OPERATIVNI SISTEMI: TEORIJA, PRAKSA I REŠENI ZADACI | Borislav Đorđević, Dragan Pleskonjić, Nemanja Maček | iLearn.rs

OPERATIVNI SISTEMI: TEORIJA, PRAKSA I REŠENI ZADACI

Autori: Borislav Đorđević, Dragan Pleskonjić, Nemanja Maček
ISBN: 86-7555-274-2
Izdavač: Mikro knjiga
Godina: 2005.
Opšte informacije: Meki povez, 616 str., 16,8 cm x 23,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

2.300,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

Prva knjiga na našem jeziku posvećena osnovnim teorijskim konceptima operativnih sistema i njihovoj vezi sa praksom. Knjiga uvodi čitaoce u osnove savremenih operativnih sistema, jasno definišući koncepte i algoritme korišćene pri projektovanju njihovih pojedinih delova. Može se reći da ova knjiga predstavlja pokušaj demistifikacije operativnih sistema, bez detaljnije analize i interpretacije izvornog koda. 

Pored teorijskih postavki, knjiga opisuje i praktične implementacije poznatih operativnih sistema - Windows, Unix/Linux i Mac OS. Sadrži ilustracije važnih principa i algoritama primenjenih u relazicijama operativnih sistema. Na kraju svakog poglavlja data su pitanja i zadaci za vežbu. 

Prvenstveno je namenjena studentima, a pogodna je i za početnike koji se prvi put sreću sa ovom materijom. Mogu je koristiti i programeri, administratori sistema, inženjeri, kao i obični korisnici računara koji žele da saznaju više o načinu funkcionisanja operativnih sistema. 


Kratak sadržaj

Predgovor 
Poglavlje 1: Uvod u operativne sisteme 
Poglavlje 2: Jezgro operativnog sistema i upravljanje procesima 
Poglavlje 3: Raspoređivanje procesa i dodela procesora 
Poglavlje 4: Sinhronizacija procesa 
Poglavlje 5: Zastoj 
Poglavlje 6: Upravljanje memorijom 
Poglavlje 7: Virtuelna memorija 
Poglavlje 8: Ulazno-izlazni podsistem 
Poglavlje 9: Sekundarne i tercijarne memorije 
Poglavlje 10: Sistemi datoteka 
Poglavlje 11: Mrežno okruženje 
Poglavlje 12: Distribuirani sistemi 
Poglavlje 13: Zaštita i sigurnost 
Poglavlje 14: Korisnički interfejs 
Dodatak A: Familija operativnih sistema Windows 
Dodatak B: Mac OS X 
Dodatak C: Pitanja i odgovori 
Spisak termina korišćenih u knjizi
Indeks Dr BORISLAV ĐORĐEVIĆ, diplomirani inženjer elektrotehnike, dugogodišnji je saradnik Instituta "Mihajlo Pupin" i honorarni profesor na Višoj elektrotehničkoj školi. Oblasti interesovanja su mu performanse disk podsistema, teorija operativnih sistema i operativni sistem UNIX. Objavio je veliki broj radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na konferencijama, te nekoliko knjiga iz teorije operativnih sistema. 

Mr DRAGAN PLESKONJIĆ, diplomirani inženjer računarske tehnike, radi kao glavni izvršni rukovodilac (CEO) beogradskog dela preduzeća za razvoj softvera "Finsoft Ltd" i honorarni je profesor na Višoj elektrotehničkoj školi. Specijalnost su mu sigurnost računarskih sistema i mreža (posebno bežičnih), kriptografija, projektovanje i razvoj softvera itd. Vodio je značajne projekte razvoja softvera za nekoliko američkih i zapadnoevropskih kompanija. napisao je više knjiga, publikacija, nastavnih materijala i patentnih prijava, kao i stručnih i naučnih radova, objavljenih u časopisima i na konferencijama u zemlji i inostranstvu. član je profesionalnog udruženja ACM, i grupe za kompjutersku sigurnost u okviru ovog udruženja - ACM SIGSAC (Special Interest Group on Security, Audit and Control). 

NEMANJA MAČEK radi kao saradnik na katedrama za računarsku tehniku i nove računarske tehnologije na Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu. Oblasti interesovanja su mu operativni sistemi UNIX i Linux, kriptografija i sigurnost računarskih sistema i mreža. Do sada je kao koautor objavio nekoliko knjiga iz oblasti operativnih sistema i računarskih mreža, i veći broj radova na domaćim i međunardonim konferencijama. Učestvovao je u projektovanju informacionih sistema i računarskih mreža.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda