SPRIJEČITE SAGORIJEVANJE NA POSLU | Michael P. Leiter, Christina Maslach | iLearn.rs

SPRIJEČITE SAGORIJEVANJE NA POSLU

Autori: Michael P. Leiter, Christina Maslach
ISBN: 978-953-246-127-5
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2011.
Opšte informacije: Meki povez, 215 str., 15,0 cm x 23,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

2.380,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

ŠEST STRATEGIJA ZA POBOLJŠAVANJE VAŠEG ODNOSA S POSLOM!

Stres je svakodnevna pojava kojoj niko ne može da pobegne – od malog deteta do osobe u dubokoj starosti, od vrhunskog menadžera do nezaposlenog beskućnika. Može se javiti u privatnom životu i u svim oblicima radne aktivnosti. Knjiga opisuje suštinu profesionalnog stresa i sagorevanja na poslu i nužnost ravnoteže između zahteva radnog okruženja i mogućnosti njihovog zadovoljavanja. Ključnim uzrokom sagorevanja u radu autori smatraju šest dimenzija neusklađenosti između posla i vlastitih vrednosti, potreba i mogućnosti. Pred sobom imamo lako čitljiv plan za samopomoć zaposlenih na bilo kom radnom mestu i u bilo kom radnom okruženju. Na putu smanjivanja stresnosti posla, prvi korak je analiza i samoocenjivanje nivoa neusklađenosti sa radnim okruženjem. Tome služi detaljno prikazan sistem za ocenjivanje područja i nivoa neusklađenosti. Zatim sledi jasno strukturiran postupak izrade plana uvođenja promena, a na kraju praćenje njegovog ostvarivanja. Primeri primene opisanih instrumenata za analitičko ocenjivanje intenziteta organizacijskih izvora stresa omogućiće stručnjacima da znanja iz ove knjige primenjuju i tako unapređuju kvalitet življenja u svom radnom okruženju. Autori vrlo realistično upozoravaju na prednosti, ali i rizike koje nosi odabir i sprovođenje pojedine strategije smanjivanja svakog od šest područja neusklađenosti radnog okruženja i zaposlenog, što knjizi daje posebnu uverljivost i primenjivost. Tako na zanimljiv način ističu usku povezanosti čoveka i rada. Iz toga sledi da, kad postoji velika i stalna neusklađenost između osobe i posla, treba nešto promeniti u tom bliskom odnosu jer inače sledi sagorevanje kao najštetnija psihološka posledica rada.

„Problemi na poslu mogu biti vrlo teški za vas.
• Ovo je tako bolno.
• Učinjena mi je nepravda.
• Ovo nije onako kako bi trebalo biti.
• Izluđuje me.
• Vrlo sam ljut i neću to više da podnosim.
• Zaustavite Zemlju, želim sići.

Kada počnete sagorevati, suočeni ste s ogromnim problemom. Sagorevanje je puno više od stanja u kojem se jednostavno osećate loše ili imate loš dan na poslu. To je hronično stanje neusklađenosti s poslom, a ono može da predstavlja veliku krizu u vašem životu... Ova knjiga nudi način borbe sa sagorevanjem kada se čini da su vaše šanse slabe. Izazov leži u pronalaženju ličnog plana rada u radnom okruženju koje vam nije naklonjeno. Svesni smo da ovo okruženje ne možete sami da promenite, ali možete da naučite kako njime da upravljate efikasnije, kako da izbegnete neke zamke i kako da preokrenete neizvesne situacije u vašu korist.”
- iz Spriječite sagorijevanje na poslu

„Knjiga za sve koji rade, pomoći će vam da procenite ključne aspekte uspeha na poslu i da identifikujete i razvijete strategije za ublažavanje izazova i iskorišćavanje prilika koje vam nudi nesavršeno radno mesto.”
- Ron Coley, zamenik rektora, Business and Administrative Services, University of California, Berkeley

Kratak sadržaj

Vaš posao i vi
Kakav je moj odnos s poslom?
Izrada plana akcije
Rješavanje problema radnog opterećenja
Rješavanje problema kontrole
Rješavanje problema nagrađivanja
Rješavanje problema u zajednici
Rješavanje problema pravednosti
Rješavanje vrijednosnih problema
Promjena vašega odnosa prema poslu


CHRISTINA MASLACH
je profesor psihologije i prorektor za preddiplomske studije na Univerzitetu California u Berkeley-ju, SAD. Bavi se istraživanjima u socijalnoj i zdravstvenoj psihologiji i najpoznatija je kao jedna od prvih istraživača sagorevanja na poslu i kao autor široko korišćenog Maslach inventara sagorevanja na poslu (Maslach Burnout Inventory – MBI).

MICHAEL P. LEITER je profesor psihologije na Univerzitetu Acadia u Kanadi i direktor Centra za organizaciona istraživanja i razvoj, koji primenjuje visoko kvalitetnu istraživačku metodologiju na probleme ljudskih resursa s kojima se suočavaju organizacije.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda