NATRAG NA POSAO | Bill Clinton | iLearn.rs

NATRAG NA POSAO

Autori: Bill Clinton
ISBN: 978-953-246-168-8
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2012.
Opšte informacije: Tvrdi povez, 210 str., 15,0 cm x 21,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

2.340,00 RSD
1.000,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

ZAŠTO NAM JE POTREBNA PAMETNA DRŽAVA ZA SNAŽNU EKONOMIJU?!​

Privredni rezultati Sjedinjenih Država pod Klintonovom administracijom bili su zaista impresivni. Osam godina ne¬prekidnog rasta, dvadeset i dva miliona novih radnih mesta, značajno smanjenje stope siromaštva, četiri godine budžetskih suficita, smanjenje javnog duga i – što je možda najvažnije – dramatično povećanje ekonomskog optimizma.

Bil Klinton u ovoj knjizi iznosi svoja stanovišta o izazovima s kojima se danas suočavaju Sjedinjene Države i o tome zašto je uloga države važna. Daje vlastite predloge za obnavljanje privrednog rasta, stvaranje radnih mesta, finansijsku odgovornost, rešavanje hipotekarne krize, kao i sprovođenje strategije koja će „vratiti Ameriku u poslove budućnosti“. Objašnjava kako je došlo do postojeće krize i nudi specifične preporuke o tome kako vratiti ljude na posao, povećati broj bankovnih zajmova i korporativno ulaganje, udvostručiti izvoz, obnoviti proizvodnu bazu i stvoriti nova poslovanja. Podržava predsednika Obamu u njegovom naglašavanju zelene tehnologije, govoreći o tome kako je promena načina na koji proizvodimo i koristimo energiju strategija koja će najverovatnije podstaknuti brži privredni rast, istovremeno pojačavajući nacionalnu sigurnost. Klinton, takođe naglašava da je Americi potreban snažan privatni sektor i pametna državna uprava koji će zajedno raditi na obnavljanju prosperiteta i napretka, pa na primjerima pokazuje da, kad god popustimo iskušenju da za sve probleme okrivimo državu, zapravo gubimo mogućnost proizvodnje, održivog rasta i zajedničkoga blagostanja.

„Nema dokaza da možemo uspeti u dvadeset prvom veku pomoću strategije suprotstavljanja uticaju javne uprave u državi“ na temelju „filozofije utemeljene na zamisli ‘uzdaj se u se i u svoje kljuse’ umesto ‘zajedno smo jači’.“ Smatra da je sukob između državnog i privatnog sektora sam po sebi izgledao kao dobra politička strategija, ali su iz njega proizašle loše političke odluke koje su proizvele slabu ekonomiju s nedovoljnim brojem radnih mesta, sve veće razlike u prihodima i sve više siromaštva,kao i slabljenje američke konkurentne pozicije. U stvarnom životu saradnja donosi mnogo bolje rezultate nego sukobi, a „Amerikancima treba pobeda u stvarnom životu“.

„Napisao sam ovu knjigu zato što volim svoju zem¬lju i zabrinut sam za našu budućnost. Kako sam često govorio kada sam se prvi put takmičio na predsedničkim izborima 1992. godine, Amerika je u svom temelju ideja – ideja o tome da će svako, bez obzira na svoje poreklo, pod uslovom da istrajno radi i poštuje pravila, imati slobodu i priliku ostvariti svoje snove i da će svojoj deci u nasleđe ostaviti zemlju u kojoj će i oni imati priliku ostvariti svoje snove... Posao znači mnogo više od sredstva za puko preživljavanje...Reč je o nečem temeljnom za ljud¬sko dostojanstvo i za naš osećaj da smo vredni kao nezavisni i slobodni ljudi koji su korisni i drugima… Moramo vratiti Ameriku u poslove budućnosti.“
- Bill Clinton, Natrag na posao


Kratak sadržaj

Prvi dio: GDJE SMO?
1. Naša tridesetogodišnja opsesija protiv utjecaja države
2. Izbori iz 2010. i njihovo mjesto u povijesti politike protiv utjecaja države
3. Zašto nam treba država
4. A što ćemo s dugom?
5. Kako nam ide u usporedbi s našom vlastitom prošlošću i s današnjim konkurentima?

Drugi dio: ŠTO MOŽEMO UČINITI?
6. Kako da se vratimo na posao određivanja svoje vlastite budućnosti?

BILL CLINTON je bivši, 42. predsednik Sjedinjenih Američkih Država i prvi koji je rođen nakon Drugog svetskog rata. Kada je postao predsednik imao je 46 godina, što ga čini, nakon T. Ruzvelta i Dž. Kenedija, najmlađim američkim predsednikom. Kao član Demokratske stranke i dugogodišnji guverner Arkansasa Bil Klinton je prvi član Demokratske stranke koji je nakon 12 godina postao predsednik Sjedinjenih Država. Nakon preuzimanja vlasti obećao je, ne samo promeniti smer kojim su republikanci vodili državu, već i politiku vlastite stranke. Veliki udeo u njegovoj pobedi imao je program oporavka nacionalne ekonomije koja je posrnula za vreme dok je Džorž Buš bio predsednik Sjedinjenih Država.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda