OBAMA - VANJSKOPOLITIČKA DOKTRINA | Jeffrey Goldberg | iLearn.rs

OBAMA - VANJSKOPOLITIČKA DOKTRINA

Autori: Jeffrey Goldberg
ISBN: 978-953-246-318-7
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2016.
Opšte informacije: Meki povez, 100 str., 16,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

1.760,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

BIVŠI AMERIČKI PREDSEDNIK GOVORI O SVOJIM NAJTEŽIM ODLUKAMA I ULOZI AMERIKE U SVETU!

Tekst Jeffreyja Goldberga objavljen je u aprilu 2016. godine. Već nekih pola godine kasnije, čitav niz zaključaka i analiza izgleda pregažen vremenom.

Izborom Donalda Trumpa za predsednika Sjedinjenih Država, dogodio se verovatno najdramatičniji obrt u američkoj spoljnoj politici u istoriji još uvek jedine svetske supersile – dramatičniji i od obrta 2008. godine koji je nastupio Obaminim izborom nakon osam godina Georgea W. Busha.

Sve ono što je predsednik Obama naveo kao najvažnija međunarodna postignuća svoja dva mandata već je propalo ili je pred kolapsom (Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu, Pariski sporazum o klimatskim promenama, dogovor s Iranom po pitanju nuklearnog naoružanja, otvaranje odnosa s Kubom, politika prema Bliskom istoku, pad Alepa i dr.).

Ipak, niz aspekata Goldbergove priče fascinantniji je od činjenice da će spoljnopolitičko nasleđe Obaminog predsedavanja nestati i pre prvog dana mandata Donalda Trumpa. Iz naše i evropske perspektive, trebalo bi izdvojiti dve stvari. Prvo, Evropa je u Obaminom poimanju globalne politike očigledno od trećerazredne važnosti. Drugi aspekt Obamine spoljnopolitičke doktrine koji iz naše perspektive vredi izdvojiti jeste njegova konzistentna fokusiranost na američke nacionalne interese. Pri tome je veoma zanimljiva njegova fasciniranost administracijom Georgea H. W. Busha i pogotovo Bushovim savetnikom za nacionalnu sigurnost Brentom Scowcroftom.

Dok se Obamina spoljnopolitička doktrina može nazvati mešavinom realizma i internacionalizma, Trumpova vizija američke uloge u svetu jeste politički realizam na steroidima – i to politički realizam s veoma usko i kratkoročno definisanim američkim nacionalnim interesima. U takvoj konstelaciji snaga, pritisnuta između dva moguća nova partnera u Washingtonu i Moskvi koji dele slične poglede na svet, Evropa se nalazi se pred sušinskom prekretnicom. Ili ćemo smoći snage i rešiti sopstvene unutrašnje slabosti i probleme – ili ćemo na svetskoj pozornici postati grupa potpuno beznačajnih, atomizovanih društava, zarobljenih u atavizmima prve polovine dvadesetog veka.


Kratak sadržaj

Obamina vanjskopolitička doktrina
Vođenje iz pozadine 
Bliski istok nas proždire 
Joker
Zaokret prema Aziji
Povratak na Hobbesa? 
Daleko je to od Hampton Inna u Des Moinesu
O Kini i Putinu

Delovi knjige

      Predgovor

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda