KAOTIKA | Philip Kotler, John A. Caslione | iLearn.rs

KAOTIKA

Autori: Philip Kotler, John A. Caslione
ISBN: 978-953-246-082-7
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2009.
Opšte informacije: Meki povez, 335 str., 17,5 cm x 25,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik
Dostupnost: Ne

3.100,00 RSD
1.500,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

UPRAVLJANJE I MARKETING U TURBULENTNIM VREMENIMA!

Kaotika je strateški radni okvir namenjen rešavanju ekonomske turbulencije. Knjiga se temelji na koncepciji svetske ekonomije, koja je ušla u razdoblje nesigurnosti i omogućava kompanijama preživljavanje uz više stope rizika.

Autori predstavljaju set novih obrazaca strateškog ponašanja, kao i instrumente za stvaranje sistema ranog upozorenja, sistema osmišljavanja mogućih scenarija za pregled potencijalnih ishoda, kao i sistema brzih reakcija.

Dok gubici proizašli iz finansijskog kraha 2008. godine sve više rastu, kompanije, industrije i čitava tržišta hvataju se za poslednju slamku ili su u potpunosti prestali da postoje. A turbulencije se neće uskoro završiti. U knjizi Kaotika priznati poslovni stratezi Philip Kotler i John Caslione predstavljaju intrigantan, ako ne i uznemirujući, argument da ova turbulentna vremena nisu odstupanje, nego novo lice normalnog. Zapravo, ekonomski pad je deo neprekidno klimavog turbulentnog razdoblja, gde i prilika i rizik brzo postaju vidljivi širom sveta koji neumoljivo povezuju globalizacija i tehnologija. To je svet koji guta nepripremljene, ali nadograđuje spremne - one otporne kompanije koje imaju sposobnost brzog predviđanja i delotvornog odgovaranja na potencijalne pretnje.

Opremljena prosvetljujućim primerima otpornih kompanija koje uspešno plove kroz turbulencije, kao i mnogim bolnim primerima bankrotiranih ili uskoro nefunkcionalnih kompanija koje nisu bile spremne za haos koji ih je dočekao, Kaotika daje duboke uvide i praktične strategije ne samo za preživljavanje sadašnjeg ekonomskog pada, nego i za uspeh među mnogima koji propadaju i naglim trzajima prosperiteta koji su pred nama.

U srži je ove knjige inovativni upravljački sistem Kaotika - sistem za minimizovanje ranjivosti i iskorišćavanje prilika i probijanje ispred konkurencije, od koje se većina pridržava starih paničnih taktika smanjivanja ukupnih troškova osoblja, velikih sniženja cena i smanjenih ulaganja u marketing, kreiranje marki i razvoj novih proizvoda. Sistem koji naglašavamo pomaže vam da ponovo razmislite o tome kako upravljate i izlazite na tržište u vreme recesije i drugih turbulentnih razdoblja, a uključuje i načine za:
• razvijanje sistema za rano upozorenje i identifikovanje prvih znakova promene, uključujući razorne inovacije i šokove;
• stvaranje detaljnih najgorih, najboljih i najočekivanijih scenarija korišćenjem strategija za efikasno suočavanje sa svakim od njih;
• strateško smanjivanje troškova ili poboljšavanje efikasnosti određenih odseka: finansija, informacione tehnologije, proizvodnje, nabavke i ljudskih resursa;
• osiguranje svog udela na tržištu u segmentu osnovnih kupaca - bez desetkovanja istraživanja tržišta i marketinških budžeta;
• stiskanje strateškog planiranja u kraće, tromesečne cikluse kako biste mogli bolje iščitati kompanijin puls;
• sprečavanje potencijalno katastrofičnih posledica napuštanja osnovnih načela.

Bezvremenska, praktična i neodoljiva knjiga, Kaotika je neophodan vodič poslovnim vođama koji nastoje da prežive današnje ekonomske oluje, a žele i da napreduju u neizbežnim turbulencijama u budućnosti.

U SUSRET NOVIM IZAZOVIMA
O čemu je ova knjiga? Oni koji upravljaju poslovanjem imaju određeni pogled na svet i koriste se određenom grupom postupaka kako bi se nosili s očekivanim promenama na tržištu. Njihovo viđenje je, u najjednostavnijem pogledu, da normalna vremena predskazuju ubrzani rast, dok slaba predskazuju opadanje potražnje i moguću recesiju. Firme koriste različita pravila igre kako bi se nosila sa ovakvim tržišnim uslovima. U normalnim vremenima se nadmeću pomoću kombinacije ofanzivnih i defanzivnih postupaka, ali nema izgleda za velike dobitke. U razdobljima ubrzanog rasta svuda se primećuju nove prilike. Ulažu i slobodno troše da bi uhvatili što je više moguće. U razdobljima recesije firme režu svoje troškove i ulaganja da bi osigurale sopstveno preživljavanje.

Ovakvo viđenje osnovnih tržišnih uslova i pravila igre sa kojima se vodi poslovanje je zastarelo. Postoje tržišni uslovi koji se razlikuju od osnovnih. Uslovi se lako mogu menjati. Jednog dana se dogodi teroristički napad, poput onog 11. septembra, dok se drugi dan dogodi uragan Katrina. Jednog dana vlada panika u vezi hipoteka i „begova“ iz jedne banke ili bilo koje finansijske institucije u drugu koji su doveli do potpune propasti svetskog finansijskog sistema. Veliki šokovi danas se događaju mnogo češće kao rezultat sve većeg međusobnog povezivanja globalne ekonomije koja podupire ogroman protok trgovine i informacija.

Šokovi dolaze u svim veličinama i oblicima. U mnogim delovima sveta, u mnogim industrijama, događaju se važne stvari koje se slabo primećuju i čije se implikacije ne mere. To mogu biti dve osobe koje u garaži stvaraju novi uređaj koji nazivaju personalni računar. To može biti osoba po imenu Jeff Bezos koja pokreće novi posao na internetu zvan „Amazon“. Ili neka druga osoba zvana Steve Jobs koji izrađuje IPhone. To može biti osoba koja ima viziju visokoprinosnih obveznica ili neko drugi ko razvija ideju osiguravanja hipoteka. U slučaju da računarska, izdavačka, muzička ili finansijska industrija primete ove vizionare, reagovale bi ranije da zaštite svoje područje ili zgrabe nove prilike.

Poslovni lideri moraju imati novo viđenje sveta i novi okvir za ponašanje u njemu. Prema ovom novom viđenju, promene se stalno događaju. One se mogu pojaviti brzo i doći s bilo koje strane sveta i snažno uticati na bilo koju kompaniju. Ovo je viđenje kojim je Peter Drucker prvi put privukao pažnju svojom knjigom The Age of Discontinuity. Ovo je viđenje koje je Andy Grove artikulisao u Only the Paranoid Survive. Ovo je viđenje bivši direktor Ferealnih rezervi SAD-a Alan Greenspan izneo u The Age of Turbulence. Ovo je viđenje koje je Clayton Christensen opisao u svom delu Business Innovations and Disruptive Technology.

I viđenje autora Kaotike je, takođe, da danas u poslovnim odnosima postoji mnogo više rizika i nesigurnosti nego ikada ranije, a koji dolaze od razornih inovacija i velikih neočekivanih šokova. Poslovni lideri su oduvek živeli s rizicima i nesigurnošću, pa su se osiguravali kada god je to bilo moguće da bi smanjili štetu. Danas, brzina promena i jačina šoka su veći nego ikada. To nije bilo normalno u prošlosti. To je nova normalnost, koja se izdiže iz razornih inovacija i uključuje snažne šokove. Kako se poslovni lideri trebaju nositi s time? Budući da moraju da upravljaju u vremenima velikih turbulencija, potreban im je sistem za donošenje boljih odluka. Potreban im je upravljački okvir i sistem koji bi im omogućio da se nose s haosom. Potreban im je upravljački sistem Kaotika. Sigurni smo da će Kaotika poslovnim liderima pružiti nove kritične uvide, nove perspektive i novi sistem - uključujući i skup novih strateških postupaka i alata - kako bi uspešno plovili u nepredvidljivim i nesigurnim vodama ovog novog razdoblja, razdoblja turbulencije.

POHVALE KNJIZI
„Činjenica da upravljačkoj praksi, kao i našoj ekonomiji i finansijskom sistemu, treba reorganizacija jednostavna je i izuzetno važna. Kaotika je izvanredan način započinjanja procesa reorganizcije - posebno je stavljen akcenat na uključivanje elastičnosti u organizacije. Oslonite se na to da će Philp Kotler biti snaga koja će nas pokrenuti kada nam to bude potrebno.
— TOM PETERS, koautor, In Search of excellence

„Nikada ranije viđen tip knjige - za nikada ranije viđena vremena. Trebala bi postati obvezna lektira za sve menadžere današnjeg haotičnog sveta."
— MARSHALL GOLDSMITH autor What Got You Here Won't Get You There i Succession: Are You Ready?

„Vreme izdavanja Kolterove i Caslioneove knjige je savršeno. Kaotika pruža strašno veliki uvid u našu novu normalnost turbulencije i nesigurnosti - s kojom se većina poslova ne može nositi. Kaotika je izvrstan strateški priručnik za poslovne lidere i njihove organizacije, za suočavanje s krizama i savladavanje svih kriza, sada i u „turbulentnom razdoblju".
— FERDINANDO „NANI" FALCO BECCALLI, predsednik i izvršni direktor, GE International

„U razdoblju nikada ranije viđenih turbulencija i nepostojanosti, nužni su novi načini razmišljanja o ogromnim problemima i približavanja tim istim problemima s kojima se poslovni lideri suočavaju. Kaotika pruža neodoljivu analizu problema i putnu kartu za navigaciju kroz sve rizičnije i nepredvidljivije poslovno okruženje.
— JOHN HAHN, generalni direktor, Providence Equity

„Kada je nebo najtamnije, najsvetlije zvezde sjaje najsjajnije. U korporativnom svetu, to su oni koji su fokusirani na strategiju, a ne oni koji pribegavaju refleksivnom smanjivanju celokupnih troškova. Na tmurnom marketinškom nebu, Philip Kotler je naša najsjajnija zvezda. Zajedno sa strategom Johnom Caslioneom stvorio je ovu izvanrednu, bezvremensku i praktičnu knjigu da bi usmeravao poslove kroz ova turbulentna vremena. Kupite je. Pročitajte je. Učinite to."
— MALCOLM MCDONALD, profesor emeritus, Škola za menadžment Univerziteta Cranfield, Ujedinjeno Kraljevstvo, autor knjige Creating a Company for Customers

„Iz ovog turbulentnog razdoblja izaćiće i pobednici i gubitnici. Kaotika pruža bezvremenski okvir za suočavanje s propašću i za sveopšte takmičenje u preživljavanju."
— GEORGE DAY, Geoffrey T. Boisi profesor marketinga, Škola Wharton, Univerzitet Pennsylvania

Kratak sadržaj

Predgovor
Uvod

1. SVIJET JE UŠAO U NOVI EKONOMSKI STADIJ: OD NORMALNOSTI DO TURBULENCIJE
Što je tržišna turbulencija?
Čimbenici koji mogu prouzročiti kaos
Zaključak

2. POGREŠNE REAKCIJE MENADŽMENTA NA TURBULENCIJU SADA POSTAJU OPASNE
Odluke o raspodjeli sredstava koje potkopavaju glavnu strategiju i kulturu
Smanjivanje sveukupnih troškova naspram usmjerenih i odmjerenih postupaka
Brzopotezna rješenja koja osiguravaju protok novca, a ključne dionike dovode u rizične situacije
Smanjivanje troškova za marketing i razvoj novih maraka i proizvoda
Nazadovanje prodaje i smanjenje cijena
Odvajanje od klijenata smanjivanjem troškova vezanih uz prodaju
Smanjivanje troškova obuke i razvoja u razdoblju ekonomskih kriza
Podcjenjivanje dobavljača i distributera
Zaključak

3. MODEL KAOTIKA: UPRAVLJANJE RANJIVOŠĆU I PRILIKAMA
Izrada sustava za rano upozoravanje (EWS)
Izrada ključnih scenarija
Odabir scenarija i strategije
Zaključak

4. OBLIKOVANJE ELASTIČNIH UPRAVLJAČKIH SUSTAVA
Upravljački sustav Kaotika
Financije i informacijska tehnologija
Proizvodnja/operacije
Kupnja/nabava
Ljudski potencijali
Zaključak

5. OBLIKOVANJE ELASTIČNIH MARKETINŠKIH SUSTAVA
Česte marketinške reakcije na krize
Strateški marketinški odgovori na krize
Operativni problemi s kojima se suočavaju marketinški odjeli
Operativni problemi s kojima se suočavaju prodajni odjeli
Zaključak

6. DOBRO USPIJEVATI U TURBULENTNOM RAZDOBLJU: POSTIZANJE ODRŽIVOSTI POSLOVNIH POTHVATA
Održivost poslovnih pothvata
Zaključak

Bilješke
Kazalo pojmova
O autorima

PHILIP KOTLER, kojeg mnogi smatraju ocem modernog marketinga, je ugledni profesor međunarodnog marketinga s titulom S. C. Johnson & Son na Školi za menadžment Kellogg, na Univerzitetu Northwestern. Magistrirao je na Univerzitetu u Chicago-u, a doktorirao na MIT-ju, oba puta iz oblasti ekonomije. Posle doktorata bavio se matematikom na Univerzitetu Harvard i naukom o ponašanju na Univerzitetu u Chicago-u. Objavio je 14. izdanje svoje knjige Upravljanje marketingom (hrv. izdanje MATE, Zagreb), vodećeg udžbenika za predavanje marketinga na MBA nivou. Takođe je objavio i knjige Marketing Models, Principe marketinga (srp. izdanje MATE, Beograd), Strategic Marketing for Nonprofit Organizations, Social Marketing, Marketing Places, Corporate Social Responsibility, kao i tridesetak drugih naslova. Njegova istraživanja pokrivaju oblasti strateškog marketinga, inovacije, potrošačkog marketinga, poslovnog marketinga, uslužnog marketinga, distribucije, e-marketinga i društvenog marketinga. Takođe je bio i savetnik u IBM-u, Bank of America, Merck-u, Ford-u, General Electric-u, Honeywell-u i mnogim drugim kompanijama. Dodeljeno mu je 12 počasnih doktorskih titula sa značajnih univerziteta u SAD-u i van.

JOHN A. CASLIONE je priznati stručnjak za svetsku ekonomiju koji je sprovodio poslovne strategije u 88 zemalja na 6 kontinenata. Radi kao savetnik u velikim i srednjim kompanijama, uključujući ABB, Becton-Dickenson Biosciences, Caltex Lubricants, ExxonMobil, GE, Hewlett-Packard, Johnson & Johnson, IBM i Phillips. Osnivač je i predsednik saveta za globalna spajanja i akvizicije GCS Business Capital LLC, a bio je i osnivač i predsednik konsultantske firme za međunarodno upravljanje Andrew-Ward International Inc. Govorio je na mnogim svetskim konferencijama, pa tako i predaje kao gostujući predavač na Školi za menadžment Kellogg na Univerzitetu Northwestern gde govori o svetskoj ekonomiji, globalnom marketingu, kao i razvoju globalnih poslova, između ostalog i na tržištima u razvoju. MBA nivo dosegao je na Univerzitetu u New York-u (Buffalo), a doktorat iz prava na Pravnom koledžu Chicago-Kent (Chicago). Suosnivač je prvog udruženja članova Rotary International-a u kojem se govorio engleski, osnovanom u Frankfurtu (Nemačka) 2006. godine.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

      O autorima

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda