MARKETING U JAVNOM SEKTORU | Filip Kotler, Nensi Li | iLearn.rs

MARKETING U JAVNOM SEKTORU

Autori: Filip Kotler, Nensi Li
ISBN: 978-86-86313-06-5
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2008.
Opšte informacije: Meki povez, 350 str., 15,0 cm x 23,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Da

3.430,00 RSD
2.200,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

KAKO DA STVORITE VEĆU VREDNOST ZA SVAKI NOVČIĆ KOJI POTROŠITE!?

Marketing u javnom sektoru je ključna knjiga napisana isključivo za institucije javne vlasti. Ona nudi desetine uspešnih priča na području marketinga na osnovu iskustava ustanova svih vrsta širom sveta kako biste mogli da učinite promene u vašoj organizaciji. Jednostavno rečeno: ova knjiga vas osnažuje da izgradite ustanovu „visoke tehnologije visokog senzibiliteta“, tj. ustanovu budućnosti, i stvorite veću vrednost za svaki novčić koji potrošite.

Svetski priznati marketinški stručnjak dr Filip (Philip) Kotler i konsultantkinja za društveni marketing Nensi Li (Nancy Lee) dokazuju da je marketing više od komunikacije i da je u svojoj suštini usmeren na građane. Naučićete sve o marketinškim mehanizmima i shvatiće da oni mogu da podstaknu građansku podršku za vašu ustanovu, kao i upotrebu vaših proizvoda i usluga, da utiču na pozitivno javno ponašanje, pa čak i da povećaju prihode i snize operativne troškove. Ova knjiga nudi smislene obrasce o tome kako stvoriti snažan brend, kako prikupiti podatke od građana i kako oceniti uspešnost sopstvenih mera. Knjiga predstavlja detaljan model za razvoj marketinškog plana, objedinjujući lekcije iz čitave knjige u jedan kompaktan i efikasan marketinški plan.

OSTVARITE INOVATIVNOST, ODGOVORNOST I ZADOVOLJSTVO GRAĐANA!
• Iskoristite isprobana marketinška načela radi povećavanja nivoa saradnje, poštovanja propisa i zakona, kao i podrške građana!
• Realizujte marketinšku taktiku „4P“: optimalizujte proizvod, cenu, mesto i reklamu!
• Segmentujte svoja tržišta, budite dostupni svojim klijentima tamo gde se oni nalaze – i udovoljite im!
• Utičite na pozitivno ponašanje s 12 načela društvenog marketinga koja deluju!

ŠTA GRAĐANI ŽELE, A ŠTA DOBIJAJU OD JAVNIH AGENCIJA?
Svakom društvu treba javni sektor čija je najvažnija funkcija da obezbedi načela funkcionisanja društva. Ko čini vlast? Kako su funkcioneri vlasti izabrani ili odabrani? Šta vlasti dozvoljavaju, a šta zabranjuju? Kako je moguće obezbediti prihod potreban za finansiranje delovanja vlasti? Kako građani utiču na vlasti?

Druga uloga vlasti jeste obavljanje javnih usluga ključnih za javni interes, poput zaduženja vezanih za odbranu i vojsku. Nacionalne i lokalne vlasti veruju da bi trebalo da upravljaju osnovnim javnim uslugama, poput policijske zaštite, protivpožarnog nadzora, upravljanja parkovima i bibliotekama, prostornog planiranja, energetskog gazdovanja, javne čistoće, izgradnje puteva, obrazovanja i zdravstvenih ustanova. Često se zagovaraju prirodni monopoli – poput Američke vojske ili Poštanske službe SAD – da bi se potpalo pod jedinstvenu upravu/zapovedništvo, ili da bi se postigla efikasnost razmera.

Treća uloga vlasti jeste omogućavanje potrebne javne usluge koju ni privatni ni neprofi tni sektor ne žele ili ne mogu da pruže uz postojeće resurse. Stoga vlasti obično nude pomoć siromašnima, nezavisno ili zajedno s agencijama neprofi tnog sektora. Zato što aktivnosti javnih vlasti građane stoje mnogo – u SAD od 40% oporezivog dohotka naviše – građani zahtevaju da se ove usluge pružaju delotvorno i efikasno. Naviknuti na efikasnost privatnih preduzeća, tražimo uporedivo izvršenje od strane javnih agencija Nažalost, mnogi kritikuju vlasti zbog njihovih javnih usluga koje povezuju s rastrošnom nabavkom i delatnostima, manjkom samih usluga, kao i sa deformacijama vlasti zbog uticaja moćnih interesnih grupacija.

Svima je jasno da javni sektor mora da popravi svoje stvarno i očekivano izvršenje kako bi doveo do rasta poverenja i zadovoljstva građana – a samim tim i do njihove podrške. Bez ove podrške građani preduzimaju mere kao što su pozivanje na smanjenje ili na ukidanje određenih poreza i glasanje za kandidate koji obećavaju promenu ili eliminaciju određenih ustanova.

"U profesionalnom smislu, kao akademskom građaninu koji je postao političar, ova knjiga, da je objavljena nekoliko godina ranije – učinila bi mi život znatno jednostavnijim. Ona detaljno i na konkretnim primerima obrazlaže kako sprovesti u delo veliki plan za promene. Posebno je impresivna primena različitih marketinških načela pri svakom koraku tranzicijskog procesa prema uspostavljanju efikasne vladine agencije usmerene na uslužne delatnosti."
- Dr Somikid Džatusripitak (Jatusripitak), zamenik premijera i ministar trgovine u Kraljevskoj vladi Tajlanda

"Ova knjiga je puna detaljnih objašnjenja za ljude koji žele da efikasno pregovaraju o vladinim programima, ali ona bi trebalo da se nađe i na polici s knjigama svakog vladinog rukovodioca koji mora kreativno da razmišlja o poboljšanju usluga za kupce. Svaka stranica sadrži informacije i ideje koje lideri u javnom sektoru mogu i koje bi trebalo da uvrste u elementarna znanja o menadžmentu."
- Kristin O. Gregoar (Christine O. Gregoire), guverner, država Vašington

"Menadžeri u javnom sektoru se sve češće nalaze pred izazovom da ‘postignu više s manjim’. Marketing u javnom sektoru pokazuje da marketing nije samo jedan u nizu troškova, već oruđe koje omogućuje javnim delatnicima da efi kasnije i delotvornije raspolažu resursima. Knjiga je krcata pričama iz stvarnog sveta koje prikazuju da su kreativni marketinški stručnjaci koji rade u različitim organizacijama shvatili da marketing nije samo oglašavanje i ubeđivanje, već stanje uma."
- Dr E. Marla Felčer (Felcher), pomoćni predavač, John F. Kennedy School of Government, univerzitet Harvard

“Kotler i Li uče vlade kako da motivišu pozivanjem umesto zastrašivanjem. Umesto žalbi i reakcija, one rade da bi stvorile kulturu ‘zarazne’ saradnje koja može da zameni stvaranje pravila društvenim konsenzusom. Ovo je praktični priručnik za smanjivanje gužve u prostorijama za saslušavanje, smirivanje temperamenata i vraćanje vlade na stranu naroda koji je plaća."
- Dave Ross (Dave Ross), komentator, CBS News

Kratak sadržaj:

PRVI DEO: Uvod
1. poglavlje: Poboljšavanje izvršenja javnog sektora putem ispunjenja potreba građana
2. poglavlje: Razumevanje marketinškog pogleda na svet

DRUGI DEO: Primena marketinških mehanizama u javnom sektoru
3. poglavlje: Razvoj i pospešivanje popularnih programa i usluga
4. poglavlje: Određivanje motivišućih cena, podsticaja i sankcija
5. poglavlje: Optimalizacijaa distributivnih kanala
6. poglavlje: Stvaranje i održavanje poželjnog brendovskog identiteta
7. poglavlje: Efikasno komuniciranje s ključnim auditorijumom
8. poglavlje: Unapređenje uslužnosti i korisnikovog zadovoljstva
9. poglavlje: Uticaj na pozitivno ponašanje javnosti: društveni marketing
10. poglavlje: Stvaranje strateških partnerstava

TREĆI DEO: Upravljanje marketinškim procesom
11. poglavlje: Prikupljanje podataka i povratnih informacija od strane građana
12. poglavlje: Nadzor i vrednovanje uzvršenja
13. poglavlje: Razvoj podsticajnog marketinškog plana

Beleške
O autorima

FILIP (PHILIP) KOTLER (diplomirao na Univerzitetu u Čikagu, doktorirao na M.I.T.-u) predaje međunarodni marketing na Školi za menadžment Kelog (Kellogg), na Univerzitetu Nordvestern (Northwestern), u Ivenstonu (Evanston), država Ilinois (Illinois). Njegova knjiga Marketing menadžment, kao vodeći udžbenik u marketinškom obrazovanju na MBA studijama, doživela je čak 14. izdanja. Objavio je i knjige: Načela marketinga, Strateški marketing za neprofi tne organizacije, Marketing mesta, Kotler o marketingu, Marketinški uvidi od A do Ž, Bočni marketing, Društveni marketing, Strategije i marketing upravljanja muzejom, Mesto samo za stajanje, Korporativna društvena odgovornost i dr. Njegova istraživanja se bave strateškim marketingom, inovacijama, potrošačkim marketingom, poslovnim marketingom, marketingom usluga, distribucijom, elektronskim i društvenim marketingom. Bio je konsultant u uglednim firmama kao što su IBM, Američka banka, Merck, General Electric, Honeywell i druge. Primio je počasne doktorate na deset glavnih univerziteta u SAD i širom sveta.

NENSI LI (NANCY LEE, MBA), skupila je više od 25 godina praktičnog iskustva u marketingu u javnom, privatnom i neprofitnom sektoru. Ovo je njena treća knjiga na kojoj je sarađivala s Filipom Kotlerom. Li je vanredni član Nastavnog veća Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta u Sijetlu, gde predaje marketing u javnom sektoru, društveni marketing i marketing neprofitnih organizacija. Predsednik je društva Social Marketing Services, Inc., osnovanog 1993, i savetuje mnoge ustanove javne vlasti, lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera, o strateškom marketinškom planiranju, razvoju kampanja i vrednovanju programa. Čest je govornik na konferencijama, seminarima i radionicama za rukovodioce i upravnike programa javnog sektora.

Delovi knjige

      Predgovor

      Sadržaj

      O autorima

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda