radu

Ako možete, uvek tražite povratnu informaciju o vašem radu. Svaka povratna reakcija na odrađeni zadatak, bila ona pozitivna ili negativna, može poboljšati vašu produktivnost.

6. Vodite zdrav život

Izbor ishrane i navika koje steknemo tokom života reflektuju se i na naš rad. Ako se ne hranimo kvalitetno i redovno, ne vodimo brigu o našem telu, manjak energije i sna se vrlo brzo projektuje i naš rad.

7. Pokušajte se zbližiti s ljudima oko sebe

Nemojte ljude tretirati samo kao prolaznu stavku u vašem životu. Upoznajte ljude koji vas okružuju, saznajte šta ih veseli, koji su im interesi i problemi. Iskazivanjem interesa za živote ljudi koji vas okružuju, pogotovo onih s kojima radite može vas učiniti boljim i efikasnijim članom tima.