APOKRIFI MENADŽMENTA | Boris Vukić | iLearn.rs

APOKRIFI MENADŽMENTA

Autori: Boris Vukić
ISBN: 978-86-7668-092-4
Izdavač: ASEE d.o.o.
Godina: 2013.
Opšte informacije: Meki povez, 110 str., 14,0 cm x 22,6 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

870,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

Apokrifi menadžmenta nastali su iz dubokog uverenja autora da svet upravljanja organizacijama nije toliko komplikovan koliko se to može učiniti kada se samo letimično baci pogled na mnogobrojne i mnogostrane „svete knjige" o menadžmentu.

Priznajem jeres da se slažem sa čovekom koji je najviše uticao na spise koji su pred tobom, čitaoče, dr Isakom Kalderonom Adižesom. „Menadžment nije nauka". Ovi spisi nastali su iz prakse u kojoj sam pokušao razumeti, shvatiti i osetiti mnoge organizacije i ljude koji u njima rade. U njima nije opisana niti jedna konkretna kompanija već sve one koje su se prepoznale.

Kada sam preuveličavao neke događaje ili pojave, priznajem da sam to radio samo da bih bio bliži stvarnosti. Zato priznajem i jeres da su mnoge reči pred tobom, čitaoče, proizašle i iz stomaka i iz srca.
Baviti se organizacijama znači baviti se ljudima, njihovim osećanjima. A to neretko može da bude bolno. Zbog toga na kraju priznajem jeres da sam se poigravao i svesno pisao želeći da te nasmejem dok budeš čitao spise koji su pred tobom, a za koje držim da govore o ozbiljnim temama.

Ova je knjiga nastala na osnovu dugogodišnje konsultantske prakse koja je započela 1994. Na Adižes Institutu u Santa Barbari, SAD. Adižesova metodologija i životni ciklusi preduzeća poslužili su kao model koji daje najjasnije i najjednostavnije odgovore na ono što se i u velikim i u malim, i u profitnim i u neprofitnim, i u uslužnim i u proizvodnim organizacijama događa.

Sem doktora Isaka Adižesa i vi ćete poneku rečenicu, situaciju ili misao osetiti kao svoju i sigurno je da sam ih čuo od vas bez obzira da li smo se upoznali ili ne. Svaku takvu rečenicu smatram potvrdom da reči koje slede govore o stvarnom životu organizacija.


"Učimo naše buduće poslovne lidere brojevima, konceptima i teorijama. Punimo njihove glave, ali srca ostaju prazna."
- Dr Isak Kalderon Adižes

"Verujem da reči izgovorene sa strašću sadrže živu istinu, veću nego racionalne misli."
- Nacume Soseki

"Humor nije ništa drugo nego beskrajno traganje za istinom koja se skriva iza lepih reči."
- Efraim Kišon

"Boris Vukić je za sve ove godine svojim radom prvoklasno primenjivao Adižes metodologiju a pisanjem je unapredio. Od sveg srca mu čestitam i toplo preporučujem ovu knjigu na čitanje."
- Prof. dr Isak Kalderon Adižes, Santa Barbara

"Čitajući knjigu „APOKRIFI MENADŽMENTA" Borisa Vukića, moram najpre da primetim da je autor upotrebio, na prvi pogled, laku, skoro šaljivu formu, da govori o veoma ozbiljnim stvarima, o menadžmentu. Sa puno šarma, lakoće i literarnog talenta, svakako. To je retka knjiga sa ovako originalnim pristupom! Ali, već kod drugog čitanja, lako je uočljivo njegovo izvrsno poznavanje teorije menadžmenta i posebno metodologije profesora Isaka Adižesa. Lakoća pisanja i govorenja o važnim stvarima organizacije, čini mi se, da izvire iz njegovog dugogodišnjeg bavljenja ovom problematikom. Njega, sa svojim kolegama, doživljavam kao prosvetitelje, kao moderne Kirilo-Metodijance, koji putujući diljem prostora, koji je nekoć bio jedna zemlja, nesebično šire nauk o modernom menadžmentu. Pri tome ga adaptiraju i dopunjavaju shodno domaćim potrebama i zahtevima kulture i mentaliteta sredine u kojoj deluju. Ovu knjigu doživljavam i kao deo te prosvetiteljske misije obogaćene stečenim iskustvom u mnogobrojnim kontaktima sa rukovodiocima raznih kompanija! Zbog svega toga navedenog, sam Borisov originalni pristup preporučuje ovu knjigu budućem čitaocu. I meni je lako da se ovim preporukama najtoplije pridružim. Iako se autor prevashodno obraća poslovnom svetu, ja kao čovek koji dolazi iz sveta umetnosti voleo bih da je pročitaju i mladi, sadašnji i budući menadžeri u kulturi, kao i u drugim, kod nas još oslovljavanim „neprivrednim" delatnostima."
- Prof. Martin Pančevski, Skopje


Kratak sadržaj

Uvod u uvod - Apokrifi
Uvod
Post uvod

O nepoverenju, nepoštovanju i poverenju, poštovanju
Igrokaz, kratki, o interesu, zajedničkom
Samonikli
Adrenalin, red bul i leptirići
„Najlepše pevaju zablude". al` bogme i koštaju
„Čedo", braća i sestre
Bajka o hrabrom krojaču
Nije ovo više samo vaša zajeb
Profesionalizacija, Adolescencija, Korporatizacija
Društvene igre za visokopozicionirane poslovne ljude
Zlostavljanje mladih organizacija
Sindrom Rumenka
Organizacioni bečki dečaci
Neću da ti kažem
Gnibom
Ozbiljni ljudi
Tim ili komisija, anketni odbor, pevačko društvo
Ljudi su naše najveće bogatstvo
Pravedan sistem nagrađivanja
Tri osmice
„A gde sam tu ja?" ili „Tata, je l' znaš ti da plivaš?"
„Poslovni prijatelji" i prijatelji

Adizes SEE - ASEE

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda