SAVRŠENI FINANSIJSKI POKAZATELJI | Terry Gasking | iLearn.rs

SAVRŠENI FINANSIJSKI POKAZATELJI

Autori: Terry Gasking
ISBN: 978-86-483-0097-3
Izdavač: Institut za ekonomiku i finansije
Godina: 2012.
Opšte informacije: Meki povez, 100 str., 12,0 cm x 19,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Ne

400,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

PUT I NAČIN DA USPETE OTPRVE!

Iskonska čovekova težnja je da do bitnih saznanja dođe skraćenim putem. Ogromna ljudska energija troši se da se dođe do ključnih saznanja, jer kvalitet saznanja nikako nije u obilju informacija, već u sažimanju. Potrebni su uvidi, a ne elaborati. Uvid je blesak saznanja, sinteza bitnog, onog što orijentiše, a široke analize su podrška za uvide. Finansijski koeficijenti, ili finansijski racio brojevi, jedan su od produkata racionalne ljudske težnje da jednim pokazateljem, čitaj: jednim pogledom, vidi i sazna bitno. Ti koeficijenti su numerički iskazi određenih odnosa. Oni su konstruisani tako da dovedu u odnos najznačajnije aspekte predmeta koji se posmatra i da u jednom izrazu iskažu kvalitet tih odnosa.

Knjižica o kojoj ovde govorimo napisana je sa namerom da čitaoca pouči o smislu i značenju finansijskih pokazatelja koji su uvek koeficijenti. Njen autor polazi od činjenice da je savremeni svet pretrpan informacijama, i da u šumi tih informacija izmiče suštinsko. Znanje nije gomila informacija, ono je nad informacijama, što znači njihov vladar a ne slepi sledbenik. Da bi od informacija napravili prelaz ka znanju mora se uključiti njihovo komponovanje u poretke koji govore o smislu. A smisao finansijskih koeficijenata jeste da pomognu procesu upravljanja entitetom na koji se odnosi. Drugim rečima, finansijski koeficijenti su sredstva koja pokazuju – zato su pokazatelji – kakvi su kvaliteti onog čime upravljamo, i u kakvom su odnosu prema onom što želimo da bude. Autor uvodno izlaganje posvećuje ideji upravljanja pomoću finansijskih koeficijenata, gde ukazuje da je bitno imati opšte razumevanje finansijskog tela čiji su to koeficijenti, zatim, da treba shvatiti pojedine koeficijente i pravilno ih tumačiti. Ova ukazivanja su samo okvirna, a u daljem toku
izlaganja slede konkretna naznačavanja pojedinih finansijskih koeficijenata.

Komentarišući kontrolu novčanih sredstava, autor iznosi utisak da je upravljanje novčanim tokovima države i organizacija najslabija upravljačka karika. Izražavajući čuđenje, on se pita: Otkud to da ljudi kad sednu na komandne pozicije u nekoj organizaciji izgube zdrav razum upravljanja koji imaju kao vladari svojih sopstvenih finansija? Smatrajući da uzrok toga nije to što se upravlja tuđim novcem, već zapostavljanje principa upravljanja novcem, kao i koeficijenata koji ukazuju na stanje kvaliteta upravljanja novcem, autor jezgrovito izlaže: dane vezivanja potraživanja (kupci); dane vezivanja zaliha (lager); dane vezivanja dospelih obaveza (dobavljači); koeficijent osnovnih sredstava; koeficijent obrtnih sredstava (obrtni kapital); koeficijent likvidnosti; koeficijent obaveza i sopstvenog kapitala, pokriće troškova kamata.

Sledeći deo izlaganja posvećen je koeficijentima koji ukazuju na efikasnost upravljanja sredstvima, gde je dato dvanaest koeficijenata. Svaki od njih je samo poseban ugao posmatranja, i svi su komplementarni. Nakon ovoga sledi demonstracija koeficijenata bitnih za praćenje stanja pri ostvarivanju dobiti, a odmah potom i koeficijenti koji se odnose na kontribucijsku maržu. Kontribucioni koeficijenti pružaju produbljene uvide u kvalitete doprinosa pojedinih komponenti dobitku. Kontrola režijskih troškova oslanja se na odgovarajuće koeficijente koji se dobijaju iz odnosa ukupnih ili pojedinačnih komponenti ukupnih režijskih troškova i prodaje. Na taj način dobija se proporcija troškova režije u celini ili pojedinih njenih komponenti u odnosu na prodaju.

Koeficijenti ulagača su koeficijenti koji ukazuju na ekonomiju koju ulagač realizuje, odnosno na stanje efektnosti rezultata koje realizuje svojim ulaganjem. Tu su dati svi bitni koeficijenti kojima ulagač kontroliše koristi od svojih ulaganja. Na kraju knjige autor daje neke bitne zaključke kojima želi da koncentriše pažnju čitaoca na izbor, kako kaže, „kritičnih 6 koeficijenata“, ali i da zna da „kritičnih 6“ nisu isti u različitim preduzećima i okolnostima. To znači da nema nikakve automatike sa koeficijentima, i da zdrav razum i poznavanje specifičnih okolnosti moraju da budu prethodnica svakom izboru i upotrebi finansijskih koeficijenata. Na samom kraju knjige autor prezentira svojih šest koeficijenata, svaki grafički prikazujući u povezanosti sa još po jednim, čime sugeriše visoku složenost i osetljivost pitanja finansijskih koeficijenata.


Finansijski koeficijenti

• Odnos dveju ili više stavki iz finansijskih izveštaja
• Pomoć u finansijskoj kontroli nad biznisom
• Pomoć u razumevanju poslovanja
• Vodiči do većeg finansijskog uspeha
• Veoma jednostavni i razumljivi
• Grafički se lako predstavljaju
• Omogućavaju upravljanje trendovima


Odlike knjige

• Knjiga je izvrsni izvor informisanja o finansijskim koeficijentima.
• Na lako shvatljiv način objašnjava finansijske koeficijente i značajna je pomoć svakom ko želi lagano i pouzdano informisanje o značenju i upotrebi istih.


Kratak sadržaj

• Upravljanje putem koeficijenata
• Kontrola novčanih sredstava
• Upravljanje sredstvima
• Ostvarivanje dobiti
• Koeficijenti kontribucijske marže
• Kontrola režijskih troškova
• Investitorski koeficijenti
• Zaključak i grafikoni

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda