REGIONALNA POLITIKA I REGIONALNI RAZVOJ: Evropska unija | Dejan M. Radulović | iLearn.rs

REGIONALNA POLITIKA I REGIONALNI RAZVOJ: Evropska unija

Autori: Dejan M. Radulović
ISBN: 978-86-7956-067-4
Izdavač: HERA edu
Godina: 2013.
Opšte informacije: Meki povez, 416 str., 15,0 cm x 22,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

990,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

PRVI DEO MONOGRAFIJE O REGIONALNOJ – KOHEZIONOJ POLITICI!

U sveobuhvatnoj dvotomnoj studiji Dejan M. Radulović se bavi ključnim pitanjima regionalne politike i regionalnog razvoja. Ova monografija je dragocen izvor informacija svima koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti ili žele da unaprede svoje kapacitete na inernacionalnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ovu monografiju od nacionalnog i međunarodnog značaja, podržalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kao i Švajcarska razvojna saradnja (SDC), Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Od svih zajednica čovek je najviše opčinjen nacijom, jer je reč o političkoj zajednici koja svom članu nudi iluziju o najvećoj moći, a sredstvo za to ostvarenje je država.

Ne postoji jedinstven obrazac i primer za definisanje regionalne države, regionalne politike i regionalnog razvoja, koji bi bio univerzalan za svaki razvojni trenutak. U osnovi to je kontinuiran proces zasnovan na iskustvima iz drugih zemalja, koji se odvija različito od zemlje do zemlje. On ne trpi kampanjski pristup i polovična rešenja. Ozbiljno proučavanje ovih pitanja omogućava da se dođe do praktičnih rešenja koja mogu doprineti pokretanju pozitivne političe, socijalne i ekonomske dinamike u državi.


"Pitanja regionalizacije, regionalnog razvoja i regionalne politike spadaju u „vruće teme“ ekonomskih i pravnih nauka. Naime, višeslojnost problema odlikuje snažan uticaj geografskih, istorijskih i političkih faktora koji su neminovno prisutni u diskusijama pitanja regionalizacije. U predstojećem periodu, za uspešnost regionalne politike i regionalnog razvoja, neophodna su stručna znanja i poznavanje stranih iskustava. Knjiga koja je pred čitaocima podeljena je u dva dela. U prvom, Radulović analizira iskustva zemalja Evropske unije u oblasti regionalnog razvoja i implementacije kohezionih politika. Radulovićev prvi deo studije predstavlja tekst pun definicija i stavova, koje je potrebno poznavati. Ona će predstavljati kompetentan i veoma jasan vodič ne samo kreatorima ovih politika, već i svim organima uprave u decentralizovanom sistemu."
- Prof. dr Siniša Zarić, prof. dr Masimo Bjanki, recenzenti


Kratak sadržaj

I deo – Osnove regionalne države
1. Region
2. Regionalizacija i regionalizam
3. Regionalna država
4. Uvod u regionalnu politiku

II deo – Osnove regionalne (kohezione) politike Evropske unije
1. Istorijski razvoj regionalne politike u evropi
2. Teritorijalno širenje Evropske unije
3. Regionalna politika i koheziona politika
4. Fondovi Evropske unije za sprovođenje politike regionalnog razvoja
5. Ključne institucije Evropske unije i nihova uloga u regionalnoj politici
6. Socijalne vrednosti kao zajedničke vrednosti Evropske unije
7. Sistem finansiranja Evropske unije
8.Statistička nomenklatura teritorijalnih jedinica (NUTS)
9.Podrška u procesu pridruživanja Evropskoj uniji
10. Predpristupna podrška i pomoć Evropske unije (2007–2013)


Dr DEJAN M. RADULOVIĆ diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu u Novom Sadu iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Bogato radno iskustvo stekao je u oblasti pravosuđa, javnom, društvenom i privatnom sektoru i advokaturi, između ostalog, i kao pomoćnik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Učestvovao je u pripremi i sprovođenju brojnih zakonskih akata, domaćih i međunarodnih programa i projekata, kao i stručnih predavanja i seminara. Svoje akademsko obrazovanje, iskustvo i dubinsko poznavanje ovih oblasti je pretočio u niz stručnih i naučnih radova.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda