SIGNAL I ŠUM | Nathaniel Read Silver | iLearn.rs

SIGNAL I ŠUM

Autori: Nathaniel Read Silver
ISBN: 978-953-246-389-7
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2019.
Opšte informacije: Meki povez, 568 str., 14,0 cm x 21,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

besplatna dostava
5.280,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

OVO JE KNJIGA O INFORMACIJAMA, TEHNOLOGIJI I NAUČNOM NAPRETKU!

Izvorna revolucija u informacionim tehnologijama nije nastupila sa mikročipovima već sa štamparskom mašinom. Izum Johannesa Gutenberga iz 1440. godine omogućio je da informacije postanu dostupne masama, a eksplozija ideja koju je proizveo imala je nenamerne posledice i nepredvidljive efekte.

U prvom, drugom i trećem poglavlju razmatraju se neuspesi predviđanja vezanih za nedavnu finansijsku krizu, uspehe u bejzbolu, kao i svet političkih predviđanja – u kome su neki pristupi dobro funkcionisali dok drugi nisu. Ova tri poglavlja bi trebalo da nas podstaknu da razmislimo o nekim od temeljnih pitanja problema predviđanja. Kako možemo primeniti sopstveno prosuđivanje u odnosu na podatke – bez toga da pokleknemo pred sopstvenim predrasudama?

Poglavlja od četvrtog do sedmog usmerena su na dinamične sisteme: ponašanje zemljine atmosfere, koja nam donosi naše vremenske prilike; kretanje njenih tektonskih ploča, što može uzrokovati potrese; kompleksnu ljudsku interakciju koja je razlog za ponašanje američke ekonomije; kao i širenje zaraznih bolesti. Ove sisteme istražuju neki od naših najboljih naučnika.

Osmo, deveto i deseto poglavlje bave se rešenjima – prvo, upoznajući nas sa sportskim kladioničarem koji koristi Bayesov teoremu stručnije od mnogih ekonomista ili naučnika, a zatim razmatranjem dve druge igre, šaha i pokera. Zbog toga što imaju strogo definisana pravila, sportovi i igre predstavljaju dobre laboratorije za testiranje naših veština predviđanja.


NATHANIEL READ SILVER je američki statističar i pisac koji analizira bejzbol i američke izbore. Osnivač je i glavni urednik bloga FiveThirtyEight i specijalni dopisnik za ABC News. Prvo javno priznanje dobio je za razvoj PECOTA (Player Empirical Comparison and Optimization Test Algorithm) sistema za predviđanje performansi i razvoj karijere igrača bejzbola u Major League Baseball.

Knjiga Signal i šum (Signal and the Noise) objavljena je u septembru 2012. godine. Ubrzo je došla na listu bestselera New York Timesa i postala broj 1 na Amazon.com listi 2012. godine. Knjiga je 2013. osvojila nagradu Phi Beta Kappa u kategoriji nauka. Prevedena je na jedanaest jezika: kineski (posebna izdanja u tradicionalnim i pojednostavljenim slovima), češki, finski, nemački, italijanski, poljski, portugalski, rumunski, ruski i španski.

Nakon što je 2000. godine diplomirao na Univerzitetu u Čikagu, Silver je dobio šest počasnih doktorskih titula: Ripon College (2013.), New School (2013.), University of Leuven (2013.), Amherst College (2014.), University Georgetown (2017.) i Kenyon College (2018.).

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda