OSNIVAČI, NASLEDNICI, MENADŽERI | Boris Vukić | iLearn.rs

OSNIVAČI, NASLEDNICI, MENADŽERI

Autori: Boris Vukić
ISBN: 978-86-7668-095-5
Izdavač: ASEE d.o.o.
Godina: 2019.
Opšte informacije: Meki povez, 132 str., 15,0 cm x 22,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

1.350,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Komentari (0)

Opis

USPEŠNO PRENESITE PREDUZEĆE SA PRVE GENERACIJE NA DRUGU!

Prenos sa osnivača na drugu generaciju jedna je od najosjetljivijih faza u razvoju preduzeća. No, koliko god opasan bio, bez prenosa se ne može, a istovremeno nema nezainteresovanih za sudbinu porodičnih kompanija – što je ona veća i uspešnija sve je manje finansijski potrebna porodici, a sve više onima koji u njoj rade i zajednici čije budžete puni.


Reč autora

U poslednjih dvadeset pet godina upoznao sam, družio i družim se sa nekoliko stotina osnivača. Neki od njih su pokrenuli kompanije koje danas prave stotine hiljada a neke stotine miliona evra. Ni sami nisu svesni koliko su međusobno slični, samonikli i samouki, preduzetnici, retko kada zadovoljni po pravilu nemilosrdni prvo prema sebi a zatim i prema svojim saradnicima… Kroz rada sa njima i njihovim menadžerima oni su bolje upoznavali svoje kompanije koje su po šablonu uklapale u slične faze u životnom ciklusu preduzeća. U poslednjih deset godina drugujem i radim i sa njihovom decom. Toliko koliko su im kompanije slične, toliko su im deca različita. Retki su poput njih preduzetnici, neki ko stvoreni da se nađu u biznisu, za neke i za biznis bi bilo bolje da im se putevi nisu ukrstili, neki su daleko od osnivačevog biznisa. Većina su slična po tome što što su osetili ili pritisak ili potrebu da nastave sve ono što je stvoritelj decenijama stvarao. Pred svima njima, a i nama, veliki su izazovi kako i na koji način ćemo svi zajedno u sledećim desetljećim. Iskustva koja sam stekao radeći i sa osnivačima, i sa naslednicima, i sa kompanijama i sa porodicama su u knjizi „Osnivači, naslednici, menadžeri“ Boris Vukić Šta će biti sa svima nama bilo da smo najglavniji, glavni ili sporedni junaci (publike, ko što rekosmo na početku, nema) u predstavama čiji je sinopsis u vašim rukama nećemo da gledamo, nego ćemo da živimo u godinama koje su pred nama. Igrale su se i igraće se i španske, indijske i turske serije ali, na žalost, i antičke drame, no već je bilo i nadam se biće i sve više predstava koje će imati srećan kraj za sve učesnike. Nadam se da ću i o iskustvu sa pravim porodičnim kompanijama koje se susreću sa izazovima prelaska sa druge na treću generaciju pisati jednog dana, ali siguran sam da ćemo se i pre toga još čitati i viđati.


Boris Vukić ima redak dar da o vrlo ozbiljnim temama govori/piše vrlo duhovito i zabavno. U ovoj knjizi govori o tome kako sačuvati kompanije i radna mesta za nove naraštaje te im omogućiti da dalje rastu i razvijaju se bez prevelikih potresa, što su izuzetno značajne teme za društvo u celini.
— Iz ugla osnivača - Boris Popović, osnivač

U vašim rukama je svojevrsna “one stop shop” savetodavna knjiga za prvu, drugu i sve ostale generacije porodičnih preduzeća, ali i za njihove profesionalne menadžere, prvoborce i sve druge od kojih zavisi samoodrživost i rast kompanije.
— Iz ugla naslednika - Aleksandar Vratonjić Gligorijević, naslednik

Jednostavnost reči koje Boris koristi i lakoća kojom piše je nešto na šta nas je naučio. I ovog puta je pripremio puno predloga, saveta i uputstava za to kako, kada i šta u situacijama koje su pred nama.
— Iz ugla menadžera - Svetlana Radenković, menadžer

Korak po korak, autor čitaoca vodi kroz emotivno zahtevan proces povlačenja osnivača iz operativnog posla, a onda i do potpunog prepuštanja kompanije nasledniku, uvažavajući sve dileme i složen psihološki proces odvajanja osnivača od njegovog životnog dela.
— Mirela Španjol Marković, preduzetnica, osnivačica


Kratak sadržaj

Predgovor osnivača – Boris Popović
Predgovor naslednika – Aleksandar Vratonjić Gligorijević
Predgovor menadžera – Svetlana Radenković
Uvod
Eto nama i porodičnih kompanija

PRIPREMITI NASLEDNIKE
Šta se dešava?
Deca sa posebnim potrebama
A šta činiti?
Tokom formalnog obrazovanja
Posle završetka formalnog obrazovanja

PRIPREMITI KOMPANIJE
Šta se dešava?
Bermudski trougao profesionalizacije
Prvoborci u porodičnim kompanijama
Krme u Teheranu
A šta činiti?
Menadžersko opismenjavanje kompanija
Uvođenje sistema odgovornosti
Depersonalizacija preduzetničke uloge
Menadžersko opismenjavanje saradnika

PRIPREMITI OSNIVAČE
Šta se dešava
Samonikli
Osnivač, osnivačeva kompanija i osnivačeva deca
Sindrom Princ Čarls
Izostanak podrške
A šta činiti?
Druga karijera
Proces povlačenja osnivača
Finansijska sigurnost

PRIPREMITI PORODICE
Šta se dešava
Ništa!
A šta činiti?
Porodični ustavi, protokoli
Zašto jedan list papira?
Jedan list papira dok su deca maloletna
Porodični forum
Teme za „jedan list papira“
Partnerstvo braće i sestara
Jednaki
Prenos vlasništva
Isplate dividendi
Status članova šire porodice

Umesto zaključka – poziv na delovanje
Umesto velikog pogovora
Manifest Kluba 2040
Boris VukićBORIS VUKIĆ je partner i jedan od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i Senior Associate Adizes Institute USA na kojem je 1995 sertifikovan za vođenje organizacionih promena. Prvi put sa porodičnom kompanijom radio 1996 kao konsultant za organizacionu transformaciju. Problemi tranzicije u prodičnim kompanijama tada nisu postojali pa ih nije ni uočio.Prvi otvoren seminar „ Osnivač, osnivačeva kompanija i osnivačeva deca“ vodio je 2009 godine. Na konferencijama na temu porodičnih kompanija u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, Skoplju, Sent Peretrsburgu, Viljnusu, … govorio kao uvodničar, bio voditelj panela, suorganizator… Pokrenuo 2015 godine Klub 2040 koji čine pripadnici druge generacije iz kompanija iz Srbije, BIH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i koji broji više od 120 članova. Od osnivanja iste godine, parter je „Kluba obiteljskih tvrtki“ koji je pokrenuo Lider u Zagrebu. Autor knjige “Apokrifi menadžmenta” za koju je inspiraciju dobio radeći sa kompanijama i osnivačima na putu od preduzetništva ka profesionalnom upravljanju. Autor publikacije “Biznis transfer barometar Srbije” koja je urađena na osnovu istraživanja tokom 2017 godine. Autor je knjige „Osnivači, naslednici, menadžeri“ u koja je nastala kao rezultat desetogodišnjeg rada sa kompanijama koje prelaze put promene vođenja i upravljanja sa prve na drugu generaciju. U desetinama kompanija inicirao, pokrenuo i vodio porodični forum i izradu porodičnih politika. Sa novosadskom adresom u ličnoj karti živi i radi na prostoru koji se nekad zvao Jugoslavija.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda