SAVREMENE POSLOVNE FINANSIJE: Principi i primena | Tomislav Brzaković | iLearn.rs

SAVREMENE POSLOVNE FINANSIJE: Principi i primena

Autori: Tomislav Brzaković
ISBN: 978-86-84531-24-9
Izdavač: iLearn distribucija
Godina: 2016.
Opšte informacije: Tvrdi povez, 485 str., 16,8 cm x 23,5 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

3.000,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

PRINCIPI I PRIMENA!

Poslovne finansije su specijalna oblast finansija i bave se donošenjem finansijskih odluka u privrednom subjektu. U ovoj knjizi se upravljanje finansijama razmatra sa stanovišta privrednog društva kao korisnika sredstava, pa se koristi termin poslovne finansije. Opredeljenje za naziv poslovne finansije, umesto često korišćenog termina korporativne finansije, potiče iz želje da se izbegne vezivanje ove oblasti finansija isključivo za korporativni oblik organizovanja, gde je naročito istaknuto finansiranje korporacija na tržištu kapitala, što nije uobičajena praksa u Republici Srbiji. Takođe, da se primena ove tematike ne bi ograničila samo na pojedine oblike organizovanja, koristi se sveobuhvatan termin privredno društvo. Posebne odrednice za pojedine oblike organizovanja, kao što je korporacija, u knjizi se koriste samo u slučajevima kada se navode njihove posebne specifičnosti, kao što je, na primer, emisija akcija.


Po čemu se ova knjiga razlikuje od knjiga sa sličnom tematikom?

Većina udžbenika poslovnih (korporativnih) finansija ima sličan koncept. Letimičan pogled na tabelu sadržaja pokazaće vam da se većina tema u ovoj knjizi preklapa sa onima u tradicionalnim udžbenicima finansija. Međutim, u nekim važnim segmentima, ova knjiga nastoji da bude izuzetak.

Inovacija u pristupu se ogleda u objašnjenju osnovnih principa poslovnih finansija, koji predstavljaju osnov za razumevanje tradicionalnih, teorijskih problema, kao i u rešavanju problema koji se susreću u stvarnom svetu.

Drugo, u knjizi je akcenat na praktičnoj primeni. Mnogi profesori često postavljaju sebi nimalo jednostavno pitanje: kakva je praktična primena teorijski razumljivog koncepta. Odgovor na to pitanje je bitan i za studente, jer saznanje da se nešto uči ne samo da bi se znao njegov teorijski sadržaj već i da bi se naučeno moglo primeniti u praksi, predstavlja dodatni podsticaj za sticanje novih znanja. Najbolji način da se uče poslovne finansije jeste da se modeli i teorije primene na realne probleme. Iako je teorija koja je razvijena u poslednjih nekoliko decenija impresivna, nekada se moraju praviti kompromisi i uvoditi pretpostavke u proces. U ovoj knjizi naročito se ističe praktična primena znanja kroz jednostavne i razumljive primere.

Ova knjiga se oslanja na jednostavne numeričke primere gde se na osnovu metode „korak po korak“ dobija odgovor i na složena pitanja, kao što je: koliko je vredan investicioni projekat. Cilj tog pristupa jeste naučiti studente da rešavaju probleme, raščlanjavanjem na segmente i primenom različitih analitičkih alata koji će im doneti korist u njihovim budućim karijerama. S obzirom na to da studenti poseduju različita predznanja, autor je nastojao da knjiga bude samodovoljna, tj. da studenti ne moraju da koriste dopunsku literaturu da bi razumeli različite koncepte, kao što je vremenska vrednost novca ili koncept rizika i prinosa.


Osnovna organizacija knjige

Knjiga se sastoji iz pet delova:

Prvi deo predstavlja uvod u poslovne finansije, sastoji se iz tri glave: Uloga poslovnih finansija, Vremenska vrednost novca i Rizik i prinos.
Drugi deo se sastoji iz dve glave: Finansijska analiza i Finansijsko planiranje.
Treći deo je posvećen upravljanju obrtnim sredstvima i sastoji se iz četiri glave: Opšti deo upravljanja obrtnim sredstvima, Upravljanje gotovinom, Upravljanje kupcima i Upravljanje zalihama.
Četvrti deo se bavi upravljanjem kapitalnim investicijama i sastoji se iz dve glave: Osnove kapitalnih investicija i Evaluacija kapitalnih investicija.
Peti deo, pod naslovom Izvori finansiranja, cena i struktura kapitala, sastoji se iz četiri glave: Oblici investiranja, Zahtevani prinos i cena kapitala, Poslovni i finansijski leveridž i Struktura kapitala.


Kratak sadržaj

Predgovor

PRVI DEO: UVOD U POSLOVNE FINANSIJE
Glava 1. Uvod u poslovne finansije
Glava 2. Vremenska vrednost novca
Glava 3. Rizik i prinos

DRUGI DEO: FINANSIJSKA ANALIZA I PLANIRANJE
Glava 4. Finansijska analiza
Glava 5. Finansijsko planiranje

TREĆI DEO: UPRAVLJANJE OBRTNIM SREDSTVIMA
Glava 6. Upravljanje obrtnim sredstvima - opšti deo
Glava 7. Upravljanje gotovinom
Glava 8. Upravljanje kupcima (potraživanjima)
Glava 9. Upravljanje zalihama

ČETVRTI DEO: UPRAVLJANJE KAPITALNIM INVESTICIJAMA
Glava 10. Osnovi kapitalnih investicija
Glava 11. Evaluacija kapitalnih investicija

PETI DEO: IZVORI FINANSIRANJA, CENA I STRUKTURA KAPITALA
Glava 12. Oblici finansiranja
Glava 13. Zahtevani prinosi i cena kapitala
Glava 14. Poslovni i finansijski leveridž
Glava 15. Struktura kapitala

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda