MANAGEMENT OLIMPIJSKIH IGARA | Damir Škaro | iLearn.rs

MANAGEMENT OLIMPIJSKIH IGARA

Autori: Damir Škaro
ISBN: 978-953-246-15-41
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2012.
Opšte informacije: Meki povez, 340 str., 17,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Da

3.510,00 RSD
2.600,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

OLIMPIZAM JE ŽIVOTNA FILOZOFIJA KOJA VELIČA I SPAJA U URAVNOTEŽENU CELINU ODLIKE TELA I UMA, I POVEZUJE SPORT S KULTUROM I OBRAZOVANJEM!

Olimpijske igre, koje okupljaju najbolje sportiste iz celog sveta, iz svih sportskih disciplina, postaju svečanost ljudskih mogućnosti, temeljenih na atletskim postignućima, tehnološkim postignućima, ali i zajedništvu nacija.

Od vremena Coubertinovog gesla („važno je učestvovati“), do modernog olimpizma, sport je postao „unosan biznis“, ali i jako političko oružje. Organizacijom Olimpijskih igara, najveće svetske priredbe, svaka zemlja, pokrajina i grad skreću na sebe pažnju sveukupne svetske javnosti preko savremenih medija, pa nastoje te okolnosti iskoristiti u različite svrhe. Sigurno je da privreda dotične zemlje, pokrajine i grada ima od toga koristi, za vreme održavanja samih igara, i posle njih.

Na čelo Igara posljednjih godina dolaze profesionalci – preduzetnici i sve složeniji menadžment, pa odgovarajući marketing, kao i ovi sportovi i niz drugih aktivnosti vezanih za poslovnu i organizacijsku stranu igara. Olimpijski odbori postaju profesionalna tela, a igre se financiraju kao poslovne organizacije. Ni sportisti na olimpijskim igrama nisu više amateri, već profesionalci.

U knjizi se istražuju društveni i određeni makroekonomski i mikroekonomski aspekti Olimpijskih igara. Iznose se odgovoriti na sledeća ključna pitanja:
• Koji su efekti Olimpijskih igara na ekonomsko stanje grada i zemlje domaćina
• Ko su «pobednici», a ko «gubitnici» u organizaciji Olimpijskih igara?
• Kako teče proces «komercijalizacije» Olimpijskih igara?
• Kako će se finansirati buduće Olimpijske igre ako se nastave zapažene tendencije?
• Koji su sadašnji izvori finansiranja i kako će se ubuduće kretati operativni troškovi igara?

Kratak sadržaj

Predgovor, Uvod
Uzroci i tendencije razvoja olimpizma suvremene epohe
Teorijska obilježja funkcioniranja olimpijskih igara
Management i marketing olimpijskih igara
Sustav i metode financiranja olimpijskih igara
Vrednovanje društveno - ekonomskih učinaka olimpijskih igara
Zaključak, Popis grafikona i slika, dokumenti...

„U našoj malobrojnoj literaturi koja obrađuje ekonomiku sporta, Škarin se rad pojavljuje kao feniks, osvetljavajući najgledanije sportsko takmičenje – Olimpijske igre.“

„Tu evoluciju Olimpijskih igara, od takmičenja najboljih amatera do borbe izvrsnih profesionalaca iz svih delova ovog našeg globalizovanog sveta, maestralno osvetljava Damir Škaro u ovoj knjizi na temelju cost-benefit analize Olimpijskih igara od 1960. godine na ovamo.“
- akademik Vladimir Stipetić, profesor emeritus Univerziteta u Zagrebu

„Damir Škaro uspeo je prvi u našoj naučnoj literaturi ekonomski analizirati velike promene koje su se zbile u finansiranju i ekonomici olimpijskih igara. Rad Damira Škare otkriva ekonomskoj nauci nepoznate činjenice iz savremenog Sveta.“
- prof. dr. sc. Halid Konjhodžić, redovni profesor Univerziteta u Dubrovniku

„Knjiga je prilog naučnoj i stručnoj pedagoškoj literaturi i može se svrstati u udžbeničku literaturu poželjnu na visokim školama i fakultetima iz oblasti ekonomije.“
- prof. dr. sc. Josip Deželjin, profesor emeritus Univerziteta u Rijeci


DAMIR ŠKARO
je doktor ekonomskih nauka, hrvatski sportista, preduzetnik i političar. Kao sportista osvojio je brojna državna, evropska i svetska odlikovanja. Nastupao je na Olimpijskim igrama: 1980. u Moskvi, 1984. u Los Anđelesu i 1988. u Seulu gde je osvojio olimpijsku medalju i na vrhuncu slave donosi odluku o završetku takmičarske karijere. Svoju prvu naučnu knjigu „Marketing u politici 21. stoljeća“ objavio je 1999. godine, a 2004. godine napisao je i objavio knjigu „Velikani hrvatskog sporta“, s podnaslovom „Sport i sportaši u promociji Republike Hrvatske“. Dobitnik je najviše državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ 2007. god. Danas obavlja dužnost predsednika „Autokluba Siget“ i već je tri mandata Glavni sekretar Hrvatskog kluba olimpijaca.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda