SOMBOR I VELIKI RAT | Dušan N. Lukić, Branislav Danilović | iLearn.rs

SOMBOR I VELIKI RAT

Autori: Dušan N. Lukić, Branislav Danilović
ISBN: 978-86-80666-03-7
Izdavač: iLearn d.o.o.
Godina: 2018.
Opšte informacije: Meki povez, 330 str., 17,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

990,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

Propašću Austrougarske monarhije, došlo je do potpune promene političke karte Panonske nizije, a na njenim prostorima nastale su, delimično ili u celini, Kraljevstvo SHS, Rumunija i Mađarska.

Poslednji kvartal 1918. godine karakterišu politička zbivanja u Vojvodini, odnosno Bačkoj, Banatu, Sremu i Baranji, koja dobijaju obeležja pokreta za nacionalno oslobođenje i otcepljenje Južnih Slovena od Austrougarske monarhije.

Latentna sukobljenost u verskom i nacionalnom pogledu često je određivala svakodnevni život ljudi, pri čemu je strah od verbalnih i fizičkih napada bio stalno prisutan.

Iako je bio izvan linija fronta i neposrednih ratnih dejstava, autentičan osvrt na period 1914 - 1918 godine, ukazuje na potrebu sagledavanja tektonskih poremećaja tadašnjih istorijskih događanja oko Sombora, pre, za vreme i posle ratnih događanja.

Proces prisajedinjenja, Trijanon i proces razgraničenja imali su presudan uticaj na optiranje između Mađarske i Kraljevstva SHS, naseljavanja dobrovoljaca, te sprovođenje agrarne reforme.

U knjizi će zainteresovani pojedinci novih generacija, na jednom mestu pronaći dovoljno relevantnih podataka o ljudima koji su, često ugrožavajući najbliže okruženje, utkali sebe u ova dešavanja i proglašeni za zaslužne građane ovog prostora, ne samo za svoje vreme.


Kratak sadržaj

Skraćenice i akronimi
Predgovor

PRVI DEO – UVOD
Glava 1 – Sombor početkom XX veka

DRUGI DEO – VELIKI RAT
Glava 2 – Atentat u Sarajevu
Glava 3 – Ratna dejstva 1914 – 1918
Glava 4 – Dešavanja u Somboru tokom ratnih dejstava

TREĆI DEO – PRISAJEDINJENJE
Glava 5 – Proces prisajedinjenja
Glava 6 – Trijanon i proces razgraničenja

ČETVRTI DEO – AKTIVNOSTI POSLE RATA
Glava 7 – Agrarna reforma
Glava 8 – Naseljavanje dobrovoljaca
Glava 9 – Optanti
Glava 10 – Rezultati agrarne reforme i kolonizacije
Glava 11 – Sombor posle rata

PETI DEO – REZIME I PRILOZI
Glava 12 – Rezime
Prilog 1. Spisak somborskih dobrovoljaca
Prilog 2. Spisak optanata
Prilog 3. Spisak umrlih u ratnoj bolnici

Izvori i literatura
BiografijaDUŠAN N. LUKIĆ je rođen 20. oktobra 1961. godine u Rastini, živi u Somboru.  Završio je 1986. godine pravni fakultet u Novom Sadu,  poslediplomske ekonomske studije 2008. godine i doktorirao na ekonomskim naukama 2012. godine u Beogradu, godine 2014. biran je u naučno nastavno zvanje docent, za užu naučnu oblast Menadžment. Izradio je 2015. godine Strategiju organizovanja vodosnabdevanja grada Sombora. Učešćem na domaćim i međunarodnim konferencijama, odnosno u stručnim i naučnim časopisima, publikovao je više stručnih i naučnih radova iz oblasti vodosnabdevanja, ekonomskih, organizacionih i normativnih oblasti. U toku radne karijere  obavljao poslove profesora na Ekonomskom i Fakultetu za inženjerski menadžment, Gimnaziji „Veljko Petrović“ Sombor, direktora JKP „Vodokanal“ Sombor, generalnog direktora „Somborputevi“ a.d. Sombor,  predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Sombor, sekretara Sekretarijata za opštu upravu i člana Izvršnog saveta Skupštine opštine Sombor, pomoćnika direktora za investicije, pomoćnika direktora za upravljanje sistemom kvaliteta, savetnika za ekonomske i pravne poslove, zastupnika u Grawe osiguranju i samostalnog stručnog saradnika.

BRANISLAV DANILOVIĆ je rođen 7. avgusta 1939. godine u Gnjilanu, živi u Somboru. Završio je 1964. godine Medicinski fakultet u Beogradu, specijalizaciju iz medicine rada 1972. godine u Novom Sadu, postdiplomsku subspecijalizaciju i stekao zvanje primarijusa 1991. godine u Beogradu. Nakon rada u Medicinskom centru „dr Radivoj Simonović“ u Somboru, penzionisan 2005. godine. Iz oblasti zaštite zdravlja radnika objavio je 15 radova, 3 stručne publikacije i više desetina članaka.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

      O autorima

Video sadržaj

      Prilog iz vesti TV Sreće sa promocija knjige Sombor i Veliki rat

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda