KVALITATIVNA ISTRAŽIVANJA U PSIHOLOGIJI | Karla Vilig | iLearn.rs

KVALITATIVNA ISTRAŽIVANJA U PSIHOLOGIJI

Autori: Karla Vilig
ISBN: 978-86-7102-516-4
Izdavač: Clio
Godina: 2016.
Opšte informacije: Meki povez, 526 str., 16,5 cm x 22,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

1.870,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

NAJPRISTUPAČNIJI UVODNI TEKST O KVALITATIVNOM ISTRAŽIVANJU!

Kvalitativni pristup istraživanju predstavlja sve značajniju alternativu tradicionalnoj metodologiji u psihologiji i drugim društvenim naukama. Ova knjiga posvećena je razmatranju osnovnih aspekata kvalitativnog istraživanja – od definisanja epistemološke pozicije, preko formulisanja istraživačkog problema i izbora odgovarajućih metoda prikupljanja i analize podataka, pa do bavljenja važnim pitanjima koja su vezana za etiku i refleksivnost. Pored toga, u knjizi se detaljno izlaže šest popularnih pristupa kvalitativnom istraživanju u psihologiji, identifikuju se prednosti i nedostaci svakog od njih i daju uputstva za pisanje izveštaja o istraživanju. Pisana jednostavnim stilom, uz oslanjanje na veliki broj primera i ilustracija, ova knjiga će posebno biti korisna onima koji nisu dovoljno upoznati sa kvalitativnim metodama istraživanja.


"Još u prvoj verziji ovog teksta Karla Vilig je tvrdila da je, za razliku od kvantitativnog istraživanja (gde je cilj slediti skup pravila i učiniti to na ispravan način), kvalitativno istraživanje više stvar „upuštanja u avanturu“. To od početka zvuči mnogo interesantnije i zabavnije! I jeste – i studenti i predavači cene njen živi, praktični pristup, njen izuzetno jasan i elegantnan stil pisanja, njeno korišćenje primera dobrih studentskih radova i njena lucidna objašnjenja teorija koje stoje u osnovi metoda i metodologija. Reč je, po mom mišljenju, o najpristupačnijem uvodnom tekstu o kvalitativnom istraživanju, koji čitaoca stavlja u poziciju da 'hrabro krene', upusti se u avanturu i istinski uhvati u koštac sa izvođenjem kvalitativnog istraživanja."
- Vendi Stejnton Rodžers (Wendy Stainton Rogers), profesorka emerita, Fakultet za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Otvoreni univerzitet, Velika Britanija

"Bilo je potrebno tek nešto više od jedne decenije da knjiga Karle Vilig postane jedan od ključnih uvodnih tekstova u ovoj oblasti. Mnogi moji studenti i kandidati čiji sam rad mentorisala uživali su u njoj čitajući o kompleksnim temama i debatama predstavljenim na pristupačan način. Knjiga sadrži korisne savete o tome kako napisati predlog istraživanja, prikaz nekih novijih metoda istraživanja i diskusiju o budućnosti kvalitativnog istraživanja. Pored toga, tu su i poglavlja o epistemologiji i interpretaciji, što će, verujem, biti od izuzetne vrednosti za studente, pošto je reč o često najproblematičnijim temama sa kojima se susreću oni koji se tek upoznaju sa kvalitativnim istraživanjem."
- Dr Dejvid Harper (David Harper), profesor kliničke psihologije, Istočno-londonski univerzitet, Velika Britanija


Kratak sadržaj

Deo I: Pojmovna priprema: Od recepata do avantura
1.Od recepata do avantura
2.Epistemološke osnove kvalitativnog istraživanja
3.Nacrt kvalitativnog istraživanja i prikupljanje podataka
4.Uloga interpretacije
5.Sastavljanje predloga istraživanja

Deo II: Izvođenje istraživanja
6.Tematska analiza
7.Utemeljena teorija
8.Fenomenološke metode
9.Studije slučaja
10.Diskurzivna psihologija
11.Fukoovska analiza diskursa
12.Narativna psihologija
13.Vizuelne metode

Deo III: Refleksije i zaključci
14.Kvalitet u kvalitativnom istraživanju
15.Pregled i zaključci: kuda dalje za kvalitativnu psihologiju?

Prilog 1: Šta utiče na odluku osobe da poželi da prestane sa korišćenjem narkotika?
Prilog 2: Iskustvo telesnog dismorfobičnog poremećaja
Prilog 3: Konstruisanje samopovređivanja na prelasku u 21. vek

Bibliografija
Indeks pojmovaKARLA VILIG je profesorka psihologije na Gradskom univerzitetu (City University) u Londonu. Objavljuje radove o teoriji i praksi metodologije kvalitativnog istraživanja. Autorka je Kvalitativne interpertacije i analize u psihologiji (Qualitative Interpretation and Analysis in Psychology) i kourednica Sejdžovog udžbenika za kvalitativno istraživanje u psihologiji (Sage Handbook of Qualitative Research in Pychology).

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda