TRŽIŠTA KAPITALA | Jelena Madir | iLearn.rs

TRŽIŠTA KAPITALA

Autori: Jelena Madir
ISBN: 978-953-246-080-3
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2009.
Opšte informacije: Meki povez, 140 str., 16,5 cm x 23,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

1.000,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

KARAKTERISTIKE FINANSIJSKIH INSTRUMENATA I PRAVNI OKVIR POSLOVANJA

Ovo delo stručno obrađuje jedan važan segment novog pravnog uređenja onih finansijskih instrumenata koji se danas vrlo često koriste na tržištu kapitala, a o kojima su, mada ima mnogo strane literature, u regionu autori vrlo malo nesistemski pisali.

Nakon uvodnog poglavlja – u kojem autorka nabraja i analizira vrste vrednosnih papira koji služe kao instrumenti na tržištu novca – jedno poglavlje posvećeno je analizi i obradi sekuritizacije i to kako sa teorijskog tako i sa praktičnog stajališta. Pretežni deo ove monografije analizira najnovija rešenja koja donose novi Zakoni o tržištu kapitala (ZTK) čije odredbe autorika proučava i upoređuje sa dosadašnjim pravnim rešenjima i naznačava koje će se sve vrste prilagođavanja i promena još unositi u podzakonske propise kako bismo napokon dobili potpunu i sistemsku pravnu regulativu. Osim toga, autorka ukazuje i na promene koje će se morati nužno da sprovedu u pojedinim institucijama, poput npr. investicionih fondova, da bi mogli delovati u skladu sa standardima novog pravnog okvira o tržištu kapitala.

Autorka je na kraj knjige uvrstila i dva primera kako bi trebali da izgledaju interni akti koje moraju doneti investiciona društva, a da se istovremeno oslanjaju na svetsku poslovnu praksu. Poseban značaj ovog dela što potencijalnim ulagačima i učesnicima na tržištu kapitala čini dostupnom analizu novih propisa o tržištu kapitala. Na osnovu sudske i poslovne prakse u svetu, autorika daje smernice za rešavanje situacija za koje novi propisi ne predviđaju jasna ili gotova rešenja.


Kratak sadržaj

Vrste vrijednosnih papira
Sekuritizacija (počeci, sudionici, primjeri i utjecaj na financijsku krizu)
Pravni okvir tržišta kapitala u Hrvatskoj
Zlouporaba tržišta i sukobi interesa
Izdavanje vrijednosih papira putem javne ponude
Prilozi (primjer politike izvršavanja naloga, primjer pravilnika o sprječavanju sukoba onteresa inveseticijskog društva, pravilnik o sprječavanju sukoba interesa)


JELENA MADIR diplomirala je, magna cum laude, na Dartmouth College-u u državi New Hampshire, a nakon toga završila je poslediplomske studije prava (sa stečenom titulom juris doctor) na Columbia University-u u New Yorku. Nakon završenog poslediplomskog studija, odrađene prakse na federalnom sudu u New Yorku i položenog pravosudnog ispita, 3 godine je radila kao advokat u međunarodnoj advokatskoj kancelariji, Cleary Gottlieb, gde se specijalizovala za područje korporativnih i finansijskih transakcija.

Od 2006. do 2008. godine radila je u Hrvatskoj, gde je pokrivala pravne aspekte poslovanja sektora investicionog bankarstva i riznice u Privrednoj banci Zagreb, a nakon toga finansijske transakcije u advokatskom društvu DLA Piper. U tom periodu bila je i članica radne grupe za izradu novog Zakona o tržištu kapitala (“Narodne novine”, br. 88/08 i 146/08). Trenutno radi u međunarodnoj banci u Londonu, a na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa predavač je na predmetu Pravno okružje poslovanja na diplomskom studiju menadžmenta.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda