TEŽNJA KA TOP FORMI | Isak Adižes | iLearn.rs

TEŽNJA KA TOP FORMI

Autori: Isak Adižes
ISBN: 978-86-7668-059-7
Izdavač: ASEE d.o.o.
Godina: 2007.
Opšte informacije: Meki povez, 256 str., 14,0 cm x 22,6 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

830,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

Sva živa bića prolaze kroz faze uspona i pada u luku koji počinje rodjenjem, a završava se smrću. Medjutim, organizacije ne moraju, i nisu predodredjene, da propadaju i stare; poslovi mogu da ostanu na najvišoj tački vitalnosti ili barem blizu nje dugo, a možda čak i neograničeno dugo. Organizacije se čak iz faza pada mogu i vratiti na te vrhove.

Ovo je knjiga o tome kako profitne i neprofitne organizacije dolaze u Top formu - bilo da u nju napreduju iz mladosti ili se u nju vraćaju iz starosti - i zadržavaju svoje mesto. Knjiga sadrži principe ne o tome kako da se postigne večna mladost, već o tome kako da se ostane večno vitalan.

Reći da poslovi cvetaju i propadaju je isto kao i da se kaže da život nije pošten. Oba iskaza su tačna, ali nepotpuna. Život zaista nije pošten; poslovi zaista propadaju. Ali to ne znači da život mora da bude nepošten prema vama ili da vaš posao mora da se neslavno okonča. Ovom knjigom vas nagonim da uzmete sudbinu u svoje ruke i vodite životni ciklus vaše organizacije. Moj cilj je da, navodeći praktične činjenice, pokažem kako možete da vaš posao dovedete do faze koju nazivam Top forma i kako da on u njoj i ostane.

Svoju karijeru sam posvetio razvoju profesije koja podučava organizacije kako da postignu i ostanu u top formi. Tu profesiju nazivam organizaciona terapija. Uostalom, svrha terapije je iscelenje. Kako se organizacije menjaju i transformišu, prelazeći iz jedne faze životnog ciklusa u sledeću, javljaju se problemi. Pojedini od ovih problema po prirodi nisu prolazni. Oni sputavaju organizaciju, zahtevaju stručnu pomoć - iscelenje organizacije - da bi se prešle prepreke koje blokiraju njen napredak ka Top formi. Osnovao sam Adižesov institut i osmislio diplomski program kojim se stiču magistarska i doktorska titula iz organizacione terapije.

Nema razloga da budete zbunjeni. Konsultatnti vas savetuju šta da radite. Ono što vam je potrebno, u slučaju da se vaša organizacija suočava sa problemima sa kojima ne možete sami da izadjete na kraj, jeste organizacioni terapeut koji će vas voditi i pomoći vam da učite iz svog iskustva. U ovoj knjizi izložena su moja iskustva pri vodjenju kompanije ka Top formi.

U mnoštvu zemalja sam radio sa stotinama kompanija, od onih koje se nalaze u fazama razvoja i rasta do onih u fazama starenja. Lično sam u celom svetu podučavao stotine ljudi principima koji su izneti u ovoj knjizi. Takodje sam pratio njihov uspeh da bih se uverio da primena ovih principa daje rezultate.

Knjiga opisuje rezultate ispitanog programa koji je pospešio rast i/ili podmla|ivanje kompanija. Jedna kompanija je uvećala prihod sa 12 miliona na 800 miliona dolara za samo deset godina, bez slabljenja vlasništva. Drugoj kompaniji je bilo potrebno samo sedam godina da se vine sa 400 miliona na 4.milijarde dolara, a da ne pokaže znakove slabljenja. Štaviše, ta kompanija je spremna i puna energije da u roku od pet godina dosegne nivo od 10 milijardi dolara.

Organizacije u Top formi strasno neguju i svoju ekspanzivnu, kreativnu energiju i svoju potrebu za strukturom i disciplinom. To je dinamika istinski uspešnih organizacija.

Ali proces da se organizacija dovede i održi u toj željenoj fazi, Top formi, nameće mnoštvo izazova.

Tokom pisanja ove knjige još više sam izbrusio principe koji dovode do prevazilaženja izazova životnog ciklusa, a usredsredio sam se na probleme sa kojima se suočava čak i moja kompanija. Više nego ikad verujem da će vam ova knjiga pomoći, bez obzira da li vodite korporaciju ili njen deo, ili vam je cilj da pokrenete vlastiti posao.

Misija ove knjige je da vam pokaže kako da vaša organizacija očuva, multiplicira ili pokrene tu dinamiku - kako da dodje u Top formu i ostane u njoj."Isak Adižes je guru menadžmenta - njegovi uvidi u suštinu menadžmenta su primenljivi u privatnom životu isto kao što su i u upravljanju preduzećima... U ovoj knjizi možete pronaći, kao što sam i ja pronašao, velike koristi, dobro zaokruženu teoriju koja je upotrebljiva u svakodnevnom životu."
- Harvey Mackay, Autor bestselera, "Kako plivati sa ajkulama a da vas pri tome ne pojedu"

"Knjige Dr Adižesa su imperativ za bilo kog direktora, menadžera ili rukovodioca koji ozbiljno preduzima napore radi promene kulture i ponašanja svog preduzeća ili institucije."
- Peter V. Ueberroth, organizator Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984.

"Predavanja i knjige dr Adižesa su puna humora, mudrosti i uvida u stvarni svet."
- Steve L. Miller, generalni direktor, Europe & Oil Products Royal Dutch Shell

 


Kratak sadržaj

Uvod

1. Vitalnost organizacije i priroda problema
2. Početak
3. Udvaranjem do kolevke
4. Brige Doba povoja
5. Kako preživeti godine Go-go-a
6. Adolescencija: borba da se oseti sladak ukus nezavisnosti
7. Top forma: spremni, voljni i sposobni za nizanje uspeha za uspehom
8. Starenje: starimo kada zaboravljamo na svoje klijente
9. Spasavanje organizacije na umoru
10. Birokratija: može li se pacijent vratiti u život?
11. Principi organizacione terapije: uvod
12. Mitovi menadžmenta

O autoru
Adižes menadžment konsalting

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda