Šta treba da uradite u nedelju kako bi ponedeljak bio ʺpodnošljivʺ

Teško je podneti ponedeljak. Taj dan znači kraj zabave i slobode koju pruža vikend. Čak i kada volite svoj posao, uznemirava vas činjenica da morate da ustanete rano u ponedeljak i vratite se rutini, a da ne spominjemo neorganizovanost koja ide posle kratkog odmora.

Usvojite nekoliko obrazaca koje ćete ponavljati nedeljom, kako bi vam ponedeljak tekao lagano i kako biste zadržali produktivnost:

“Ukradite” jedan sat za organizaciju

Jedan sat posvetite tome da napravite listu zadataka, da organizujete svoje vreme i proverite kalendar događaja, jer kako stručnjaci ističu, time ćete smanjiti nivo stresa i zabrinutosti narednih dana.

Ispunite tanjir zdravom hranom

Stručnjaci predlažu da ako u petak i subotu sebi “dozvolite” da se hranite nezdravo, da to ipak izbegnete u nedelju, jer će to voditi tromosti i stresu u ponedeljak. U nedelju unesite u organizam voće i povrće, a takođe se potrudite da alkohol zamenite vodom.

Dajte “značenje” nedelji

Većina nas voli taj dan da provede izležavajući se na kauču uz televiziju, ali pokušajte da unesete neke promene, tako što ćete na primer izaći u šetnju ili se videti sa prijateljima.

Zabavljajte se na starinski način

Pozovite prijatelje i odigrajte partiju monopola ili neke društvene igre. Te igre stimulišu kreativno razmišljanje, podstiču jednokratne zadatke i poboljšavaju samopouzdanje, kažu stručnjaci. Poenta je da nedeljom ne radite, ali iskoristite je da angažujete različite delove mozga i to kroz zabavu.

Obezbedite sebi kvalitetan san

Dobar noćni odmor u nedelju je najbolji način da izbegnete ludilo u ponedeljak. Legnite ranije i zaista se odmorite.