RACIONALNI IZBOR | Itzhak Gilboa | iLearn.rs

RACIONALNI IZBOR

Autori: Itzhak Gilboa
ISBN: 978-953-246-184-8
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2013.
Opšte informacije: Meki povez, 180 str., 15,0 cm x 22,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

2.640,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

KNJIGA NAGLAŠAVA PARADIGMU RACIONALNOG IZBORA, OPŠTI NAČIN RAZMIŠLJANJA, KONCEPTUALIZACIJU I ORGANIZACIJU NAČELA, A NE POJEDINE TEORIJE!

Svrha je ove knjige je da upozna čitaoce sa nekim od osnovnih saznanja teorije racionalnog izbora, oslanjajući se na formalne teorije mikroekonomije, odluke, igara i društvenog izbora, kao i na ideje razvijene u filozofiji, psihologiji i sociologiji.

Modeli racionalnog izbora pokazali su da su dovoljno fleksibilni da uključe mnoge pojave koje ekonomska teorija u užem smislu ne može da objasni. Ti modeli su takođe pružili važne uvide u srodne oblasti kao što su politikologija, biologija i informatika. Dotičući se nekih od najstarijih problema u filozofiji i imajući efekat upotrebe matematičkih alata, paradigma racionalnog izbora je osnova za razumevanje ponašanja ljudi i društva, ekonomija i naroda, organizama i vrsta. Isto tako, neophodna je za optimalno dizajniranje društvenih institucija, kao i automatizovanih sistema.

„Racionalni izbor pruža jasan i pristupačan uvod u teoriju racionalnog individualnog donošenja odluka, kao i kratak pogled na teoriju igara, društveni izbor i tržišnu ravnotežu. Knjiga dobro opisuje rizik i nesigurnost, pri čemu kombinuje lucidne opise standardne teorije s nešto rasprave o njenim ograničenjima. Moje iskrene preporuke!“
- Drew Fudenberg, Ekonomski fakultet, Univerzitet Harvard

„Racionalni izbor jasan je, kompletan i oštrouman uvod u ekonomsku teoriju. Fokus je na pojmovima, a ne na matematici. Uvodi čitaoca u osnove te oblasti, uporedo uključujući i spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije.“
- Amanda Friedenberg, Poslovna škola W.P. Carey, Univerzitet Arizona State


Kratak sadržaj

I. Optimizacija

Ostvarivost i poželjnost
Maksimizacija korisnosti
Optimizacija s ograničenjima
II. Rizik i neizvjesnost
Očekivana korisnost
Vjerojatnost i statistika
III. Grupni izbor
Agregacija preferencija
Igre i ravnoteža
Slobodna tržišta
IV. Racionalnost i emocije
Evolucijski pogled na emocije
Korisnost i dobrobit

ITZHAK GILBOA je profesor ekonomije i nauke o odlučivanju na HEC-u (École des Hautes Études Commerciales) u Parizu i profesor ekonomije na Berglas School of Economics, Univerzitet Tel Aviv. Koautor je (s Davidom Schmeidlerom) knjige Theory of Case-Based Decisions i autor knjige Theory of Decision under Uncertainty.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda