KORPORATIVNO UPRAVLJANJE I KORPORATIVNA BEZBEDNOST | Gordana Mrdak, Aleksandar M. Damnjanović | iLearn.rs

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE I KORPORATIVNA BEZBEDNOST

Autori: Gordana Mrdak, Aleksandar M. Damnjanović
ISBN: 978-86-87545-38-0
Izdavač: Fakultet za diplomatiju i bezbednost
Godina: 2022.
Opšte informacije: Meki povez, 278 str., 14,0 cm x 21,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

2.200,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

PRAVO, REGULATIVA I TEORIJA!

Pred Vama je knjiga koja je rezultat nastojanja da se na opštoj teorijsko-istraživačkoj osnovi kompleksna i izuzetno složena materija, interdisciplinarnog karaktera, sistematizuje u jednu koherentnu i međusobno povezanu i kompaktnu celinu. Malo je knjiga na našim prostorima koje su materiju korporativnog upravljanja i bezbednosti poslovanja u kompanijama metodološki obradile i sistematizovale na jednom mestu, što predstavlja specifičnost ove knjige.

Ono što definitivno knjigu čini više nego aktuelnom je osvrt na trenutnu i buduću ulogu korporativnog upravljanja i bezbednosti poslovanja kompanija u zemljama u tranziciji, u koje spada i Srbija, s obzirom da u tranzicionim privredama materija korporativnog upravljanja i bezbednosti poslovanja kompanija još uvek nije našla svoje pravo mesto i značaj u teoriji i praksi.

Pored edukativnog karaktera koji studentima obezbeđuje sticanje potrebnih znanja iz ove oblasti, knjiga ima i instruktivni karakter. Izbor sadržaja, način interpretacije, argumentacija koja je navođena za pojedina pitanja, kao i stil izlaganja čini ovu knjigu prihvatljivom ne samo za studente, već i za širi krug čitalaca, s obzirom da knjiga može biti od koristi svim licima koja direktno ili indirektno učestvuju u kreiranju i ostvarivanju poslova korporativnog upravljanja i funkcije korporativne bezbednosti u kompanijama.

Značaj knjige, pored njene aktuelnosti, je i u tome što daje preporuke za dalje unapređenje i razvoj prakse korporativnog upravljanja i podizanja nivoa bezbednosti poslovanja privrednih subjekata u postojećem turbulentnom okruženju Srbije, od čega dobrobit mogu da imaju svi relevantni nosioci interesa u kompanijama u privatnom sektoru, a posebno u javnom sektoru u kojima je implementacija sistema korporativnog upravljanja i korporativne bezbednosti na izuzetno niskom nivou i pored postojanja odgovarajuće zakonske regulative.


„Udžbenik predstavlja sadržajan rad o dve velike i složene oblasti, kakve su korporativno upravljanje i bezbednost korporacija i time čini neizostavan i nastavni i naučni materijal.”
— Prof. dr Milica Bošković

„Knjiga Korporativno upravljanje i korporativna bezbednost predstavlja dobru osnovu za sticanje i unapređenje praktičnih znanja iz ove značajne oblasti zbog čega će biti od koristi ne samo menadžmentu i zaposlenima u privredi, već i celokupnoj stručnoj javnosti koja se bavi ovom problematikom.”
— Prof. dr Miloš Kastratović

„Knjiga može biti značajna pomoć kompanijama iz privatnog i javnog sektora da unaprede svoju praksu korporativnog upravljanja i podignu nivo bezbednosti poslovanja, ali i obrazovnim institucijama da uvrste teme iz korporativnog upravljanja i korporativne bezbednosti u svoje nastavne planove, a što će doprineti usavršavanju kadrova koji će biti kvalifikovani za upravljanje kompanijama u skladu sa standardima koji postoje u zemljama sa razvijenom tržišnom privredom.”
— Prof. dr Mirko Kulić

„Udžbenik Korporativno upravljanje i kor-porativna bezbednost predstavlja veoma važno štivo za stručnu i naučnu javnost iz oblasti korporativnog upravljanja. Napisan je na jasan i razumljiv način o veoma aktuelnoj temi, tako da je prihvatljiv za svakog čitaoca od studenta do menadžera.”
— Prof. dr Branislav Vlahović


Kratak sadržaj

Predgovor
Uvod

PRVI DEO – KORPORATIVNO UPRAVLJANJE
Poglavlje 1: Uvod u korporativno upravljanje
Poglavlje 2: Modeli korporativnog upravljanja
Poglavlje 3: Teorije korporativnog upravljanja
Poglavlje 4: Korporativno upravljanje i nosioci interesa (stejkholderi)
Poglavlje 5: Korporativno upravljanje u međunarodnim okvirima
Poglavlje 6: Okvir korporativnog upravljanja u Srbiji
Poglavlje 7: Značaj korporativnog upravljanja za zemlje u tranziciji
Poglavlje 8: Korporativno upravljanje u javnim preduzećima

DRUGI DEO – KORPORATIVNA BEZBEDNOST
Poglavlje 9: Značaj i uloga korporativne bezbednosti
Poglavlje 10: Pojam i funkcije korporativne bezbednosti
Poglavlje 11: Nastanak i razvoj korporativne bezbednosti
Poglavlje 12: Pravno-normativni okvir korporativne bezbednosti
Poglavlje 13: Bezbednosni izazovi po poslovanje kompanija
Poglavlje 14: Prevencija nastanka štete po kompaniju

Zaključna razmatranja
Recenzije
O autorima
Lista slika i grafikona
Lista tabela
Beleške
Literatura


Doc. dr GORDANA MRDAK ima bogato višegodišnje radno iskustvo u privredi, kao i u nastavno-obrazovnom radu. Poslovnu karijeru započela je u privredi u kompanijama u privatnom sektoru, kao i državnim institucijama, uglavnom, na visokim rukovodećim pozicijama, s tim da je istovremeno bila zaposlena i kao profesor na više visokoškolskih ustanova, a u jednom periodu obavljala je poslove dekana fakulteta, tako da ima višegodišnje iskustvo u nastavno-obrazovnom radu, ali i u rukovođenju obrazovnim institucijama.

Prof. dr ALEKSANDAR M. DAMNJANOVIĆ, vanredni profesor za naučnu oblast menadžment i biznis. Ima višegodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u javnom i privatnom sektoru. Svojim stručnim i naučnim radom značajno je doprineo razvoju naučne misli, naučnoistraživačkog potencijala iz naučne oblasti menadžment i biznis. Mentor i član komisija na više doktorskih disertacija, master i diplomskih radova. Prof. dr Aleksandar Damnjanović ima preko 100 naučno-stručnih radova, nekoliko univerzitetskih udžbenika i veliki indeks kompetencije. Učestvovao na preko 20 projekata koji su naučno-istraživačkog i razvojnog karaktera.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

      O autorima

      Primer poglavlja

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda