TRI STALJINOVA RATA | Gavriil Popov | iLearn.rs

TRI STALJINOVA RATA

Autori: Gavriil Popov
ISBN: 978-953-246-058-2
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2009.
Opšte informacije: Tvrdi povez, 218 str., 12,3 cm x 20,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

1.600,00 RSD
1.000,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

Velika važnost Rusije u geopolitičkoj, ekonomskoj i sociokulturnoj konfiguraciji sveta je evidentna. Pa ipak, kod nas se ona već duže vreme zanemaruje, što se iskazuje i u srazmerno šturom informiranju javnosti o razvitku te velike zemlje. Tu i tamo pojavljuje se neko publicističko delo, često prevod sa engleskog jezika ili drugog neruskog jezika, ili kakva televizijska emisija o Rusiji, ali opšteno javnost nije dovoljno upoznata s njenim značenjem u svetu i potencijalnom relevantnošću za naš ekonomski razvoj.

I jedan od ljudi koji je dao važan doprinos u preusmeravanju Rusije prema demokratskom razvoju je i autor knjige Tri Staljinova rata, s kojom se naši čitaoci mogu sada upoznati u prevodu na hrvatski jezik. Gavril Haritonovič Popov (r. 1936.), autor knjige Tri Staljinova rata, poznati je ruski ekonomista, političar i reformator. Prvi je demokratski izabrani gradonačelnik Moskve (od 1990. do ostavke 1992.) kao i utemeljitelj Moskovskog međunarodnog univerziteta.

Politički i naučni rad Gavrila Popova usmeren je na razvijanje demokratskih i ekonomski efikasnih struktura u postindustrijskom društvu današnje Rusije. Ali Popov je zagovornik i zadržavanja važnih socijalnih pogodnosti i sigurnosti za rusko stanovništvo, i u tom smislu se njegova koncepcija postindustrijskog društva razlikuje od alternativnih modela uvoza neobuzdanog liberalnog kapitalizma (kao što se delomično dogodilo u nekim evropskim „tranzicionim zemljama“). S druge strane, Gavril Popov se suprotstavio i tendencijama prema autoritarizmu u ruskoj politici.


"U zemlji bez istorije budućnost osvaja onaj ko ispunjava sećanje, stvara pojmove i tumači prošlost."
- M. Stürmer

"Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, a ko kontroliše sadašnjost kontroliše prošlost."
- E. A. Blair (G. Orwell)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda