SIGURNOST RAČUNARSKIH SISTEMA I MREŽA | Dragan Pleskonjić, Nemanja Maček, Borislav Đorđević, Marko Carić | iLearn.rs

SIGURNOST RAČUNARSKIH SISTEMA I MREŽA

Autori: Dragan Pleskonjić, Nemanja Maček, Borislav Đorđević, Marko Carić
ISBN: 978-86-7555-305-2
Izdavač: Mikro knjiga
Godina: 2007.
Opšte informacije: Meki povez, 768 str., 16,2 cm x 23,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

2.300,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

Nekada su se problemima sigurnosti računarskih sistema i mreža bavile vojska, diplomatija, policija i vlade. Sada to postaje problem svih koji obavljaju bankarske transakcije sa svog računa ili kupuju preko Interneta. Napadači imaju brojne prednosti, od kojih je najveća mogućnost iznenađenja, tj. mogućnost izbora vremena, mesta i načina napada. Lica zadužena za odbranu sistema moraju uvek biti spremna, na svakom mestu i za sve načine napada.

Ova sveobuhvatna, jasna i sistematična knjiga posvećena je osnovnim teorijskim i praktičnim konceptima sigurnosti informacionih i komunikacionih tehnologija. Objašnjava pretnje, napade i opasnosti, kao i metode, postupke i proizvode koji služe za zaštitu.

Pogodna je i za početnike i za napredne korisnike, za programere, administratore, projektante i ostale profesionalce u ovoj oblasti. Pravi je udžbenik za studente i učenike koji izučavaju ovu oblast na fakultetima i u školama. Namenjena je i menadžmentu kompanija čije se poslovanje oslanja na računarske sisteme i mreže.

Teorijska objašnjenja i praktični primeri strukturirani su tako da čitaoce postupno uvode u pojedina područja sigurnosti, objašnjavaju osnovne sigurnosne usluge i zaštitne mehanizme i obučavaju ih kako da zaštite svoj računar, mrežu, izvorni kôd ili bazu podataka. Jednostavnije – cilj autora je da čitaoce nauče kako da zaštite svoju imovinu, a ne da napadaju tuđu.


Kratak sadržaj

Predgovor
Uvod 

Poglavlje 1: Pretnje, napadi, sigurnost i metode zaštite 
Poglavlje 2: Sigurnosne arhitekture i modeli 
Poglavlje 3: Kriptografija 
Poglavlje 4: Sigurnosni protokoli 
Poglavlje 5: Kontrola pristupa i mrežne barijere 
Poglavlje 6: Sistemi za otkrivanje i sprečavanje upada 
Poglavlje 7: Zlonamerni programi 
Poglavlje 8: Elektronsko poslovanje i sigurnost na Internetu 
Poglavlje 9: Sigurnost bežičnih i mobilnih mreža 
Poglavlje 10: Sigurnost i zaštita operativnih sistema 
Poglavlje 11: Sigurnost baza podataka 
Poglavlje 12: Sigurnosni aspekti programiranja 
Poglavlje 13: Nadzor računarskih mreža 
Poglavlje 14: Organizacione, fizičke i pravne metode zaštite, društveni aspekti 
Poglavlje 15: Planiranje održanja kontinuiteta posla i oporavka od nesreća 
Poglavlje 16: Etičko hakerisanje i ispitivanje mogućnosti proboja 
Dodatak A: Sigurnosni standardi i programi sertifikacije 
Dodatak B: Besplatni alati, alati otvorenog koda i razni resursi koji se tiču sigurnosti 
Dodatak C: Kriptografske tablice 
Dodatak D: Izvorni kod 
Dodatak E: Lozinke za pristup konfiguraciji BIOS-a 
Literatura 
Spisak termina korišćenih u knjizi 
Indeks Mr DRAGAN PLESKONJIĆ, diplomirani inženjer računarske tehnike, radi kao glavni izvršni rukovodilac (CEO) beogradskog dela preduzeća za razvoj softvera "Finsoft Ltd", čije je sedište u Londonu, Velika Britanija. Takođe, honorarni je profesor na Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu. Specijalnost su mu sigurnost računarskih sistema i mreža (posebno bežičnih), kriptografija, projektovanje i razvoj softvera itd. Pokrenuo je i vodio značajne projekate razvoja softvera za nekoliko američkih i zapadnoevropskih kompanija. Objavio je više knjiga, publikacija i nastavnih materijala i podneo više patentnih prijava. Njegovi brojni stručni i naučni radovi objavljeni su u časopisima i na konferencijama u zemlji i inostranstvu. Član je profesionalnih udruženja IEEE Computer Society i ACM, kao i grupe za kompjutersku sigurnost u okviru ovog udruženja - ACM SIGSAC (Special Interest Group on Security, Audit and Control). Dragan je jedan od osnivača Internet platnog sistema eNovčanik a.d.

NEMANJA MAČEK radi kao saradnik na katedri za računarsku tehniku na Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu. Oblasti interesovanja su mu operativni sistem Linux, kriptografija, digitalna forenzika i sigurnost računarskih sistema i mreža. Podržava i zalaže se za razvoj softvera sa otvorenim kodom. Svira gitaru i klavir, amaterski se bavi hatha jogom, vegetarijanac je i voli mačke (felis catus).

Dr BORISLAV ĐORĐEVIĆ, diplomirani inženjer elektrotehnike, dugogodišnji je saradnik Instituta "Mihajlo Pupin" i profesor na Višoj elektrotehničkoj školi. Oblasti interesovanja su mu performanse disk podsistema, teorija operativnih sistema i operativni sistem UNIX. Objavio je veliki broj radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na konferencijama, te nekoliko knjiga i priručnika iz teorije operativnih sistema i sigurnosti računarskih mreža.

MARKO CARIĆ, diplomirani matematičar, radi kao saradnik na katedri za nove računarske tehnologije na Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu. Oblasti interesovanja su mu kriptografija, operativni sistemi i sigurnost računarskih sistema i mreža.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda