Tajna produktivnosti - Evo kako: Nemojte raditi ništa

Vašem mozgu je potrebno da ne radi ništa. Da li na pitanje: „Šta radiš, kako si?“ često odgovarate sa: „Vrlo dobro, vrlo zauzeto.“? Tu se suptilno provlači činjenica da smo dobro kada smo zauzeti. Da li je to tačno? Neka istraživanja govore drugačije.

Svi mi imamo nalete i padove energije i produktivnosti, u zavisnosti od ritma života, spoljašnjih dešavanja i raspoloženja. Treba obratiti pažnju kada smo puni energije i kada treba da napravimo pauzu i ne radimo ništa.

Kada nam je potreban odmor, naše telo nam šalje signale u vidu gladi, gubitka fokusa, malaksalosti… I mi najčešće zanemarimo te signale, što je greška. Produktivni i kreativni ciklus obično traje od 90 do 120 minuta, tako da je preporučljivo da na svakih sat i po vremena pravimo regularne pauze da bismo „resetovali“ našu energiju i pažnju.

Ovo je zasnovano na dobro poznatom konceptu vežbanja muzičara. Virtuozi ne vežbaju sviranje violine više od 90 minuta, i ne više od tri sesije dnevno. Nauka nam očigledno preporučuje da rasporedimo svoje obaveze i balansiramo pametno uz pauze.

Da bismo uspeli u biznisu i životu, potrebne su nam aktivnosti i regularni periodi odmora. U sdanašnjem svetu napredne tehnologije, lako se desi da se zanesemo i „zagrizemo“ više nego što možemo da progutamo – i tako smo prezauzeti.

Moženo promeniti sopstveni ritam i rutine tako što ćemo vrednovati ne samo aktivnost nego i neaktivnost – umeće da ne radimo ništa!

Morate biti svesni svog ritma i svojih mogućnosti. Znajte svoje sposobnosti – koliko možete aktivno da radite i koliko vam vremena treba za odmor. Takođe, bilo i poželjno i da isplanirate vreme za odmor. Kada popunjavate raspored ili „to-do“ listu, ostavite nešto i prazno. Nemojte prenatrpati kalendar stavkama i obavezama bez slobodnog minuta vremena.

Nemojte raditi ništa!