INDUSTRIJE BUDUĆNOSTI | Alec Ross | iLearn.rs

INDUSTRIJE BUDUĆNOSTI

Autori: Alec Ross
ISBN: 978-953-246-390-3
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2019.
Opšte informacije: Meki povez, 312 str., 15,3 cm x 22,9 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

4.400,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

Knjiga istražuje industrije koje će podsticati promene u našim ekonomijama i društvima tokom narednih 20 godina. Njena poglavlja se vrte oko ključnih industrija budućnosti – robotike, naprednih nauka o životu, kodifikacije novca, kibernetičke bezbednosti i analize velikih količina podataka (engl. big data), kao i oko geopolitičkog, kulturnog i generacijskog konteksta u kome se one razvijaju. Napisana je za sve one koji žele da znaju kako će novi talas inovacija i globalizacije uticati na naše zemlje, naša društva i nas same.

Knjiga je podeljena u šest poglavlja:

„Dolaze roboti” i „Budućnost stroja zvanog čovjek”, prvo i drugo poglavlje, istražuju kako će najsavremeniji napredak u robotici i naukama o životu promeniti način na koji živimo i radimo – s ogromnim, ali nejednakim uticajem na našu egzistenciju i naše živote. Kako roboti sve više zauzimaju svet uz nas, globalna ekonomija će proći kroz revoluciju podstaknutu veštaćkom inteligencijom i učenjem mašina koja bi mogla da ima jednake posledice za radnu snagu kao i poljoprivredna, industrijska i digitalna revolucija koje su joj prethodile. U isto vreme dramatični napredak u nauci o životu omogućiće ljudima da žive duže i zdravije nego ikada ranije – bar onima koji to mogu priuštiti. Kao odgovor na to, društva će morati da pronađu nove načine za prilagođavanje.

„Kodifikacija novca, tržišta i povjerenja” i „Kodovi kao oružje” (treće i četvrto poglavlje) ispituju kako će rastuća primena računarskih kodova u novim oblastima ekonomije – i virtuelnom i fizičkom svetu – preoblikovati dve oblasti koja su tradicionalno državni monopoli: novac i sila.

„Podaci: sirovina informacijskog doba” i „Geografija budućih tržišta” (peto i šesto poglavlje) ispituju mogućnosti rasta koje će stvoriti analiza velikih količina podataka i ograničenja koja će geopolitička situacija nametnuti globalnom tržištu.

Kroz celu knjigu analizira se konkurentnost – šta je to što je potrebno društvima, porodicama i pojedincima da bi uspeli. Konačno, knjiga nastoji da istraži kako možemo intervenisati u živote svoje djece da bismo ih najbolje pripremili za uspeh u svetu sve većih promena i konkurencije. Roditeljstvo je najvažniji posao neke osobe, a naša deca će odrasti i naslediti svet koji izgleda bitno drugačije od našeg.


ALEC ROSS jedan je od vodećih američkih stručnjaka za inovacije. Četiri godine je radio kao stariji savetnik za inovacije državnom sekretaru Hillary Clinton, što je uloga koja mu je donela Nagradu State Departmenta za istaknuta postignuća. Trenutno je spoljni saradnik na Univerzitetu Johns Hopkins i savetnik investitorima, korporacijama i državnim vođama.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda