EKONOMIKA EVROPSKE UNIJE | Theo Hitiris | iLearn.rs

EKONOMIKA EVROPSKE UNIJE

Autori: Theo Hitiris
ISBN: 978-86-483-0091-1
Izdavač: Institut za ekonomiku i finansije
Godina: 2010.
Opšte informacije: Meki povez, 333 str., 16,0 cm x 25,0 cm
Jezik: Srpski jezik
Dostupnost: Ne

1.950,00 RSD
Količina:
1
  • Opis
  • Dodatni sadržaj
  • Komentari (0)

Opis

Ekonomske teme su centralne teme u razmatranju svih pojava u ljudskim odnosima. Ekonomija je uvek pitanje svih pitanja, lakmus za testiranje svih socijalnih vrednosti i svih rešenja u ljudskim odnosima. Prihvatanje realizacije svakog projekta uslovljeno je njegovom ekonomskom održivošću. Isto tako, razumevanje svakog kompleksa odnosa uslovljeno je razumevanjem njegove ekonomske infrastrukture.

Tako je i sa Evropskom unijom. Ona je definisana kao zajednica neprekidnog uzvišavanja socijalnih vrednosti, gde je ekonomija podržavajuća osnova, a ne sama po sebi cilj. Međutim, ukoliko ta zajednica ne donosi više ekonomske boljitke, ona je ekonomski neodrživa. Zato, opet, ekonomija mora imati tretman „coniditio sine qua non“ za realizaciju vrednosti čitatavog projekta „Evropska unija”. Upravo je ovu knjigu moguće definisati kao obrazlaganje ekonomske osnove Evropske unije, kao mehanizam koji se čitaocu nudi radi merenja ekonomskih vrednosti koje se realizuju kroz proces pridruživanja, a potom funkcionisanja u okviru Evropske unije.

Materijal knjige je strukturisan tako da pruži celovitiju predstavu o EU. Iako u naslovu stoji da je reč o ekonomici, to jest ekonomskoj nauci, sadržaj knjige nije baš samo o ekonomici, već je prožet razmatranjima niza pretpostavki na kojima stoji ekonomija EU (njena tradicija, ciljevi, kultura, institucije), ali i na politikama kao instrumentima kojima se uslovljava i oblikuje ta ekonomija.

Izlaganja su strukturisana i dozirana tako da se najpre prezentiraju fundamentalne saznajne teme, one čije razumevanje
upućuje na kvalitete zgrade Ekonomske unije, na njenu konstrukciju koja treba da nosi život u njoj. Na prvom mestu stoje izlaganja o ekonomskoj integraciji, koja je proces koji podrazumeva kompleks složenih promena za države koje se integrišu. U knjizi su veoma efektno izloženi kako faze procesa integracija tako i efekti koji pri tome nastaju. Na tridesetak strana teksta dato je toliko bitnih informacija o ekonomskim posledicama tokom procesa integracije koliko je dovoljno za formiranje jasnih kriterijuma po kojima se meri uspeh u integraciji. Ova saznanja su nešto što čitalac potom drži kao orijentir u vrednovanju ekonomskih pojava koje se izlažu u ostaku teksta. Iza ovih izlaganja prezentirana je struktura Evropske unije, njene institucije, politike i ograničenja. Logičko sledeće razmatranje je jedinstveno tržište, čemu slede razmatranja budžeta EU, poreske harmonizacije i monetarne integracije. Time su kompletirane analize strukturnih karakteristika EU. Nakon ovoga izložene su politike, koje su veoma kompleksna područja u kojima se iskazuju aktivnosti EU, da bi na kraju, u poslednjem poglavlju, bio bačen pogled na perspektive Unije u XXI veku.

Srbija je u značajnom deficitu ovakvih knjiga, a njena dostupnost zainteresovanima znači doprinos ublažavanju tog deficita. Uz to, materijal ove knjige ima višestruke podsticajne uticaje na sve one koji su orijentisani na usvajanje vrednosti Evropske unije i traže oslonac za efektnije orijentisanje, a potom i delotvornije funkcionisanje u novoj sredini. „Ekonomika Evropske unije“ priprema čitaoca na formiranje očekivanja od integracionih procesa. Knjiga je vredan doprinos izgrađivanju ekonomskih kriterijuma u merenju ekonomskih efekata integracije, a otuda i ekonomskog prosuđivanja u kontekstu EU, za svakog onog ko se osmeli da je ozbiljnije prouči.

Delo koje je pred nama je puno kvaliteta, u čijoj osnovi je superiorna ekonomska argumentacija, ubedljiva analiza ekonomskih situacija koje nastaju kao ishodi tokom integracionih procesa. Visok je kvalitet biti analitičan, a ova knjiga tome doprinosi i čini onog ko te analize savlada argumentovanim prosuditeljem i kvalifikovanim kritičarem pojava u ekonomiji EU. Dati su argumenti za prosuđivanja, a otuda i kvalifikovana ocenjivanja. To su vrednosti koje Theo Hitiris daje čitaocu za jačanje njegovih analitičkih i prosuditeljskih kapaciteta.

“Ekonomija Evropske unije” Tea Hitirisa ima sve odlike vrlo kvalitetnog univerzitetskog udžbenika, ali i literature za istraživače u kojoj će pronaći teoretska i praktična objašnjenja i izvore originalnih dokumenata i pravnih instrumenata za makroekonomske, sektorske i strukturne politike kojima se bave. Takođe je i „lagana”, iako veoma stručna knjiga, za najširu čitalačku publiku u Srbiji. Retke su knjige koje spajaju visoku konceptualnost i analitičnost, s jedne strane, s kvalitetima ubedljivog i jasnog izlaganja pogodnog za memorisanje, s druge strane. Zbog toga je ovo štivo preporučljivo jednako kako onima koji imaju više istraživačke aspiracije, tako i onima koji hoće da budu  visokoinformisani o Evropskoj uniji.

Distinktivne karakteristike knjige:
Pristupačna i ubedljiva prezentacija ciljeva i vrednosti koje se realizuju aktiviranjem koncepta i mehanizama evropske integracije
Upečatljivo dočaravanje ekonomskih i socijalnih benficija integracionih procesa za članice EU
Vrlo racionalna obrazlaganja svih institucija i mehanizama Evropske Unije
Visok nivo funkcionalnosti za svrhe kojima je namenjena.


Kratak sadržaj

I Ekonomska integracija
II Struktura EU
III Jedinstveno tržište
IV Budžet evropskih zajednica
V Harmonizacija poreza
VI Monetarna integracija
VII Poljoprivreda
VIII Trgovinske politike
IX Regionalna politika
X Socijalna politika
XI Saobraćaj
XII Industrijska politika
XIV Energija i okruženje
XV Evropa u XXI veku

Delovi knjige

      Sadržaj

      O autoru

Komentari (0)

Dodaj komentar

Vaša ocena:

Besplatna dostava

za narudžbine veće od 5.000,00 RSD

Plaćanje pouzećem

Mogućnost plaćanja kuriru prilikom preuzimanja

Povrat proizvoda

ukoliko dobijete oštećeni proizvod, vratite ga, a mi ćemo vam poslati novi

Jednostavna narudžbina

24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini

Preporuka sličnih proizvoda